Begränsningarna måste bli flexibla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har av regeringen fått förklarat för oss hur långt ett snöre är. Nämligen 50 personer. Åtminstone om det gäller idrottens sammankomster. Det är 50 personer som gäller oavsett om det är fotbollsarenor, kvadratkilometer stora områden i segling eller triathlon eller ett 30 kilometer långt Lidingölopp. 

Med löparna utspridda blir ett arrangemang tänkbart.

FHM har i sina uttalande sagt att man behöver anpassa sin strategi kontinuerligt för att kunna göra bäst nytta. Man har också varit stolta över Sveriges öppna strategi som möjliggör fortsatt förtroende för de nödvändiga åtgärder man satt in. 

Får inte vara tondöva längre

Trots dessa uttalanden så är både FHM och regeringen tondöva för att ändra direktiven, så att de är konsekventa eller up-to-date.

I samband med att direktiv och lagar etablerades fanns en acceptans för kraftfullt agerande, även om lagarna var tvungna att utvecklas och skrivas utan tillräckliga förarbeten. Idrotten anpassade sig snabbt och skapade nya protokoll och riktlinjer för ett smittbegränsat agerande. 

Problemet är att det är fortsatt de ursprungliga direktiven idrotten behöver förhålla sig till, trots lägre smittspridning och att direktiven inte hade förståelse för idrottens särarter från början.

Amanda Lind skrev i helgen på sin Facebook sida att Ordningslagen, som begränsar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, är trubbig på det sättet att den inte omfattar alla samhällets verksamheter. 

Struntar i att ha en dialog

Ändå är det ordningslagen som är central och som hela tiden begränsar idrotten från att ta nästa steg till anpassning och till nya lösningar.

I samma inlägg skriver Amanda Lind att det centrala är att trängsel inte skapas. Detta är också det idrotten med nya riktlinjer försöker anpassa sig till, men där ingen dialog förs och där intresset från regering eller FHM att ta tag i frågan är obefintlig. 

Exempelvis vill Lidingöloppet ställa om i stället för att ställa in. Under en fyra veckor period vill man under helgerna arrangera TCS Lidingöloppet utspritt med 30 personer per startgrupp var 30e minut, vilket skulle innebära att det maximalt skulle finnas ca 180 löpare utspridda över banans 30 000 meter. 

Ge idrotten förtroendet

Detta är inte acceptabelt enligt ordningslagen, eftersom hela 30 000 meter ses som evenemangsområde, inte bara start och mål där trängsel kan skapas. Den reglering som ska tillämpas ger Lidingöloppet möjlighet att ha en löpare var 1000 meter. 

Varför får idrotten inte självreglera?

Andra delar av samhället såsom butiker, restauranger, köpcentra, museer har fått möjligheten att självreglera för att säkerställa social distansiering. Denna förmån har inte kultur eller idrott. Idrotten är hänvisade till att ordningsreglerna och polistillstånd. Dessa ordningsregler tolkas max 50 personer på en sammankomst!

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.