Sven, en verklig idrottsentreprenör

Sven Ivarssons energi och kreativitet har gjort honom till en av idrottens största entreprenörer. Han startade Gothia Cup, drog sedan igång Dana Cup, började med idrottsresor och såg möjligheterna med att sälja arenareklam.

Han har alltid varit först, men aldrig hävdat att han är störst utan resultatet har fått tala. Nu tror han att han vill ta ett steg bakåt.

Ni ser själva, att ta initiatv till två av de största ungdomsturneringarna, att se affärer i sportresor och sedan upptäcka potentialen före alla andra i arenareklam och tv-reklam, den här karln är speciell.

- Det bara blev så. Jag tvingades sluta med fotbollen som 25-åring och ville inte lämna idrotten.

Häckens resa - och Gais resa...

Då hade han flyttat från hemstaden Halmstad till Göteborg och kommit i kontakt med Häcken som övertalade honom att engagera sig i styrelsen.

- Vi gick från division IV till allsvenskan på åtta år. En fantastisk resa!

Han minns de återkommande diskussionerna om att ekonomin aldrig varit tillräckligt bra och att man borde hitta på något.

Såg möjligheterna med en turnering

”Vi startar en ungdomsturnering”, sa Sven Ivarsson och hans gäng och tänkte på ungdomarna, sommarstan och turisterna. Det var 1975 och han jobbade i två år till på dåvarande LM Ericsson innan han tog tjänstledigt för att kunna ge Gothia Cup all sin tid.

Han återvände aldrig till Ericsson utan stannade i organisationen i sju år och stod för grunden till dagens mastodontevenemang med 1200 lag.

- Jag jobbade dag och natt, det var galet mycket. Men vi växte och man blev inspirerad. 

Då sa han upp sig

- När det sedan blev lite gurgel mellan Gais och Häcken valde jag att säga upp mig.

Gais tyckte att cupen gav för lite pengar. Häcken körde vidare och visar plussiffror på flera miljoner kronor årligen…

Sven Ivarsson fick idén om att starta en ny ungdomsturnering – i danska Fredrikshavn.

- I Gothia Cup tvingades vi då använda många grusplaner. När man kom till den danska sidan fanns det massor av gräsplaner. Det var perfekta förutsättningar.

"Blev bra där också"

Med sin kunskap och erfarenhet tog utvecklingen fart i Dana Cup.

- Jo, det blev bra där också…

Lågmäld och ödmjuk, med kontakter överallt, förbund och föreningar runt om i Sverige, Europa och i världen,

Sven Ivarsson gör ett konstaterande och ler.

Faxen och gräsklipparen

Att han är pionjär inom många områden, jo, kanske det, tycks han resonera och sen är det inte mer med det.

64-åringen har stickor i händerna. Han har aldrig dragit sig för att själv stå för grovgörat.

När han hjälpte de baltiska länderna att utveckla arrangemangen och sälja arenareklam vid landskamper tyckte han att det var bäst inför en resa att för säkerhets skulle ta med en egen fax, ”det fanns ju ingen i Tallin”, och nästa gång tog han med sig sin egen gräsklippare, ”tänkte det var lika bra så våra skyltar skulle synas”.

Men då gör vi ett hopp i entreprenörens liv.

Samtidigt med turneringen i Fredrikshavn hade Sven Ivarsson fått andra idéer. Han var sugen på annat och insåg att marknaden för sportresor växte. Därför tillkom Specialresor 1984 med ett utbud av träningsläger, cupspel, ja, allt vad idrotten behövde vid resor.

Såg nästa affärsområde

Sven Ivarsson var först igen, men det var inte sista gången han gjorde upptäckter för alla andra.

Arenareklam och tv-rättigheter kom att bli nästa affärsområde.

1985 startade han ISP Sport & Marketing och efter drygt ett år fick han ett genombrott via ett stort avtal med Svenska Fotbollförbundet.

