Stjärnornas brev mot främlingfientlighet

En rad kända idrottsstjärnor skriver brev till landets väljare med budskapet - rösta inte på ett främlingsfientligt parti! Brevet publiceras dagen före valet och är undertecknat av 23 profiler inom idrott.

Brevet har ingen partipolitisk profil eller färg, men dess ursprung kommer från antirasistiska nätverket Typiskt Svenskt. Det finns bara en mening med att väcka, påminna, varna alla svenskar – stoppa främlingsfientlighet.

- Det är viktigt för alla att alla tar ställning, säger Börje Salming.

- Var snäll och hygglig

- Inom idrottskretsar är man uppväxt med att alla ska ta hand om varandra, man är ett lag där man lär och hjälper varandra.

- För mig är det enkelt, det handlar om att alla är lika mycket värda. Det var självklart att ställa upp, säger Helena Ekholm, dubbel VM-guldmedaljör i skidskytte.

De hoppas att de kan påverka människor och att några tänker en gång till extra och inser konsekvenserna om de röstar på ett sätt som gynnar ett främlingsfientligt beteende.

- Egentligen handlar det bara om att man ska vara snälla och hyggliga mot varandra.

Här är brevet

Öppet brev till våra fans
Vi har många gånger representerat Sverige, stått upp för nationalsången och sett den svenska flaggan hissas för att hylla vårt land.

Idrott handlar om förbrödring, att kämpa för varje seger men att alltid respektera varandra och aldrig någonsin se ner på någon på grund av dess hudfärg, dess ursprung, dess namn. Rasism och idrott hör inte ihop, idrott handlar om att alla ska kunna tävla på lika villkor och att ingen diskrimineras. Detsamma ska gälla i övriga samhället.

Därför vill vi med detta upprop vända oss direkt till dig som stöttat oss och stått upp för oss.

Vi ber dig, för Sveriges skull, rösta inte på ett främlingsfientligt parti i valet på söndag så att de kommer in i Sveriges riksdag.

Stå upp för de värden som idrotten, och vårt land står för, det som gör oss alla stolta, för allas lika värde. Stå upp mot rasism och mot främlingsfientlighet.

Peter Forsberg, olympisk mästare ishockey, Börje Salming, hockeylegendar, Markus Näslund, Tre Kronor, Modo, Carolina Klüft, olympisk mästare sjukamp, Pontus Wernbloom, fotbollslandslaget, Staffan Olsson, dubbel världsmästare handboll, Pär Mårts, förbundskapten Tre Kronor, Björn Ferry, olympisk guldmedaljör skidskytte, Challe Berglund, olympisk guldmedaljör, världsmästare ishockey, Heidi Andersson, sjufaldig världsmästare armbrytning, Helena Ekholm, världsmästare skidskytte, Anette Norberg, olympisk mästare curling, Eva Lund, olympisk mästare curling, Cathrine Lindahl, olympisk mästare curling, Anna Svärd, olympisk mästare curling, Stefan Lund, coach team Norberg, Gustav Larsson, olympisk silvermedaljör cykel, Jonas Claesson, trefaldig världsmästare bandy, Per Svartvadet, Modo, Tre Kronor, Niklas Sundström, Modo, Tre Kronor, Mattias Timander, Modo, Tre Kronor, Andreas Johansson, Modo, Tre Kronor, Jimmie Ölvestad, Djurgården, Tre Kronor, Christoffer Edlund, dubbel världsmästare bandy, Stefan Schwarz, VM-bronsmedaljör 1994, Jörgen Kruth, världsmästare thaiboxing.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.