Mats kan unna sig ett behagligt liv

Från snabb och svårfångad målskytt i Montreal Canadiens och Tre Kronor till en kämpe i Mästarnas Mästare. Från välbetalt hockeyproffs till ungdomens dröm om att jobba som snickare och att spela golf. Möt Mats Näslund i serien ”Konsten att börja om”.
Mats Näslund gjorde en sejour som ledare i Tre Kronor för några år sedan, men blir nu aktuellt igen när han medverkar i Mästarnas mästare. Foto: Scanpix

 

- Man tänkte väl någon gång i 15-årsåldern att som vuxen skulle det vara roligt att jobba som snickare. I dag 37 år senare är jag tillbaka vid vad jag ville bli i tonåren, hantera hammaren på rätt sätt, skrattar han.

20 proffsår

En enastående ishockeykarriär med framför allt 20 proffsår i Sverige och Kanada har lagt grunden till ett behagligt liv. Det är ju inget som Mats förnekar eller vill hemlighålla.

- Förr tog det väl lite längre tid att få ihop ett spirande spelarkapital för framtiden, men nu för tiden behövs det väl inte så många år förrän proffsspelaren i Nordamerika kan känna sig helt trygg med ekonomin, säger Mats.

En summering av Näslunds spelarkarriär ter sig sannerligen ganska lång.

Som 16-åring var han yngst

Debuten i elitserien skedde i Timrå IK, den 19 februari 1976. Som 16-åring blev han den yngste spelaren i elitserien. Som 18-åring flyttade han till Gävle och började spela med Brynäs.

Där spelade han fyra säsonger och vann ett SM-guld, innan han tog det efterlängtade steget över till Kanada och Montreal Canadiens som blott 21-åring. Redan som 18-åring draftades han dock av den kanadensiska klubben.

Under de åtta säsongerna i NHL på 80-talet fick Näslund uppleva det mesta. Han gjorde totalt 634 -poäng (251 mål och 383 assists) på sina 651 matcher. Ett fantastiskt bra facit.

Idealiskt med Montreal

Montreal var rätt lag för honom. De var mer ett spelande lag än fysiskt tungt lag. Med sitt spelsinne och sin skridskoåkning blev han en stor tillgång i laget.

Säsongen 1985/86 vann Montreal Stanley Cup och Näslund gjorde sin bästa säsong. Han svarade för osannolika 110 poäng (43/67) i grundserien och 19 (8/11) i slutspelet på 100 matcher.

Då lekte livet verkligen för "Le Petit Viking", som svensken döptes till av kanadensarna med tanke på sin korta längd, 170 cm, och 73 kg. Men han kunde visa längden inte betyder mest.

Hyllade av en miljon

Efter Stanley Cup-troffén levde invånarna i Montreal och alla fans som i trans.

- En miljon människor hyllade laget när vi åkte genom staden i parad. Det var en fantastisk, nästan otrolig feststämning, minns Mats.

2005 blev Mats Näslund vid en ceremoni med IIHF Hall of Fame hyllad av IIHFs president René Fasel. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Men efter säsongen 1989/90 kände Mats att han hade uppnått sina mål i NHL och när sedan schweiziska Lugano kom med ett lika bra ekonomiskt bud som det i NHL trots färre matcher slog han till med en återgång till Europa.

Där kom dock hans i stort sett enda motgång i ishockeykarriären, när han sparkades efter säsongen trots sportsliga framgångar med ett mästerskapssilver i bagaget. Han gjorde 70 poäng (31/39) på 42 matcher.

Köpt av Malmö

Därefter blev det tre säsonger i Malmö, varav två slutade med SM-guld. Han trivdes bra i klubben, även om många experter menade att det bara var ett ihopköpt lag utan klubbkänsla.

Något överraskande gjorde Näslund en kort come back i NHL och det blev hans sista år i karriären. På grund av NHL-strejken kom transatlanterna över till Europa och spelade träningsmatcher. När Mats i Malmö IF mötte Boston Bruins blev gästerna imponerade över hans spel och lade ett bud, som han accepterade.

Men sedan var det aktiva karriären över för gott. Han drog sig tillbaka till Sverige. Blev lagledare för Tre Kronor en period och fick med sin långa erfarenhet bli "bollplank" åt förbundet.

Hjärtat i Timrå, men...

