Gunilla får toppuppdrag mot OS 2018

Gunilla Lindberg har blivit utsedd att leda koordinationskommittén för vinterspelen i PeyongChang 2018. Efter flera uppdrag blir det första gången som hon leder en ansvarig grupp inför ett OS.

Gunilla har tidigare lett utvärderingen av de städer som kandiderade som arrangörer och nu får hon alltså ytterligare förtroende inom IOK.

- Det är fantastiskt roligt. Det här betyder att man får vara med och påverka hela uppbyggnaden av ett olympiskt spel och det känns otroligt spännande att få den här möjligheten, säger Gunilla Lindberg. 

Chef för första gången

Koordinationskommittéerna är de största uppdragen inom IOK med den närmaste idrottskopplingen. Gunilla Lindberg har en stor erfarenhet sedan tidigare då hon har suttit med i kommissionerna för Turin 2006, Vancouver 2010, London 2012, Sochi 2014 och Rio 2016. Men det är första gången som Gunilla leder en av dessa kommissioner.

Redan i slutet av augusti åker Gunilla till PeyongChang och ska ha sitt första möte med över 200 personer från den Koreanska Olympiska Kommittén och staten inför bildandet av landets organisationskommitté. 

- Gunilla Lindberg vet exakt vad som krävs för att arrangera ett framgångsrikt Olympiskt vinterspel . Genom arbetet hon utfört under 2018:s utvärderingskommitté är hon redan väl insatt i PeyongChangs projekt och kommer vara en stor resurs för Koreas organisationskommitté, säger IOK:s president Jacques Rogge.

Hon ser fördelarna

Ett sådant här uppdrag innebär också stora fördelar för Sverige.

- Man är med och påverkar allt ifrån arenor, boenden, transporter och jag är mån om att de aktiva ska får bästa möjliga förutsättningar. Konceptet som PeyongChang har arbetat fram ser väldigt bra ut. Det är kompakta spel där de flesta aktiva i princip har gångavstånd mellan OS-byn och arenorna, säger Gunilla Lindberg.  

Kommissionen som Gunilla Lindberg ska vara ledare över har sitt första möte i mars 2012. Den består av tio ytterligare personer och Gunilla berättar att hon är extra glad över att det är två före detta aktiva med i kommissionen, ishockeyspelaren Angela Ruggiero från USA och skeletonåkaren Adam Pengilly från Storbritannien.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.