En miljardär tackar för sig

Mats Sundin debuterade för Quebec Nordiques som 19-åring i början av säsongen 1990/1991 och har sedan gjort 18,5 år i NHL. Men nu är det slut. Han lutar sig tillbaka, med en förmögenhet som torde överstiga en miljard. Därtill har han ett magnifikt reklamkontrakt med PokerStars.

- Beslutet har vuxit fram. Känner att kroppen säger ifrån och att jag inte orkar ladda om på samma sätt som tidigare. I kroppen och själen känns det skönt, sa Mats vid onsdagens presskonferens.

Han staplar meriter på varandra. Tre VM-guld, ett OS-guld, ett SM-guld, 1 300 NHL-matcher, och därtill så många rekord i NHL att han säkert har tappat räkningen.

Oräkneliga rekord

Av den pojken som föddes 13 februari 1971 i Bromma, Stockholms län, växte upp i Sollentuna, blev det en särklassig ishockeyspelare som inom loppet av några månader gifter sig, tar beslutet att sluta som aktiv och flyttar hem till Sverige.

Vad han ska göra, i den mån han behöver anstränga sig, vet han inte ännu. Reklamuppdragen har varit sparsamma.

- Han gjorde ett jobb för Brothers till jul och skänkte hela arvodet till välgörande ändamål, berättar Claes Elefalk, Mats agent sedan 13 år tillbaka.

- Sedan sa han ja till PokerStars, där en två-årig uppgörelse gäller. Han spelar själv och har lovat att allt han vinner går till välgörande ändamål. Och det skulle inte förvåna om han skänker delar eller rentav hela arvodet även här.

Förmögen

Mats Sundin har ett guldkontrakt med PokerStars.

- Det är det största reklamavtal som har skrivits med en idrottsman i Norden, avslöjar Elefalk utan att berätta om beloppets storlek.
Mats Sundin är en mycket förmögen 38-åring. I snitt har han tjänat uppemot 70 miljoner per säsong i NHL. Och med 18 år bakom sig innebär det totalt ca 1,2 miljarder.
Vid onsdagens presskonferens delade Mats Sundin ut ett öppet brev om tankarna bakom beslutet att säga stopp. Han satt uppe på natten innan och skrev brevet.

Mats avskedsbrev

Här är det i sin helhet:

Ett brev till alla fans
Ishockeyn är som ett drama utan manuskript. Ett envig i ett känslomässigt kaos där varje byte har sitt eget liv. Manuskriptet skrivs under spelets gång och när alla gör ett bra jobb är slutet alltid lika ovisst.
Detta är för mig tjusningen med hockey.
Det känns tråkigt att i dag berätta för er att min karriär som professionell ishockeyspelare är över.
Min karriär inom den sport som jag älskat och älskar, som har gett mig så mycket, format mitt liv, även det liv jag har nu framför mig.
Jag har fått vara med om en resa både sportsligt och mänskligt och som jag inte kan sammanfatta i några få meningar.
Skulle jag få välja skulle jag fortsätta spela ishockey på elitnivå tills jag blir 65 år och pensionär, tyvärr så blir du pensionär i ishockey betydligt tidigare än så…
När jag som barn började med ishockey så drömde jag som så många andra om att bli en berömd spelare.
Att en gång bli så bra att jag kunde ta en plats i Tre Kronor och NHL.
Det var en pojkdröm som för mig gick i uppfyllelse.
Nu när karriären är över kan jag fortfarande överraskas av glädjen att plötsligt inse att jag har förverkligat min dröm!
Jag står i evig tacksamhetsskuld till alla hockey fans. Människor som följt och stöttat mig under hela min karriär, utan er hade jag aldrig stått här idag! Mina fantastiska föräldrar samt nära och kära.
Särskilt tack till Toronto där jag spenderat 13 år av min karriär.
Toronto är och kommer alltid att vara mitt andra hem.
Alla svenska och kanadensiska fans utan vilkas stöd mitt hockeyliv hade varit meningslöst. Ni har betytt mer än vad ett vanligt tack kan uttrycka.
Nu när jag blivit äldre och karriären går mot sitt slut ser man saker på nya sätt. Sporten får en lite annorlunda betydelse, som ung värderade jag alltid slutmålet högst, som äldre uppskattar jag kanske resan dit mer.
Sollentuna HC, Dif, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks är alla organisationer som jag vill tacka för att de gett mig en chans att spela ishockey – att jag fått haft min passion som yrke.
Men livet som professionell ishockeyspelare har även ett vardagligt slit med stor psykisk och fysisk påfrestning, långa resor med mycket tid borta från familj, nära och kära. Något jag nu ser fram emot att ta igen.
Jag ser fram emot nya utmaningar!
TACK ALLA!
Mats Sundin


I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.