Är matcherna verkligen sevärda utan fans?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur det än blir; 2020 känns som ett förlorat år. Allt som känns roligt och ger livet extra mening - teater, bio, fotboll, konserter mm - har tagits ifrån oss av ett lömsk virus och livet har blivit tommare, tråkigare, oroligare. I helgen drar tyska Bundesliga igång sin fotboll - om det nu är en hel sanning när publiken inte får vara med. Flera länder står i startgroparna. Är matcherna ens sevärda utan de fans som det senaste decenniet - inte minst i Sverige - höjt fotbollsevenemangen till en underhållningsnivå vi bara kunnat drömma om. 

Tomt och tyst - fotboll utan fans blir fattig, anser Åke Stolt.

Vad är Tele 2 Arena och Malmö nya stadion utan sin sjungande, gungande publik med sina fantasifulla ramsor och banderoller? Det blir en match - men utan allt det där som ger rysningar, höjer stämningen, förstärker kärleken.

Det känns som ett förlorat år.

Jag tror nämligen inte så mycket på allsvenskt spel med publik i år. Den här pandemin är alltför opålitlig och lömsk, den kan vila och komma tillbaka och jag skulle inte förrän Anders Tegnell garanterar att vartenda litet virus är utrotat våga gå och sätta mig bland 20 000 andra. Det kommer nog att finnas smittbärare till årets slut.

Och 50 personer - Folkhälsomyndighetens högsta tillåtna siffra för folksamlingar - kan man både ha och mista.

Det kan ju förefalla lite svårbegripligt att länder som haft mycket tuffare karantänsregler än Sverige blir först med att dra igång fotbollen. I t ex Tyskland kommer spelarna att testas två gånger i veckan, restriktionerna blir stenhårda, läkare kommer att ha en stor och mäktig roll för att få allt att fungera tillförlitligt.

I Sverige tänker man tydligen fortsätta att sätta sin tillit till det personliga ansvaret, spelarna skall tempa sig själva och fylla i en garantisedel om sitt hälsoläge. Låter inte lika säkert.

Pengarna tillbaka

Att fotbollen kommer att drabbas hårt ekonomiskt är självklart. Knappast några verksamheter går osvedda genom den här skärselden. Och blir det nu spel utan publik är det begripligt att man ändå vill komma igång med matcher för att i varje fall slå vakt om sina TV-pengar. Och det finns ju en publik också hemma vid TV-apparaterna att ta hänsyn till. Men, som sagt; även TV-tittarnöjet blir dött och begränsat när publiken inte finns med som en livgivande ingrediens i skådespelet.

Nu har också Konsumentverket slagit fast att de som köpt årskort till säsongen 2020 har rätt att under rådande omständigheter få sina pengar tillbaka - eller i varje fall ett tillgodokvitto att utnyttja när (om?) allt blir normalt igen. Hammarby har sålt 16 000, MFF 12 000. Stora pengar att punga ut med om nu bara bara halva säsongen spelas eller hela utan att publiken släpps in.

Fotbollspelarna har knappast samma möjligheter som musiker och skådespelare som i alla fall kan bidra med lite ljus i mörkret genom att söka upp äldreboenden och bostadsområden för att få utlopp för sin kreativa lust och skapa lite underhållning. Kvadraten och Idioten som underhållning på gräsplanerna med några coronatrötta äldre/äldre på balkongerna känns närmast patetiskt och knappast som underhållning värt namnet.

Tankar om framtiden

Jag har ibland funderat på; vad gör spelarna av all sin tid? Inte bara i pandemitider utan generellt. Förbereder de sig som de borde för en tid efter karriären? Gör Fotbollförbundet, Sef, spelarorganisationerna och klubbarna verkligen allt de kan för att teoretiskt och yrkespraktiskt förbereda sina spelare på det liv som obönhörligen kommer sedan. Är det inte lite för många golfklubbor och alldeles för få läxböcker? Om det är några som har ett jobb som erbjuder så mycket tid för studier och fortbildning som fotbolls- och hockeyproffs? Alltför många höstar in sexsiffriga månadslöner och förlitar sig på att det stora utlandserbjudandet skall komma som öppnar möjligheter för att spela ihop en livslön.

Alla kan ju inte bli agenter eller expertkommentatorer.

Ingen vanlig Svensson

En klok yngling i Malmö, Björn Svensson, 33, som livnärt sig på ishockeyspel sedan tonåren, har inte bara utnyttjat sin fritid och långa bussresor till studier i ledarskap och juridik; nu tänker han också hjälpa sina medbröder, alla de som sagt sig: ”jag vill något efter karriären, men jag vet inte vad.” Björn Svensson, bror till f d NHL-spelaren Magnus Pääjärvi (nu i ryska ligan) och son till den i vintras så sorgligt bortgångne hockeytränaren och stjärnagenten Gunnar Svensson, en av mina bästa vänner, har virvlat runt i hockeykarusellen som tagit honom till Kanada (juniorligor), Schweiz, Tyskland, Österrike och svenska klubbar som Timrå, Modo, Färjestad, Malmö. Han har försörjt sig fint men tänkt på framtiden. Nu jobbar han i företaget Fil (Förändringar i livet) vilket känns som en nästan synskt klok affärsidé inte minst i dessa tider.

”Behovet är stort. Många känner sig vilsna i livet och är iskalla på arbetsmarknaden”, säger han i en intervju i Sydsvenskan.

Inte minst detta år, när vi blir så påtagligt påminda om vår dödlighet på olika vis, borde fler inse att idrotten inte bara gett dem en jättechans att göra det roligaste de vet och tjäna stora pengar utan också tid och möjligheter att upptäcka och förstå att plötsligt en dag tar det roliga slut och ett annat liv skall fyllas. Det kan bli trevligt det också. Om man tänker längre än näsan räcker.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.