Nu tar hon makten i svensk idrott

Plötsligt är hon den som ska vägleda idrotts-Sverige. Birgitta Ljung är känd för att ha en bestämd uppfattning och veta vad hon vill. Det kan behövas. Riksdrottsförbundet vacklar och måste bestämma vilken roll organisationen ska ha i framtiden.
Röda mattan är inte direkt utrullad för Birgitta Ljung. Snarast är mattan lite solkig och i behov av att fräschas upp. Foto: Scanpix

 

RF har vuxit kraftigt sett till antalet anställda, men inte i betydelse. Vad ska vi ha RF till, frågar allt flera bland specialförbund.

Frågan har också slagit rot inom RF. Vem och vad är vi till för?

Erik Strand hoppade av

Erik Strand kom från näringslivet och många trodde att RF hade hittat den ledare som skulle vägleda organisationen till en förändring och ett nytänk.

Plötsligt, efter årsskiftet, sa han upp sig. Uppgifter gör gällande att han inte orkade strida längre och valde att sluta efter tre och ett halvt år.

Valet av Birgitta Ljung som tillförordnad generalsekreterare stod klart i samma stund som Erik Strand lämnade RF:s kansli i Idrottens Hus.

Kommer från golfen

Birgitta Ljung blir nu ytterst ansvarig för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Hon har sin idrottsbakgrund inom framför allt golfen och har även lång erfarenhet som ledamot i riksidrottsstyrelsen och andra uppdrag inom idrotten.

- Jag kommer prioritera att vara på plats på kansliet och ser min roll som en länk mellan två engagerade styrelser och många engagerade medarbetare.

Konsult i eget företag

Inom idrotten har Birgitta Ljung ägnat sig åt golf, men även bandy och fotboll. Hon har bland annat varit styrelseledamot i Svenska Golfförbundet i nio år, spelat i golflandslaget under början på 80-talet och har ett internationellt uppdrag som ordförande i Europeiska Golfförbundets tävlingskommitté. 

I den civila karriären är hon civilekonom från Handelshögskolan med inriktning på företagsekonomi och organisationsfrågor.

- Jag har haft olika chefsbefattningar bland annat inom sjukvårdsbranschen och på Svenska Spel. Sedan några år tillbaka är jag konsult i eget företag, berättar Birgitta Ljung.

Laddat inför riksidrottsmötet

Hon har suttit i Riksidrottsstyrelsen sedan 2001 med olika bevakningsområden, bland annat som ordförande för Bosökommittén, Juridiska kommittén och IT-rådet. Sedan 2005 har hon också varit vice ordförande i styrelsen och senaste året lett utredningen om Idrotts-AB.

- Mina ledord som ledare är öppenhet, tydlighet och respekt. Jag tycker det ska bli riktigt roligt men också utmanande att använda min erfarenhet från styrelsearbetet och andra uppdrag inom idrotten på ett nytt sätt som tillförordnad generalsekreterare, säger Birgitta Ljung.

Under våren ligger stort fokus på Riksidrottsmötet i Luleå, som arrangeras i slutet av maj.

"Vi måste bli bättre"

I klartext – RF:s roll och beetende i fortsättningen ska diskuteras. Inte minst vässa uppdraget att tydligare förklara idrottens betydelse.

- Vi behöver bli bättre på att synliggöra idrottens samhällsnytta i flera olika dimensioner.

Hon framhåller också att så många barn och ungdomar som möjligt ska få en chans att pröva på och hålla på med idrott i olika former.

De möjligheterna beror mycket på framtidens förutsättningar för föreningar och förbund.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.