- Jag var så övertygad om att det gick att utveckla reklamen. Jag minns hur jag träffade Robert Hernadi, dåvarande generalsekreteraren, och Lars-Åke Lagrell. De tände till ordentligt efter att jag hade presenterat mitt förslag.

Are-bolagen blockerade

Saken var den att Are-bolagen styrde över reklamen på Sveriges största arenor, som i Stockholm, Göteborg och Malmö.

När avtalet tog slut mellan förbundet och Are skrevs omedelbart ett nytt kontrakt med ISP.

- Det gick fort och vi agerade lite sådär…

Sven hade vunnit sin kanske viktigaste kamp.

Tjänade pengar

Förbundet började tjäna pengar, Sven likaså, och modellen exporterades. Andra länder hakade på och Sven Ivarsson som hade flugit massor under åren med ungdomscuperna började resa världen över igen.

- Jag har väl besökt ett 70-tal länder och har vänner överallt. Föreningar, företag, TV-bolag, arenor, och det är klart att man har fått många kompisar.

En profil som han minns väl är Börje Lantz, legendarisk agent.

- Det var en riktig sköning. Han puffade på sin cigarr och var alltid rak när vi skulle göra upp. Kommer ihåg hur han en gång skrev ett avtal på en servett, ”Jag tror på er så det här duger väl, Sven, sa han och skrockade”.

Har Ullevi sedan 1992

ISP har jobbat med de flesta idrottsförbunden och åtskilliga elitklubbar. Företaget har hand om all försäljning av arenareklam och loger på Gamla Ullevi sedan 1992 och haft samma ansvar vid en mängd internationella matcher och landskamper.

Han är hemmastadd på åtskilliga arenor, men när han kom till Baltikum på 90-talet fick han pröva nya uppgifter.

Det började med ländernas frigörelse 1990 och möjligheterna till kommersialism. Sven Ivarsson vann förtroende och ISP fick både de exklusiva TV-rättigheterna och reklamrättigheterna.

Blev TV-producent

- De visste inget om hur de skulle agera och bad om hjälp. Och visst, det var kul. Alla förslag välkomnade de med öppna armar. Det var då jag tog med mig både fax och gräsklippare hemifrån. En gång var jag också TV-producent. Det gällde att placera kamerorna för att reklamen skulle synas allra bäst och ingen annan visste...

Han skrattar och berättar också om alla åren där han och någon kollega inför en match någonstans i Europa bar jättelika och tunga säckar med banderoller som skulle sättas upp på en arena. Och så erinrar han sig Charkspecialisten, företagaren hemma från Halmstad.

- Han hade jädrigt bra kontakter både bland klubbar och på TV-sporten så han visste ofta från vilken match det skulle bli bilder i Sportspegeln. 

Då är han där...

Vid alla lottningar inför stora mästerskap och turneringar var Sven Ivarsson närvarande. När spelschemat var klart satte sig alla förbundsrepresentanter i möte och både bestämde och skissade på speldatum för tävlingsmatcherna.

Fanns det då någon som kunde göra business med reklamens hjälp, ja, då var det ännu bättre. Sven Ivarsson blev en välkänd person i internationell fotboll och åter, han var först.

- I dag är det en enorm skillnad jämfört med när jag började. Beloppen har ökat cirka tio gånger om och konkurensen är oerhört tuff. Med TV4 blev TV-reklam en ny faktor och sedan har TV-rättigheterna till matcherna vuxit till en miljardinudustri med allt vad det innebär.

250 uppdrag, minst

Han försöker räkna på hur många uppdrag med ansvar för arenareklamen som han har gjort.

- Det är väl en 180 stycken de sista 20 åren, eller…

Men kollegan och försäljningschefen Andreas Ottermark skakar på huvudet och de börjar räkna igen.

- Jaha, 250 då, men det kanske inte räcker…korrigerar Sven Ivarsson efter en stund.

