Kan förbundet köpa hem Pia?

Thomas Dennerby väljer själv att avgå efter sju år som förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Nu är frågan om Svenska Fotbollförbundet kan knyta upp Pia Sundhage och tillmötesgå hennes speciella önskemål.
Thomas Dennerby väljer att säga upp sig som förbundskapten. Foto Jonas Ekströmer, Scanpix


Thomas Dennerby började som assisterande förbundskapten för landslaget i januari 2005, men bara sex månader senare blev han ytterst ansvarig efter Marika Domanski Lyfors.

Dennerbys varierande resultat

Resultaten har varierat under åren. Bronsmedaljen i VM i Tyskland höjde Dennerbys status och Sverige har rankats som trea  inom damfotbollen i världen.

Men kritiken har blivit allt mera tydlig. Det var det han kände själv och efter sju år kände han att tidern var mogen för att säga ifrån om en fortsättning.

- Beslutet att avgå är mitt eget. Vad jag ska göra nu vet jag inte för stunden, säger Dennerby, som var polis innan tränarjobben.

Nu önskar fotbollsförbundets ledning maximal uppslutning kring satsningen till EM i Sverige nästa år. Och mot den bakgrunden var inte dagens besked oväntat.

Pias tunga krav på USA

Två raka OS-guld innebär att Pia Sundhage har en bra förhandlingssituation inför diskussionerna om hon ska fortsätta i fyra år till som förbundskapten för USA:s damlandslag.

- Ett av kraven är att jag skulle vilja ha friheten att resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill. I business class, säger hon.
Har hon samma krav för att ta jobbet som ansvarig hemma i USA.

Sundhages har presenterat sina krav för USA:s fotbollförbund och ska träffa ansvariga i New York, den 1 september.

"Jag kan ställa krav"

- Jag sitter i en sådan underbar sits att jag kan ställa krav. Och om kraven är för höga så dör inte jag av det, säger Sundhage.

- Jag är oerhört lugn och det är ingen ko på isen. Dessutom är jag lite nyfiken på vad USA:s fotbollförbund kan erbjuda.

Hon döljer inte vad hon önskar. Bättre förutsättningar för landslaget, hon vill resa mer för att hämta inspiration och högre lön.

- Fler lägerdagar och landskamper behövs. Det har varit stressande att ha så få landskamper.

Vill ha bättre betalt

- Jag vill resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill. I business class. Jag har åkt ekonomi hela tiden tidigare.

- Och så måste förbundet titta på min lön.

Hon förtydligar:

- Jag tjänar bra. Väldigt bra. Jag har varit smart alla tre åren. Jag får ingen bonus för en bronsmedalj. Men jag får desto mer för en guldmedalj.

Det här är vad Svenska Fotbollförbundet ska matcha, Generalsekreterare Mikael Santoft har en tuff match framför sig.

- Vi har satt högsta fart i arbetet med att hitta och utse den som ska leda Sverige in i Dam-EM 2013, även med sikte på Dam-VM 2015, säger Santoft vidare.

Tommy Bertil Andréason (inte verifierad)

ons, 2012-08-22 17:52

1. Förbundskapten för damlandslaget

Tack Thomas för din tid som FK för Damlandslaget. Nu väntar nya uppgifter för dig och lycka till med dessa. Jag har ju tidigare föreslagit Calle Barrling som efterträdare till Thomas men har förståelse för att många vill ha "västgöten" Pia Sundhage. Kan och vill Förbundet svara upp med de pengarna och de krav hon, Pia, med all rätt kan ställa? Hon tillhör ju världseliten som fotbollstränare/ledare. Detta lyckades ju inte vi förstå tidigare, innan hon fick de enorma framgångar med USA som hon fått. Både Calle och Pia har god kännedom och synpunkter på hur vi jobbar med talangutveckling i Sverige och vad som krävs av klubbfotbollen för att vi ska ta ytterligare ett steg fram och inte komma efter andra länder i utveckling.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.