Vilken stol sitter Ninna Engberg på?

Ninna Engberg är vd för Stockholm Globe Arenas och har stor del i att Stockholm blir platsen för ishockey-VM såväl 2012 som 2013. Två år av hårt jobb kulminerade med att hon avslöjade att Globen blir spelplatsen - varpå hon presenterades som ny styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.

Av ishockeyförbundets lovord till Malmö Arena som uppfattades som löften blev det slutliga beslutet en mindre chock för skåningarna som inte får en enda match. Globen blir den enda VM-arenan både 2012 och 2013.

Bland de personer som har jobbat hårdast för dubbla VM i Stockholm är Ninna Engberg, Globens vd sedan 2007. Hon berättar själv om hur hockeyn en kort tid efter hennes tillträde kom med förfrågan om att söka VM. Sedan dess har hon varit involverad i planeringen. Han har blivit så engagerad att hon till och med ville ingå i hockeyförbundets styrelse.

Brinner för hockey

Lördagen den 13 juni valdes hon på förbundets årsmöte. Måndagen den 21 tillkännagavs att Sverige och Globen hade fått VM både 2012 och 2013.

- Jag brinner för hockeyn som dessutom är en stor del av mitt jobb. Så man kan säga att jag nu förenar nytta med nöje, säger Ninna Engberg till Idrottens Affärer.

Ninna Engberg är nu också ledamot i Svenska Ishockeyförbundet

Dessutom, samma dag som hon blev en ledamot av hockeyförbundets styrelse lämnade hon sin styrelsepost i Svenska Bandyförbundet där hon har medverkat i fyra år.

Ett unikt skifte av ledaruppdrag inom svensk toppidrott och Ninna Engberg kommenterar: "Det var en ren slump. Tänk att det var förbundsstämma för bägge förbunden samma lördag.

"Jag hade gjort mitt"

Hon medger att hennes tillvägagångssättet kan uppfattas som märkligt och att det finns kritiker. Är det någon som har undrat och ifrågasatt ditt beteende?

- Nej, men det är klart att det blev olyckligt. Det ser inte bra ut. Och det var inte så att jag blev uppvaktad av hockeyn och därför lämnade bandyn, fastslår hon med skärpa i rösten.

Ninna Engberg har varit ledamot i Svenska Bandyförbundet i fyra år.

- Jag har jobbat med marknadsfrågor, men kände att jag nu hade gjort mitt och därför sa jag ifrån om en fortsättning.

- Det var först efter att jag hade bestämt mig som jag fick förfrågan från hockeyn. Den sporten står jag närmare.

"Globen är hockeyns nationalarena"

Ninna Engberg säger med övertygelse: "Vi på Globen anser att vi har ishockeyns nationalarena. Glöm inte att Globen byggdes till VM 1989. Dessutom hade vi också mästerskapet 1995".

- Nu siktar vi på att göra det absolut bästa VM-arrangemanget någonsin. Vi ska skapa en Hockeyfestival båda åren, det ska bli fest och härlig stämning med många supporters när vi bygger upp en VM-by.

Tillgången till Globen, Johanneshov och Annexet som eventuellt mediacenter och/eller hospitality (dvs sponsring, VIP evenemang med mera) utgör idealiska förutsättningar.
- Allt är utformat för att passa internationella arrangemang. Vår infrastruktur är den bästa med kommunikationer och hotell, betonar Ninna Engberg.

Nu ska hon också driva frågan om en rejäl upprustning av Johanneshov.  Här finns redan ett samförstånd mellan såväl Stockholm Stad, Globenarenorna som AEG/Anschutz.
- Det är en gammal arena som behöver en ansiktslyftning. Jag tror att vi kommer fram till ett bra resultat, säger Ninna Engberg.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.