Han vill locka proffsen till Företagsgolfen

När dagens golfstjärnor samlas på Bro Hof smider förre vd:n för Masters, Göran Oredsson, planer på att bjuda in klassiska spelare som Bernhard Langer och Tom Watson för att möta motionsspelarna i en jättetävling när Företagsgolfen 75-årsjubilérar nästa år.

57-årige Göran Oredsson är mannen bakom Företagsgolfen som lockar över 4 000 spelare till banorna. Tävlingen har ökat med ca 15-20 procent de senaste åren och nu hoppas han på runt 1400 lag inför finalen i Spanien i höst.

"Vi har klara fördelar"

När många andra breddtävlingar tappar spelare skapar Företagsgolfen ett allt större intresse. Tre-mannalag och foursome attraherar många och i synnerhet då tävlingen nu också genomförs på flera banor utöver storstadsområdena.

- Vi har ett bra erbjudande med rätt pris och rätt produkt, hävdar Göran Oredsson bestämt och tänker på anmälningsavgiften om 1995 kr.

- Det är lätt att spela, lätt att bilda ett lag och man får mycket för pengarna. Frukost, lunch och greenfee och ett bra arrangemang, det är vad man önskar sig som spelare, förklarar han.

Skänker 450 000 kronor

Han är tacksam för Skandias huvudsponsorskap, ett engagemang som sträcker sig ytterligare två år. Tillsammans med alla andra sponsorer skapas bra resurser.

- Det krävs i dag när många människor har allt mindre tid för att spela golf.

Han framhåller också hur Företagsgolfen varje år skänker runt 450 000 kr till Handigolfen i Sverige.

Alla känner igen stjärnorna

Göran Oredsson är en entreprenör som hela tiden vill utveckla och förädla sina projekt. Han driver Företagsgolfen via sitt företag, G Eventure AB, och har nu fått ytterligare en idé om hur tävlingen ska växa.

Inte nog med att han sneglar mot Danmark och Norge, och hoppas på Skandias entusiasm, för att gå vidare. Han vill också göra 2012 speciellt. Det som en gång hette Korpgolfen och blev SAS Företagsgolf och SVD-golfen ska då fira 75 år.

- Vi måste hitta på något. Och jag tror jag vet hur, säger han och ler brett.

- Tänk att få spela med dem!

En plan tar en allt mera bestämd form hos Göran Oredsson.

- Många av dagens främsta spelare är med några undantag okända för många. Däremot känner många motionsspelare igen gårdagens stjärnor, som Bernhard Langer och Tom Watson.

- De spelar på Seniortouren och jag vill göra ett försök att få dem att komma till Sverige och Företagsgolfens final. Min idé är att låta dem spela mot våra spelare varpå själva touren har sin tävlingsdag avslutningsvis.

Kontakta sponsorer

Han är övertygad om att det skulle bli mycket populärt. Första åtgärden inför ett förverkligande är att syna förutsättningarna hos några utvalda sponsorer.

Kristianstadspojken som skulle bli gymnastikdirektör hamnade i stället av en slump på Snöresor1975. Det var där han lärde sig att improvisera och hitta ständigt nya lösningar för allt och alla.

- När Ingemar Stenmark började vinna i Världscupen skulle hela Sverige åka skidor utför och vi gick från 4 000 till 31 000 resenärer under åren 1975-80. Vi hade drygt 30 procent av den skandinaviska marknaden i Alperna.

Värvades av Janne Carlzon

Då, dryga 20 år gammal, fanns det inga begränsningar i vare sig tid eller åtaganden. Hans kunskaper uppmärksammades och Göran Oredsson hamnade på Silja Line med bl a ett uppdrag att bygga upp en organisation i Europa under tre år.

Sedan mötte han Janne Carlzon och rekryterades till Linjeflyg, där han stannade i fyra år. Då ledde ett engagemang på Wermdö Golfklubb till han fick ta över landets största proffstävling, Scandinavian Enterprise Open.

- SEO hade en besvärlig ekonomi, men vi lyckades räta upp siffrorna. Vi lyfte från 8 miljoner till 18 miljoner i omsättning på fyra år. Dels slog vi ihop SEO och den andra stora proffstävlingen, PLM Open, och dels var sponsorförsäljningen mycket lyckosam.

18 företagspaket för 525 000 kr vardera

- Ett år såldes vi 18 företagspaket á 525 000 kr styck, det var lysande.

Det var till en betydande del Göran Oredssons förtjänst. Han knöt ovärderliga kontakter som han sedan har lyckats behålla och återkomma till i andra projekt.

Men 1990 slutade han som vd, när tävlingen var en av de största i  Europa, och gick vidare till det då unika projektet vid Fågelbro utanför Stockholm.

- Jag fick ett erbjudande som inte gick att motstå. Dessutom skulle vi etablera landets första countryclub, det ville jag gärna vara en del av.

Startade egna företaget

Tre år följde där med hårt arbete. Därpå blev han delägare till ett företag inom restaurang- och catering med ”dyrköpta erfarenheter” och insåg att det var fel bransch.

- Jag skulle göra det jag var allra bäst på, att hjälpa företag med sponsring och event. Det behärskade jag efter alla mina olika jobb.

1995 startade han G Eventure AB och låg bakom SAS Invitational under åren 1998-2001 med spel i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Fick Tiger Woods till Sverige

- Sverige har aldrig haft så många världsstjärnor i en och samma tävling. År 2000 deltog till och med Tiger Woods.

Tillsammans med IMG ledde han också TPC hosted by Annika i några år. Två stora projekt med mångmiljonbudgetar.

2003 fick han möjlighet att över Företagsgolfen som tar en stor del av hans tid. Men arbetsfältet sträcker längre än så. Han har 120 resdagar per år. Han flyger över hela världen enligt sina uppdrag med framför allt SAS, Skandia, America Express och Canon Europa.

Hur förklarar han sin framgång?

- Jag har skaffat mig en stor erfarenhet, jag levererar bra, alltid i tid och det ger förtroende.

Vänskapen med cheferna består

Han känner alla och några till, vilket innebär att han har blivit personlig vän med många företagstoppar och samarbeten består även när dessa chefer byter arbetsplats.

- De litar på mig, helt enkelt.

- Jag är glad att jag inte blev gymnastikdirektör.  Den här speciella typen av arbete och skiftande uppdrag passar mig.

Älskar skidåkning utför

Golfen har följt honom som en röd tråd, men egentligen är han allra mest förtjust i utförsåkning.

- Om jag har runt åtta i handicap i golf ligger jag på scratch på skidor, gärna med min favoritguide Paul Victor sedan tio år och ibland med hjälp av en helikopterfärd till någon topp.

Ju mera utmanande, desto bättre trivs Göran Oredsson.

Thomas Ejderhov

En minnesvärd stund. Göran Oredssoni samtal med Tiger Woods vid SAS Invitationals galamiddag med 500 gäster. På podiet fanns då också Jesper Parnevik och Mark O´Meara. Allt sändes i såväl svensk, dansk, norsk som finsk TV.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.