Mario startar luftens Formel 1

En egen karriär med licens för att köra Formel 1, femma i Le Mans och sponsorchef för Arrows-stallet. Nu satsar svenske Mario Hytten på en ny Formel 1 - i luften: Skyrace World Cup för segelflyg.
Mario Hytten satsar på en ny Formel 1 - i luften: Skyrace World Cup för segelflyg.


Redan som 11-åring hemma i Solna drömde Mario Hytten om att bli Formel 1-förare. Och det blev han. Nästan.

Mellan 1979 och 1992 körde han Formula 3000, i dag GP2. Han hade också licens att köra Formel 1, men insåg till slut att Nelson Piquet, Alain Prost och Ayrton Senna hade för stort försprång. En femte plats i klassiska Le Mans 1985 blev hans höjdpunkt som racerförare innan han lade hjälmen och handskarna på hyllan, för att anta utmaningen som sponsorchef för Arrows-stallet 1994-95.

Miljöintresset ökade

- Det var en fin tid, men så småningom blev det ohållbart att arbeta med en sport som släpper ut så mycket som inte är bra för miljön. Jag upplevde att trovärdigheten för Formel 1 minskade i takt med att intresset för miljön runt omkring oss ökade, inte minst från företagen, säger Mario Hytten.

Han har under åren utvecklat ett system för att filma sporter i extrema hastigheter, såsom Formel 1, båtracing och flygsport – kallat Navicam.

Det ökade miljömedvetandet, i kombination med det nyutvecklade kamerasystemet, blev grunden till hans nya satsning: Skyrace World Cup.

- Jag gick igenom alla sporter för att hitta den som är energieffektiv, genomförs i höga hastigheter och är mer TV-sport än sport med publik på läktaren. Till slut var valet självklart: Segelflyg!

Tio tävlingar i stora bergsmassiv

Segelflyg bedrivs i dag på amatörnivå. Mario Hyttens mål är att skapa en Formel 1-cirkus i luften med 20 stall som tävlar på tio exotiska platser runt jorden, bland annat Anderna i Sydamerika, Alperna i Europa och Atlas-bergen i Nordafrika.

Starten av varje lands satsning ska vara en film om landet där TV-tittaren får följa med på en resa, sett från en segelflygpilots perspektiv. En ”Nils Holgersson-resa” där miljömedvetande, hållbarhet och energieffektivitet står i centrum.

I Sverige finns ett avtal med dokumentärfilmaren Folke Rydén om att producera filmen, vilket gläder Mario Hytten alldeles extra:

- Det får ses som ett gott betyg på att vårt TV-koncept med en ”Nils Holgersson-resa” håller, säger Hytten.

Miljömedvetna sponsorer välkomna

Stora sponsorer ska se till att målet nås inom tre år. Men det kan inte vara vilka företag som helst. Bara företag med ett starkt och trovärdigt engagemang i hållbarhetsfrågan är välkomna.

- Det måste vara företag som arbetar med hållbarhet och energieffektivitet. Genom projektet kan vi ge dem verktyget och en plattform att kommunicera sitt miljöarbete i känslor.

- Att följa ett plan som glider fram helt tyst i 300 km/h mellan bergstopparna, enbart med hjälp av vindarna, är inget annat än fantastiskt. När Skyrace World Cup blir verklighet kommer hållbarhet att förknippas med spännande äventyr, smart teknologi och fart. Det gäller att skapa nya hjältar och drömmar för 11-åriga pojkar i Solna, Brooklyn och Sao Paulo, säger Mario Hytten.

En entreprenör som vet vad drömmar kan betyda för framtiden.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.