Krönikor

"Idrotten har en fantastisk spännvidd"

När man som jag går in på sin sista vecka som ordförande för RF börjar man fundera över vad som är stora respektive små frågor. Svaret sitter som så ofta i betraktarens ögon. Jag var i förra veckan och uppvaktade infrastrukturministern Andreas Carlsson. 

Vi inom idrotten vill att Regeringen ger Polisen i uppdrag att utreda frågan att fler än bara Polisen ska få möjligheter att vid tävling på statlig väg få dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Det är vid första anblicken en liten fråga men den skulle betyda oerhört mycket för de sex Specialförbund som berörs, till exempel cykel, triathlon och friidrott, skriver Björn Eriksson.

”Vi är starkast tillsammans”

Krönika: Det kan vara svårt men naturligt att avsluta ett uppdrag. Det ligger mycket i vad allt fler klokare betraktare allt oftare säger, nämligen att du ska normalt inte sitta längre i samma styrelse eller motsvarande än tolv år. Sedan blir du lätt en belastning. Min erfarenhet säger mig att det gäller även mig och det är en slutsats jag vill leva upp till, skriver Björn_Eriksson i sin sista krönika som RF:s ordförande. 

Värna om samarbetet med polisen

Krönika: Med fler än tre miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och många miljarder kronor i omsättning så är idrottsrörelsen i många avseenden en spegling av samhället. Så klart det positiva, energivande och underbara. Men vi hittar också samhällets mer ljusskygga sidor även i våra föreningar och däromkring, skriver Björn Eriksson

Varje dag gör vi jobbet lite bättre, men…

Krönika: En ryggsäck som packas och slängs upp över axeln, snabba fötter som ilar för att hinna till mötet med kompisen för att tillsammans cykla eller ta bussen till träningen. Pirr i magen inför tävling och match och känslor av euforisk glädje när det går bra och besvikelse när det inte blivit som man tänkt. Idrott är en plats för fysisk aktivitet, för gemenskap med kompisar och även möjligheter att utmana sig själv och växa tillsammans med andra. Men det finns tyvärr också avarter, skrive Björn Eriksson 

Alldeles för många stolligheter

Krönika: Jag är en brottsling. Jag har nämligen tagit ett foto med min mobil genom fönstret när jag lyfte från Bromma flygplats. Fotot lagras som mina andra bilder i en molntjänst och jag har inte skickat bilden till Lantmäteriet för att be om lov för det.

Sedan kravet på så kallat spridningstillstånd infördes 2016 när Lantmäteriet tog över granskningen av bildmaterial från luften från Försvarsmakten har antalet ärenden ökat från 700 till 35 000 hos myndigheten, skriver Björn Eriksson. 

Alla måste kunna ge och ta

Krönika: Årsmöten kan sägas vara själva hjärtat i demokratiska rörelser. Alla har möjlighet att göra sin röst hörd och alla har möjlighet att nyttja det demokratiska maskineri som finns inför ett årsmöte i form av att motionera och nominera till olika förtroendeuppdrag. För mig personligen är ett årsmöte en högtidsdag. 

Om årsmötet är hjärtat så är motionerna själva livsnerven. De är kvittot på en engagerad och livskraftig medlemsskara som vill påverka och utveckla. Jag följer därför med stort intresse vilka motioner som har lämnats in till Riksidrottsmötet i maj i år. Utan att gå händelserna i förväg, själva behandlingen och beredningen av motionerna är en mycket viktig del av den demokratiska processen, vill jag göra ett par nedslag, skriver Björn Eriksson.

Det blev idrottspolitiska smällkarameller

Krönika: Året lider mot sitt slut och som traditionen börjar det bli dags att summera 2022, ett år som innehållit mycket, både idrottsligt och politiskt. Sveriges medaljmässigt bästa vinter-OS genom tiderna, världsrekord i stavhopp, europamästare i handboll – listan kan göras lång.

Men jag väljer nu att fokusera på den politiska dimensionen, skriver BjörnEriksson.

Vi ansvariga står vid ett vägskäl

Krönika: De senaste åren har idrottsrörelsen utsatts för prövningar. Vem hade kunnat tänka sig en pandemi och den påverkan den utsatte oss för? Därefter en omvärld med oro och krig i vårt närområde. Nu en kommande vinter med höga elpriser där många idrottsföreningar känner press för vad det kommer kosta och vad det kan medföra i form av minskade antal aktiviteter eller i värsta fall nedstängning, skriver Björn Eriksson. 

- Jakob och jag ska komma överens

KrönDet har varit bråda dagar i politiken och efter veckor av förhandlingar bakom stängda dörrar och spekulationer vet vi nu lite mer om inriktningen och vilka som är statsråd i den nya regeringen. 

Idrottsfrågorna byter hemvist från justitiedepartementet till socialdepartementet där Jakob Forssmed (KD) är socialminister med ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhälleika: , skriver Björn Eriksson.

Visst lyssnar politikerna på oss!

Krönika: Efter valet har välkända krönikörer lyft frågan att idrotten inte skulle ha synts i valrörelsen och att politiken inte bryr sig. Jag själv har också kritiserats för att jag i media sagt det motsatta. Men jag håller benhårt fast vid att idrottsrörelsen inför valet nationellt och kommunalt har både uppmärksammats i media, mött politiker och även fått igenom förslag och vallöften som ger oss bättre förutsättningar, såsom nya idrottsplatser och mer stöd i många kommuner, en nationell anläggningsfond, mer stöd till idrottsrörelsen för att i förlängningen motverka segregation och brottslighet.

