Viktigt med ett nytt, snabbt besked

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att det varit och är en annorlunda tid har vi kunnat konstatera många dagar. Att idrottsrörelsen ställt om och försökt göra det bästa av denna krissituation möter vi dagligen. Att bekämpandet av pandemin är det viktigaste har varit ledstjärnan men också viljan av att fortsätta vara den där viktiga mötesplatsen för både barn, unga och äldre om än på annat sätt. 

Vi är många som hoppas att pandemin snart är över. Men vi vet att många prövningar återstår. 

O-ringen, orienterarnas stora generalsamling, har drabbats hårt av pandemin och begränsningar, men organisationen får nu viss kompensation.

Vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris och att vi kan fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle. Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av Coronapandemin. RF fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. RF tog tillsammans med en referensgrupp med 10 SF fram principer för fördelning av stödet som beslutades den 16 april. Perioden som avses för kompensationsstödet är den 12 mars till den sista juni. 

Många medarbetare har slitit

Regelverk och riktlinjer beslutades av Riksidrottsstyrelsen den 20 april. Ansökningsperioden för kompensationsstödet varade mellan den första och 15:e maj för såväl specialidrottsförbund som idrottsföreningar. 

Vid ansökningstidens slut hade RF fått ansökningar från 4064 IF och 49 SF. Flest ansökningar kommer från fotbolls-, ridsports-, friidrotts- och innebandyföreningar. Kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är många medarbetare som slitit med att bereda ansökningarna inför det beslut som Riksidrottsstyrelsen fattade den 11 juni. Den totala ansökningssumman uppgick till nästan 1,3 miljarder. Det blev nödvändigt att skära i ansökningarna där de fastslagna principerna utgav den yttersta ramen för bedömningsarbetet. 

De två variabler som påverkat och påverkar idrottsrörelsen som helhet mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas (träna och tävla) och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort. 

Oavsett scenario kan vi vara säkra på att det framöver kommer råda en förändrad situation. Det vi redan nu ser är att många av de idrotter som har evenemang och verksamhet i juli och månaderna som följer kommer att drabbas hårt och har samtidigt inte möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det är tidsbegränsat fram till den 30 juni. 

Många kommuner har agerat

Det är förbund och föreningar med stora evenemang som t ex Gothia Cup, O-ringen och Midnattsloppet som ställts in eller förväntas reduceras kraftigt som har stora kostnader och intäktsbortfall. Även förlorade medlemmar p g a begränsad verksamhet ger intäktsbortfall. 

Därför har vi till regeringen äskat om en förlängning av stödpaket på 500 mkr. Vi vet att vi drabbats hårdare än 500 miljoner men att tro att idrottsrörelsen skulle kunna bli fullt ut kompenserad är inte rimligt. Det är viktigt att vi får ett snabbt besked från politiken.

Vi ser också kommunerna och regionernas åtgärder som hjälpt föreningar. Nästan åtta av tio kommuner har vidtagit åtgärder för att stötta idrotten. Kommunerna har agerat snabbt kring verksamhet de själva sköter som hyra av kommunala lokaler, bibehållen nivå på kommunalt LOK-stöd och minskade krav på redovisning från föreningar. 

Vi kan dock konstatera att föreningar som äger och/eller driftar sin anläggning eller hyr av privat fastighetsägare har det svårare ekonomiskt. Dessvärre är det endast sex till åtta procent av kommunerna som ger stöd till dessa föreningar i form av exempelvis ökat driftsbidrag. Dock utreder sex av tio kommuner ytterligare åtgärder. 

Det är fantastiskt hur idrottsrörelsen runt om i vårt land kämpar och försöker att lösa situationen men också tänka framåt. Det är många som jobbar hårt för föreningslivets överlevnad och jag hoppas innerligen att vi snart får möjlighet att också tänka utveckling. Tack till alla er som sliter. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.