RF:s nye generalsekreterare redo

- Först frågade jag mig själv om det skulle fungera för någon som vill att det ska gå fort, säger Erik Strand. Sedan tackade han ja. På måndag kliver han in i Idrottens Hus som Riksidrottsförbundets nye generalsekreterare.

Han kunde inte låta bli att söka jobbet när det blev ledigt. På RF gjorde man om inte vågen så nära nog. En av näringslivets höjdare ville börja jobba där.

Vd på Tickets resebyråer, marknads- och försäljningsdirektör på SAS, vd och koncernchef på Poolia precis som senast på Investors Memira - och nu RF. Inte undra på att många kollegor och kompisar reagerade när nyheten spreds i juli.

Många undrade

- Visst, det var många som undrade. Men många känner också till mitt stora intresse för idrott och ledarskap. Nu kan jag påverka, förändra och se nya förutsättningar, säger Erik Strand som har haft en närhet till idrott i hela sitt liv. Tonåringen som inte visste vad han skulle bli är nu 58 år och har mycket kvar, i alla fall enligt honom själv.

- Om det här är sista jobbet? Nej, absolut inte. Ålder har ingen betydelse. Det är vad man presterar som räknas.

Han är laddad inför sin nya uppgift och är förvissad om att han kan ta med sig mycket av sina erfarenheter från näringslivet.

- Idrotten och idrotts-Sverige står inför stora förändringar och jag är van vid sådana processer.  Under drygt 35 år i näringslivet har jag sysslat mycket med förhandlingar, jag har nått överenskommelser av olika slag, genomfört affärsprocesser och allt det här har gett mig en bred erfarenhet.

- Inte minst är jag van att jobba i team. Det är den samlade kraften och inte den enskilde som åstadkommer kvalitet. När människor känner engagemang och delaktighet blir det också resultat.

Viktigt hålla tempo

Erik Strand fäster stor vikt vid att hålla tempo och leverera.

- Och då kan man inte göra allt själv, betonar han.

Han har en stark tävlingsinstinkt och medger att han är envis, dock inte långsint.

- Nej, det har jag inte tid med.

Upptäckten av att han hade ett intresse kom i sena tonåren.

- Ja, efter ett tag. Men när jag gick ut gymnasiet med medelmåttiga betyg hade jag inte aning om vad jag skulle göra. Så jag blev skidlärare i Åre. Vi hade stor konferensverksamhet och jag träffade många chefer. Många var svaga och jag undrade just hur de kunde ha ledande befattningar.

Det var signalen. Erik Strand såg möjligheter. Med vanan från att möta människor och med idrottslärarutbildningen från Lillsved sökte han jobb hos Gunnar Lundström AB där han jobbade på dagarna och sedan pluggade på kvällstid. Det här pågick i sju år samtidigt som han prövade på ett flertal sporter.

- Allt gav mig en skolning. Jag märkte också att jag ofta blev ledaren eller lagkaptenen. Tydligen hade jag en viss fallenhet. Här ser man en nytta med idrotten. Med en viss automatik utbildas folk, man får lära sig regler och beteenden som alla har nytta av i samhället.

Finansiering en jättefråga

Han kommer in på sina nya arbetsuppgifter.

- Idrottens framtida finansiering är en jättefråga. Med 20 000 föreningar och 3,5 miljoner medlemmar är vi den största folkrörelsen och gör en omätbar samhällsnytta. Oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund når vi alla. Vi måste vara rädda om det ideella Sverige. Utan bredd blir det inte heller någon elit.

Stjärnstatusen och pengarna, då?

- Det är en spegel av samhället, det handlar om ett elitskikt. Se på företagsledare med sina löner. Det är inte konstigt att idrottseliten också har höga ersättningar. Sedan bidrar media till en viss kult, då de välbetalda hårdexploateras, som Carl-Henrik Svanberg och Zlatan Ibrahimovic. Kruxet är om många tar för stora intryck och dömer idrotten där en vardag har mycket enklare och normala villkor.

Han är försiktig med att göra några utfästelser inför sin första arbetsdag hos RF.

- Jag ska i lugn ro bekanta mig med människor och rutiner först.

"Jag tänker påverka"

Hur han ska tackla problemet med exempelvis allt mindre skoljympa och hur RF hukar inför kravet från golf, segling, ridsport och tennis om friskvårdsavdrag för anställda, nej, där går en gräns innan han är på plats.

Erik Strand blir en makthavare och med vana att få saker gjorda kommer han att bryta ny mark i Idrottens Hus. Han tycker om när saker händer och är inriktad på förändring.

- Nu får jag ett jobb där jag kan påverka och det tänker jag göra. Här blir det bara en annan form av resultat och balansräkning, skrattar han.

Thomas Ejderhov

Utbildad på Lillsved

Namn: Erik Strand, 58 år.

Aktuell: Generalsekreterare på RF från 1 december. Han blir chef för ca 170 anställda på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Bor: Trollbäcken, söder om Stockholm.

Eget idrottande: gymnastik, fotboll, handboll, bandy och alpin skidåkning. Golfspelare sedan 1991. Är också utbildad idrottslärare vid Lillsveds folkhögskola.

Idrottsuppdrag: ordförande i Haninge Golfklubb, en uppgift han nu lämnar. Dessutom delaktig i Svenska Handbollförbundets marknadskommitté inför handboll-VM 2011.

Civil karriär: VD på Ticket Resebyråer, 1990- 1996. Han skapade ett framgångsrikt företag och ledde Ticket Resebyråer AB mot en börsintroduktion.

Marknads & Försäljningsdirektör på SAS, 1996-2002.

VD/Koncernchef på Poolia, 2003-2006. Värvad av grundaren Björn Örås, i dag ägare till golfbanan Bro Hof  och  majoritetsägare till Nordea Scandinavian Masters. Under Erik Strands tid i Poolia vände företaget en förlust i elva kvartal till det bästa resultatet någonsin 2006 när bolagets marknadsvärde tredubblades.

VD/Koncernchef i Memira, 2007-2009. Memira är Nordens ledande företag inom ögonkirurgi och Europas snabbast växande kedja för ögonlaser med idag 32 kliniker i Danmark, Norge och Sverige.

Anders Östnäs (inte verifierad)

fre, 2009-11-27 19:12

1. ny generalsekreterare

Vi inom idrottsforskningen och SVEBI (Svensk förening för Beteende- och samhällsvetenskaplig Idrottsforskning) ser fram emot ett framtida gott samarbete med Erik Strand. Han verkar vara en person somn vill förändring, vilket kan behövas. Det finns tyvärr tendenser att idrottsforskningen och idrottsrörelsen går lite grann i otakt. Jag hoppas på en positiv attityd från Eriks sida rörande idrottsforskningen och ett ökat samarbete mellan SVEBI, RF och SISU. Hälsning, Anders Östnäs kassör/redaktör/kontaktman för SVEBI

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.