Han vill locka proffsen till Företagsgolfen

När dagens golfstjärnor samlas på Bro Hof smider förre vd:n för Masters, Göran Oredsson, planer på att bjuda in klassiska spelare som Bernhard Langer och Tom Watson för att möta motionsspelarna i en jättetävling när Företagsgolfen 75-årsjubilérar nästa år.

57-årige Göran Oredsson är mannen bakom Företagsgolfen som lockar över 4 000 spelare till banorna. Tävlingen har ökat med ca 15-20 procent de senaste åren och nu hoppas han på runt 1400 lag inför finalen i Spanien i höst.

"Vi har klara fördelar"

När många andra breddtävlingar tappar spelare skapar Företagsgolfen ett allt större intresse. Tre-mannalag och foursome attraherar många och i synnerhet då tävlingen nu också genomförs på flera banor utöver storstadsområdena.

- Vi har ett bra erbjudande med rätt pris och rätt produkt, hävdar Göran Oredsson bestämt och tänker på anmälningsavgiften om 1995 kr.

- Det är lätt att spela, lätt att bilda ett lag och man får mycket för pengarna. Frukost, lunch och greenfee och ett bra arrangemang, det är vad man önskar sig som spelare, förklarar han.

Skänker 450 000 kronor

Han är tacksam för Skandias huvudsponsorskap, ett engagemang som sträcker sig ytterligare två år. Tillsammans med alla andra sponsorer skapas bra resurser.

- Det krävs i dag när många människor har allt mindre tid för att spela golf.

Han framhåller också hur Företagsgolfen varje år skänker runt 450 000 kr till Handigolfen i Sverige.

Alla känner igen stjärnorna

Göran Oredsson är en entreprenör som hela tiden vill utveckla och förädla sina projekt. Han driver Företagsgolfen via sitt företag, G Eventure AB, och har nu fått ytterligare en idé om hur tävlingen ska växa.

Inte nog med att han sneglar mot Danmark och Norge, och hoppas på Skandias entusiasm, för att gå vidare. Han vill också göra 2012 speciellt. Det som en gång hette Korpgolfen och blev SAS Företagsgolf och SVD-golfen ska då fira 75 år.

- Vi måste hitta på något. Och jag tror jag vet hur, säger han och ler brett.

- Tänk att få spela med dem!

En plan tar en allt mera bestämd form hos Göran Oredsson.

- Många av dagens främsta spelare är med några undantag okända för många. Däremot känner många motionsspelare igen gårdagens stjärnor, som Bernhard Langer och Tom Watson.

- De spelar på Seniortouren och jag vill göra ett försök att få dem att komma till Sverige och Företagsgolfens final. Min idé är att låta dem spela mot våra spelare varpå själva touren har sin tävlingsdag avslutningsvis.

Kontakta sponsorer

Han är övertygad om att det skulle bli mycket populärt. Första åtgärden inför ett förverkligande är att syna förutsättningarna hos några utvalda sponsorer.

Kristianstadspojken som skulle bli gymnastikdirektör hamnade i stället av en slump på Snöresor1975. Det var där han lärde sig att improvisera och hitta ständigt nya lösningar för allt och alla.

- När Ingemar Stenmark började vinna i Världscupen skulle hela Sverige åka skidor utför och vi gick från 4 000 till 31 000 resenärer under åren 1975-80. Vi hade drygt 30 procent av den skandinaviska marknaden i Alperna.

Värvades av Janne Carlzon

Då, dryga 20 år gammal, fanns det inga begränsningar i vare sig tid eller åtaganden. Hans kunskaper uppmärksammades och Göran Oredsson hamnade på Silja Line med bl a ett uppdrag att bygga upp en organisation i Europa under tre år.

Sedan mötte han Janne Carlzon och rekryterades till Linjeflyg, där han stannade i fyra år. Då ledde ett engagemang på Wermdö Golfklubb till han fick ta över landets största proffstävling, Scandinavian Enterprise Open.

- SEO hade en besvärlig ekonomi, men vi lyckades räta upp siffrorna. Vi lyfte från 8 miljoner till 18 miljoner i omsättning på fyra år. Dels slog vi ihop SEO och den andra stora proffstävlingen, PLM Open, och dels var sponsorförsäljningen mycket lyckosam.

18 företagspaket för 525 000 kr vardera

- Ett år såldes vi 18 företagspaket á 525 000 kr styck, det var lysande.

Det var till en betydande del Göran Oredssons förtjänst. Han knöt ovärderliga kontakter som han sedan har lyckats behålla och återkomma till i andra projekt.

Men 1990 slutade han som vd, när tävlingen var en av de största i  Europa, och gick vidare till det då unika projektet vid Fågelbro utanför Stockholm.

- Jag fick ett erbjudande som inte gick att motstå. Dessutom skulle vi etablera landets första countryclub, det ville jag gärna vara en del av.

Startade egna företaget

Tre år följde där med hårt arbete. Därpå blev han delägare till ett företag inom restaurang- och catering med ”dyrköpta erfarenheter” och insåg att det var fel bransch.

- Jag skulle göra det jag var allra bäst på, att hjälpa företag med sponsring och event. Det behärskade jag efter alla mina olika jobb.

1995 startade han G Eventure AB och låg bakom SAS Invitational under åren 1998-2001 med spel i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Fick Tiger Woods till Sverige

- Sverige har aldrig haft så många världsstjärnor i en och samma tävling. År 2000 deltog till och med Tiger Woods.

Tillsammans med IMG ledde han också TPC hosted by Annika i några år. Två stora projekt med mångmiljonbudgetar.

2003 fick han möjlighet att över Företagsgolfen som tar en stor del av hans tid. Men arbetsfältet sträcker längre än så. Han har 120 resdagar per år. Han flyger över hela världen enligt sina uppdrag med framför allt SAS, Skandia, America Express och Canon Europa.

Hur förklarar han sin framgång?

- Jag har skaffat mig en stor erfarenhet, jag levererar bra, alltid i tid och det ger förtroende.

Vänskapen med cheferna består

Han känner alla och några till, vilket innebär att han har blivit personlig vän med många företagstoppar och samarbeten består även när dessa chefer byter arbetsplats.

- De litar på mig, helt enkelt.

- Jag är glad att jag inte blev gymnastikdirektör.  Den här speciella typen av arbete och skiftande uppdrag passar mig.

Älskar skidåkning utför

Golfen har följt honom som en röd tråd, men egentligen är han allra mest förtjust i utförsåkning.

- Om jag har runt åtta i handicap i golf ligger jag på scratch på skidor, gärna med min favoritguide Paul Victor sedan tio år och ibland med hjälp av en helikopterfärd till någon topp.

Ju mera utmanande, desto bättre trivs Göran Oredsson.

Thomas Ejderhov

En minnesvärd stund. Göran Oredssoni samtal med Tiger Woods vid SAS Invitationals galamiddag med 500 gäster. På podiet fanns då också Jesper Parnevik och Mark O´Meara. Allt sändes i såväl svensk, dansk, norsk som finsk TV.

 

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

SVT ska visa, och bevaka i stor skala de kommande tolv SM-veckorna. Allt enligt det program-koncept som public service-bolaget har initierat och backat upp i några år.

SVT är partner till RF och en rad specialförbund och det ligger i bolagets intresse att ge uppmärksamhet till arrangemangen såväl sommar som vinter.En mångfald av idrotter får möjlighet att exponeras sedan programidén vann kraft.  

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.