Miljardären finansierar fotbollssatsningen

Ett bolag som hör till miljardären Bengt Ågerup håller Sirius flytande ekonomiskt. Bara under de senaste åren har det av Ågerup styrda Nexttobe AB via Upplands Spelarutveckling AB pumpat in 15 miljoner kronor i Sirius fotboll i division I.
Bengt Ågerup är god för nära 5 miljarder kronor efter att ha sålt Q-Med. Nu har han startat ett riskkapitalbolag och vill undersöka nya affärsmöjligheter. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Sirius leder sin division I-grupp när två omgångar återstår. Sportsligt kan det bli en fullträff i år och det är vad fotbollsupporters i stan längtar efter.

Skapat ett eget fotbollsbolag

Men det har kostat och satsningen har varit möjlig tack vare att det finns en miljardär i bakgrunden.

Via ett bolag har Bengt Ågerup bidragit med 15 miljoner kronor sedan tre år tillbaka.

- Visst är det mycket pengar, medger Hans Börje Fritjofsson, vd för Upplands Spelarutveckling AB, till tidningen UNT.

"Vi har god insyn"

I synnerhet som den ursprungliga ambtionen var att att hjälpa Sirius med unga talanger. I stället äger bolaget nästan hela spelartruppen numera. Fritjofsson fortsätter:

- Jag är inte orolig eftersom vi haft god insyn i styrelsens arbete men de måste stärka intäktssidan bättre vilket jag tror kan bli lättare om de går upp i superettan.

Han räknar kallt med fortsatt samarbete med Sirius.

Skulderna växte

Sirius var uppe i Superettan 2008 och hade en nettoomsättning på 13 miljoner kronor och ett visst netto. 

Det är därefter som siffrorna har skenat. Omsättningen 2011 sjönk och var nere på drygt 4 miljoner kronor medan förlusterna växte.

Men varje år har Upplands Spelarutveckling AB funnits där som en garant för fortsättningen och sett till att det inte uppstår några negativa siffror trots miljonförluster år efter år.

Stöttade med 8 miljoner 2011

2010 kom drygt 5 miljoner kronor, 2011 drygt 8 miljoner kronor, 2012 1,5 miljoner, 2013... Nej, då är det tänkt att klubben ska klara sig bättre, så heter det i dag.

Upplands Spelarutveckling AB som är ett dotterbolag till det av Bengt Ågerup styrda Nexttobe AB, har inga större krav på hur Sirius sköter pengarna.

- Men vi hoppas kunna hjälp till och hitta andra som vill stötta, fortsätter Fritjofsson.

I dag har bolaget via ett vinstdelningsavtal rätt till eventuella vinster vid spelarförsäljningar.

God för 5 miljarder

I intervjuer har Bengt Ågerup sagt att han ska satsa upp till 1 miljard i nya bolag i sin affärsverksamhet. 

Han har råd. Bengt Ågerup står för nära 5 miljarder kronor tack vare schweiziska Galdermas köp av Q-Med för snart två år sedan.

Ågerup har sagt att han tänker skänka bort en stor del av pengarna till goda ändamål. Han betraktar också sin riskkapitalverksamheten i bolaget Nxt2b som knappast det bästa sättet att tjäna pengar, men att han är så frestad att den vägen hitta nya möjligheter till affärsutveckling.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.