Först med Led-reklam

ISP var också först (Danmark-Sverige i juni 2007) med Led-reklam, dvs rörlig och belyst reklam. När Sverige möter Kroatien på Maksimir-Stadion i Zagreb i nästa vecka är Sven där.

Företaget har ofta reklamrättigheterna till Sveriges bortalandskamper, däremot behåller förbundet hanteringen vid hemmamatcherna.

Kunderna finns där, han känner åtskilliga nyckelpersoner, många affärer går av bara farten och här är faktiskt Sportbladet den mest trogna kunden.

ISP expanderar, Sven tvekar

Han rabblar uppdrag och arenor i en salig blandning och verkar minst lika inspirerad som när han började karriären. Men plötsligt säger han:

- Fast ibland funderar jag på att runda av.

Samtidigt fortsätter ISP att expandera. När det gick som allra bäst var omsättningen uppe i 25 miljoner kronor. 2011 är det tänkt att bli 16,2 miljoner.

Från banderoller till digital teknik, och ändå med förlösande knep och affärsidéer, ISP har en ledande marknadsposition och det finns utrymme att växa. Därför ska kontoret i Göteborg kompletteras med ett kontor i Stockholm.

Sven Ivarsson vill backa tillbaka, men frågan är om han klarar det. En entreprenör är alltid en entreprenör.

Thomas Ejderhov

Sven Ivarsson på sin favoritstadion, Wembley i London, en av åtskilliga arenor där han och hans företag har arbetat.

christer wohlin (inte verifierad)

tors, 2012-02-23 18:02

1. Bäst avkastning per person

Jag lärde känna Sven redan 1979 då jag för Alvik Baskets räkning kollade in Gothia Cup. Vi "snodde" idén och startade Sthlm Basket Cup. En jättesuccé för basket. Därefter har jag många gånger under årens lopp i olika roller samarbetat och varit konkurrent med Sven och kan intyga att han är en affärsman man alltid kunnat lita på. Jag kan också intyga hans goda rykte utomlands. "Hälsa Sven" har många gånger varit avskedorden från mina internationella affärskontakter. Ser man på ISP:s resultaträkning och ser på anstället anställda måste ISP vara branschens mest lönsamma bolag. Hans enda problem är att han fortfarande hejar på HBK.

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2012-02-27 08:30

2. Överskattat

Jag tror att annonsörerna överskattar effekten av arenareklam.Inte tusan springer jag benen av mig för att Charkprodukter har en skylt på Örjans vall. Det är nog mera en effekt av att företagets ägare gillar fotboll än ett väl övervägt marknadsföringsbeslut. Däremot är TV-reklam effektivt för att tjata in märket på konsumtionsvaror.

beatles (inte verifierad)

mån, 2012-02-27 20:46

3. Bocaj talar mot bättre vetande

Bocaj Du talar mot bättre vetande. Arenareklam och då speciellt rörlig reklam har stor impact. Mätningar har visat just detta under många år. Erinran utan hjälp har nästan lika hög % som TV-reklam. Och då är Arenareklamen mkt mkt billigare att köpa & producera. Och därmed ett billigt sätt att skapa varumärkeskännedom vilket i förlängningen innebär köp av produkten/tjänsten.

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2012-02-27 22:26

4. Vilka mätningr?

Vore tacksam om Beatles kunde verifiera vilka mätningar det handlar om, utförda av vem etc?

Magnus (inte verifierad)

lör, 2012-09-01 07:47

5. Skulle inte du Bocaj kunna

Skulle inte du Bocaj kunna presentera lite mätningar som du kan hänvisa ditt påstående till...... Arenareklam handlar inte bara om att få konsumenten på läktaren att köpa ens produkter utan även att som företag vara i nätverkssammanhang med mera. Utifrån ditt påstående så kan med andra ord endast företag som har produkter som säljs till slutkonsument ha nytta av att sponsra.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.