Wisell välkommen igen i IFK

Förre klubbdirektören, den nu 66-årige Tommy Wisell, återkommer i IFK Norrköping. En välbekant profil i fotboll-Sverige och den som till stor del låg bakom IFK:s framgångsrika år. I dag är tillvaron helt annorlunda med en pressad ekonomisk situation.

Tommy Wisell var den ledande personen under 18 år, varav 15 som klubbdirektör, då han ägnade stor del av både arbetstid och fritid till att bygga ett starkt lag. Det var bl a han som värvade Tomas Brolin till IFK.

2002 försvann han och snart nog också IFK från den främsta eliten. Ett trist slut och få om ens någon trodde att han skulle återkomma i föreningen. Nu framkommer plötsligt att IFK ber om hans hjälp.

- IFK har framfört önskemål om att få viss stöttning och hjälp med en del saker. Det har jag sagt ja till, bekräftar Tommy Wisell för tidningen NT.

"Inte kasta bort hans kunskap"

Dagens ordförande, Peter Hunt, säger:
- Tommy Wisell ska bistå oss i vår scouting, som ett stöd till Tony (sportchefen Martinsson) framöver. Vi vill ha med Wisell i vår verksamhet. Nämn vilket namn som helst och Wisell kan säkert allt om den spelaren.

- Man kan inte kasta bort hans stora kunskap och erfarenhet när den finns här i regionen. All eventuell prestige läggs åt sidan, vilket jag är väldigt tacksam för.

Tommy Wisell är också glad, då IFK fortfarande är klubben i hans hjärta.

- Jag har träffat IFK och vi har diskuterat en del. Tony och IFK får precisera vad de vill ha hjälp och avlastning med. Vi får känna oss fram i början, men det är inte frågan om något heltidsjobb och det är Tony som har ansvaret, säger Wisell.

Under de senaste åren har han varit talangscout åt Hammarby. Ett samarbete som tillkom inte minst via Lars Eriksson, den förre landslagsmålvakten som gjorde ett flertal säsonger i IFK innan han flyttade hem till Stockholm och blev sportchef i Hammarby.

Tungt konkurshot

Annars har IFK Norrköping stora problem. Mest akut är de nära tre miljoner som måste in senast till februari i Parken Event & Arena AB.

- Vi har ett arenabolag som är på obestånd. Arbetet pågår med frenesi. Jag är i grunden optimist, men visst är det tufft, medger Peter Hunt i NT.

IFK har ambitionen att anställa en klubbdirektör och vet vem man vill ha, men först måste konkurshotet undanröjas.

- Vi måste ha hela basen kvar innan vi vågar anställa, säger ordföranden Peter Hunt.

- Allt måste ske i ett samlat grepp. Vi måste ha hela basen kvar innan vi vågar anställa. Vi kan inte anställa någon om bolaget går i konkurs om två månader, det är inte schysst mot någon, säger Peter Hunt.

IFK ser ett alternativ till överlevnad i att köpa Nya Parken av kommunen. I sådana fall skulle IFK förvärva aktierna i AB Norrköpings Idrottspark av kommunen till bokfört värde, cirka 3 miljoner.

- Det kostar inte skattebetalarna en krona. Det finns ju 300 miljoner kronor i lån också, alltså kostar inte det här oss tre miljoner utan i så fall 303 miljoner. Kommunen ska inte subventionera IFK, tvärtom lyfter det av en affärsrisk för dem, betonar Peter Hunt.

- Sedan vet vi att det är en komplicerad affär. Det finns politiker och kommunala regelverk, det ska tas politiska beslut och beredas. Vi har även andra alternativ, även om ingen tror på det.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.