Han ska föra ”fel” fotboll i mål

Han har ett förflutet som marknadschef på Hammarby Fotboll och ett hjärta som glöder för Söder och Bajen. Men det är VM i amerikansk fotboll han ska göra till en succé. Söderkisen Markus Magnell har tillträtt som vd för VM-organisationen i amerikansk fotboll 2015.
Nu har förberedelserna inför VM 2015 i amerikansk fotboll i Stockholm inletts. Tanken är att det ska bli sportens genombrott i Sverige och uppgiften att tillvarata turneringen har Markus Magnell, vd i VM-organisationen. Foto: Alik Keplicz, AP Photo/Scanpix

 

Rubriken ljuger. Det är inte fel fotboll för Markus Magnell. Han har ett förlutet som spelare i Tyresö Royal Crowns, linebacker – försvarare med speciell uppgift att stoppa motståndarnas snabba spelare men även attackera quarterbacken - i den första upplagan 1990.

Collegefotboll i Michigan

Han har också spelat collegefotboll på Northwood University i Michigan, USA, i fyra år.

Och som pricken över i:et blev han bara för en vecka sedan utsedd till ordförande i Tyresö Royal Crowns, SM-silvermedaljörer tre år i rad efter ”omöjliga” Carlstad Crusaders.

Men ändå.

Drömjobb – i medvind…

Det är för Hammarby Fotboll hjärtat klappar lite extra. Därför måste väl jobbet som marknadschef för Söders Stolthet 2008-2010 varit en dröm?

- Ja, det var det, speciellt när det gick bra. Både fans och sponsorer visar en härlig passion. Det var inte lika roligt när vi ramlade ur Allsvenskan 2009…

Men nu är det full fart framåt som gäller. Målet är att skapa en 16 dagars fest i Stockholm i allmänhet och runt Stockholmsarenan, Tele2 Arena, i synnerhet - under lika många dagar i juli 2015. Då arrangerar Svenska Amerikansk Fotbollförbundet VM för första gången.

Mediapartner högt på listan

- Det gäller att inventera alla idéer, prioritera bland dem och hitta strategiska samarbeten med sponsorer och arenaägaren AEG – samt intressera alla de turister som besöker Stockholm under den här tiden. En stark mediapartner står också högt på listan. TV är en viktig kanal för att nå ut och det är glädjande att Viasat satsar så ambitiöst, men även Eurosport, säger Markus Magnell och fortsätter:

- Dessutom har förstås klubbarna i Superserien ett stort ansvar, och en stor möjlighet, att vässa sin organisation och sina evenemang inför VM för att öka intresset på lokal nivå.

41-åringen från Tyresö, som tillträdde som vd den 1 oktober, är väl medveten om de höga VM-målen: Att fylla Tele2 Arena – inte bara under Sveriges matcher - och skapa ett överskott för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet att bygga vidare på och bredda sporten i Sverige, inte minst bland ungdomar. VM drivs som ett eget bolag, skilt från förbundet, som därmed inte tar någon risk, men får ta del av eventuell vinst.

Bra med tydliga mål

- Det är bra att ha tydliga mål. Vad vi än åstadkommer är jag säker på att vi kommer att överträffa förväntningarna bland alla fans av amerikansk fotboll i Sverige. Vi bygger det här tillsammans.

Vägen dit kommer att vara full av aktiviteter. Bland annat väntar två SM-finaler på Tele2 Arena, varav den första andra helgen i september nästa år.

- Det känns inspirerande att få jobba långsiktigt, även om det faktiskt bara är drygt två och ett halvt år kvar till första matchen den 4 juli 2015. Jag har massor av idéer, men först måste jag inventera dem som redan finns, säger Markus Magnell som emellanåt kopplar av med en ”jam-session” med morbror Ola, pop-ikon som fortfarande kan trollbinda en publik.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.