Att idrotten inte skulle ha synts är fel. De åsikterna kommer från Stockholmsfokuserade krönikörer vars perspektiv är skilt från det arbete som idrottsrörelsen tillsammans genomfört i valrörelsen, skriver Björn Eriksson

Politikerna måste stå till svars

Krönika: Inne i ringen stod Magdalena Andersson (S) med boxningshandskar på. Boxningsklubben Narva, som erbjuder boxning för äldre eftersom man sett att t ex människor med Parkinson kan öva på snabba fötter och koordination, hade denna dag besök av dåvarande finansministern och dåvarande äldreministern. Det var valrörelse 2018 och (S) lovade att om de vann valet så skulle de införa ett statligt stöd för idrott för äldre, skriver BjörnEriksson

Engagemanget är idrottens livsnerv

Krönika: Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar organiserade i 71 medlemsförbund, över 220 olika idrotter i drygt 19 000 idrottsföreningar. Verksamheten görs möjlig tack vare alla cirka 800 000 ledare, tränare och förtroendevalda som de allra flesta är engagerade i ideellt för att de brinner för idrott och för att medmänniskor ska må bra, ha roligt och ges möjlighet att delta utifrån sin ambitionsnivå, skriver Björn Eriksson

"Outplånligt, platsen jag älskade"

Den blomstertid nu kommer ekar över skolgårdarna när barn, ungdomar och unga vuxna möter sommarlovet och en tid av vila från skoluppgifter och måsten. Långa ljumma och ljusa sommarkvällar med vänner och familj kommer för många barn också att varieras med läger, aktiviteter och/eller cuper med kompisarna i idrottslaget. 

Det är i föreningen som barn och unga lär sig fungera tillsammans i grupp, får minnen för livet och bildning att ta med sig ut på livets resa,skriver Björn Eriksson

Nationell strategi, men hur?

Krönika: Samtidigt som syrenen blommar sjuder åter idrottsaktiviteter av liv, lust och glädje – oberoende om av solensvärme eller regnets väta och oavsett om det är i skogen, på våra vägar, i luften, i hallar eller på planer. 

Idrottsrörelsen är fantastisk i både omfång och variation. Jag själv är inne i en mötesintensiv period där lyssnandet på våra medlemsförbund blandas med många dialoger med politiker och beslutsfattare, skriver Björn Eriksson

Idrotten växer med nya villkor

Krönika: Jag kan inte annat än börja med att ändå se tillbaka på några unikt tuffa år för idrottsrörelsen. Vi har tvingats till anpassningar, omställningar och till och med nyainställningar på grund av ett världsläge med pandemi. Det här vet vi alla. Nu ska vi klara av att inte bara göra akuta insatser och överleva utan åter ha styrka och klarsynthet nog för att lyfta blicken och ta sats mot våra gemensamma mål. Så från vilket startblock är det vi nu ska skjuta oss framåt, uppåt och in i framtiden? Går det att bara ta vid där vi var innan dessa två år? 

Nej, vi kan inte bara ta upp samma tråd och gå vidare, skriver Björn Eriksson.

1,2 miljoner uteblivna träningar

Krönika: Två år med corona har passerat. Konsekvenserna för idrottsrörelsen är stora och i rapporten ”Två år med corona” lyfts den dramatiska minskningen av idrottsaktiviteter som under 2021 uppgår till näst intill ogreppbara 700 000 färre aktiviteter, vanligtvis träningar, än 2019. Det är 200 000 färre aktiviteter än under första året med corona, skriver Björn Eriksson.

Idrottens styrka bevisas i kristider

Krönika: Just nu kan jag inte annat än förfasas över hur civila drabbas av kriget i Ukraina. När nyheten når mig att en 19-årig ukrainsk skidskyttetalang har dött under striderna blir de grymma konsekvenserna av krig, bomber och granater ännu mer tydligt. 

Det är väl så vi fungerar – att när det drabbar unga personer och dessutom från miljöer som man är hemma, i såsom skidskyttet, så kryper känslorna och hemskheten ännu lite längre in under skinnet, skriver Björn Eriksson

Har sportwashing kommit för att stanna?

Krönika: Vinter OS i Peking inleds om en vecka. Hand i hand med förväntan om svenska medaljer går oron för att smitta ska ställa till det både för våra svenska idrottare och för genomförandet av de olympiska spelen. Låt oss hålla tummarna både för våra svenska idrottare och för att aktiva oavsett land verkligen ska hålla sig friska så de ges chansen att få tävla, skriver Björn Eriksson.

De främsta måste få ett ordentligt stöd

Krönika: På måndag är det Idrottsgalan och för andra året i följd i ett mindre format, allt enligt gällande restriktioner. Svenska elitidrottare oavsett idrott förtjänar att uppmärksammas och hyllas. Svenska elitidrottare oavsett idrott ska kunna tävla med de allra bästa i världen och nå bästa tänkbara resultat och om vi även under år framåt ska kunna glädjas åt internationella medaljer och framgångar måste möjligheterna bli bättre överlag och även mer jämlika, skriver Björn Eriksson

Idrottsrörelsen hotad som aldrig förr

Krönika: Det är dags för färd söderöver mot julfirande med de närmaste. Jag ser fram emot en lugn helg med intensiva avbrott där barnbarnens energi och glädje gör sig påminda. Även om jag är orolig för smittläget och för det tuffa läget för idrottsföreningar och förbund på grund av nya restriktioner och avrådan från cuper och läger inomhus fram till den 16 januari är jag också trygg med att idrotten precis som tidigare kommer att göra allt vad vi kan tillsammans för att bidra till minskad risk för smittspridning, skriver Björn Eriksson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.