”Förödande för sponsorbranschen”

Ett utredningsförslag om slopad avdragsrätt för representation får ödesdigra konsekvenser, enligt Sponsrings & Eventföreningen. Företag kan då inte göra skatteavdrag på sina kundaktiviteter i samband med bland annat idrottsevenemang.

- Förslaget går i helt fel riktning, säger Niklas Birgetz, ny vd på Sponsrings & Eventföreningen.

Direkt in i hetluften

Som nytillträdd vd för branschorganisationen Sponsrings & Eventföreningen har Niklas Birgetz knappt hunnit göra sig hemmastad på kontoret.

Ändå kastas han direkt in i hetluften.

Anledningen är utredningsförslaget om slopad avdragsrätt för representation. Ett förslag som, om det går igenom, skulle slå hårt mot just sponsrings- och eventbranschen och all representation i samband med evenemang.

Förslag i fel riktning

- Vi tror stenhårt på upplevelsebaserad kommunikation, där alla sinnen stimuleras och där företag kan bjuda sina kunder på lunch eller middag i kombination med en aktivitet. Det här förslaget går i helt fel riktning, säger Niklas Birgetz.

Företagsskattekommittén, som genomfört utredningen på uppdrag av regeringen, har kommit fram till att en slopad avdragsrätt för representation skulle stärka de statliga finanserna. Avdragsrätten för mat är i dag 90 kronor och för aktivitet i kombination med måltid 180 kronor.

- De utgår ifrån att all representation bara görs på flotta lyxkrogar, och då kanske 90 kronor inte är så mycket pengar. Men det är en förlegad syn att så skulle vara fallet.  Representation sker året runt i rena vardagssituationer och behövs för att stärka kundrelationer, förklarar Niklas Birgetz, som under sina första veckor i sin nya roll kommer att driva just frågan om slopad avdragsrätt.

Förklara nyttan i remissvaret

- Remissvarstiden går ut den 2 april och vi på föreningen ska självklart lämna in en kommentar. Där kommer jag att förklara vilken nytta representation, inom bland annat idrotten, faktiskt har. Det här förslaget går tvärtemot hur verkligenheten ser ut. Istället för att rycka undan möjligheterna till avdrag, tycker jag snarare att de borde öka avdragsrätten, säger Niklas Birgetz som hoppas kunna påverka att förslaget inte träder i kraft den 1 januari 2013.

Niklas Birgetz har en bakgrund som jurist och ser fram emot att även få driva frågor kring mutor och bestickning.

Fram till i somras arbetade han som sponsorchef för Skandia, där han bland annat ansvarade för företagets CSR-projekt Idéer för Livet.

Viktigt att lagstiftningen hänger med

- Jag vill också stärka kopplingen mellan CSR, samhällsengagemang, event och sponsring. Föreningen har lyft frågan om CSR tidigare, men jag hoppas kunna driva på det ännu mer. Sedan har jag som ambition att öka vårt medlemsantal och skapa fler aktiviteter ute i hela landet.

Men först måste han lösa pucken med förslaget som innebär slopad avdragsrätt vid representation.

- Sponsrings- och eventbranschen är en viktig del av relationsmarknadsföring och har ökat stort de senaste åren. Därför är det jätteviktigt att lagstiftningen håller samma takt och hänger med i vår utveckling. 

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

14 lopp på sex banor. Därav ett i Köpenhamn, men inget i Göteborg. Så ser nya STCC ut. Den nya ledningen har nu komponerat säsongen och visst är det spektakulärt med en tävling i den danska huvudstaden.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.