De tre meriter han värdesätter mest i sin karriär är inte oväntat Stanley Cup-segern samt OS- och VM-gulden. Efter OS-guldet i Lillehammer 1994 bestämde han sig för att lämna rinkarna för gott.

Guldgänget vid OS i Lillehammer 1994, med Håkan Algotsson, Michael Sundlöv, Tommy Salo, Tomas Jonsson, Christian Due-Boje, Magnus Svensson, Leif Rohlin, Fredrik Stillman, Kenny Jönsson, Roger Johansson, Patrik Juhlin, Roger Hansson, Håkan Loob, Stefan Örnskog, Niklas Eriksson, Daniel Rydmark, Jonas Bergqvist, Jörgen Jönsson, Peter Forsberg, Charles Berglund, Andreas Dackell, Mats Näslund, Patric Kjellberg. Förbundskapten Curre Lundmark och lagledare Bo Tovland. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Sedan kom omställningen till ett civilt liv. Vissa har klarat det bra, andra har haft svåra problem, både socialt och på andra sätt. Livsvillkoren efter idrottskarriären förändras så radikalt.

När Mats och hans familj återkom till Sverige var den första frågan var de skulle bosätta sig. Visst har han sitt hjärta i Timrå sportsligt och delvis socialt, men Malmö var ju lite av hemma sedan året i Redhawks.

Bor på Guldkusten

- Vi köpte en villa i Höllviken i Vellinge kommun utanför Malmö 1991 och där trivs vi förträffligt. Nära till kontinenten, till storstäder, härliga stränder, lite särpräglad natur, bra kommunikationer och trevliga människor, säger Mats.

Även om Höllviken ökat i folkmängd sedan de köpte huset är ändå boendekänslan fortfarande den bästa och trivseln kan inte vara bättre. Så det ser ut som om de blir skåningar för gott. De bägge sönerna har flyttat hemifrån.

Höllviken kallas i folkmun för "Malmös Guldkust". Här kan Mats idka sina två främsta fritidssysselsättningar, golfspelandet och travsporten.

Fastigheter i Spanien

Familjen tar sin tid. Ett barnbarn har kommit och är roligt att följa i utvecklingen.

- Jag kan åka ner till Marbella några gånger per år och spela golf på fina banor, när jag känner för det. Mina investeringar av hockeymiljonerna i fastigheter i Spanien har varit lyckade, jag har sålt hus i rätt tid därnere, säger han.

Men till vardags har återgången till ungdomsårens snickarintresse satt sin prägel på Näslunds nuvarande liv. Redan hemma i Timrå och Gävle sökte han omväxling som snickare utanför ishockeyn.

Jobbar hos en kompis

Numera jobbar han som anställd några dagar i veckan i en kompis byggfirma.

- Ett fritt yrke, och här trivs jag bättre än administrativa och ledarskapssysslor inom idrotten.

Så olika uppgifter i sin gamla klubb Malmö Redhawks har Mats nobbat konsekvent.

Han har fått ut så mycket av ishockeylivet och klarat sig utan allvarliga skador under alla år, så det räcker.

Hästar och veteranmatcher

En eller annan satsning på travhästar har han inget emot.

- Där finns spänning i tävlandet precis som i ishockeyn och många initierade, kunniga kompisar att diskutera och umgås med.

- Dessutom blir det en och annan veteranmatch, som senast när vi möte Sovjet. Sedan spelar jag själv i Malmös veteraner. Moroten är ju att träffa alla gamla kompisar från tidigare.

Mästarnas mästare lite extra

Därtill kommer en lite exotisk, udda händelse såsom en stående inbjudan vartannat år till en kändisturnering för veteraner i Dubai med spelare från Kanada, Sovjet, Finland och Sverige. Mats deltar tillsammans med Willy Lindström från Sverige.

- Jag vill ju hålla mig i fysiskt trim, även om jag är 50+.

- Därför tackade ja till inbjudan att vara med i Mästarnas Mästare. Lite annorlunda program som jag själv har tittat på tidigare.

Mats har haft en vinnarskalle i alla sammanhang, så bli inte förvånad om han går långt eller hela vägen till guld även där.  

Bengt Skagerström

Fakta

Namn: Mats Torsten Näslund

Ålder: 53 år, född 31 oktober 1959.

Bor: Höllviken, utanför Malmö

Familj: Hustrun Eva, sönerna Robert och Daniel samt dottern Karolina.

Yrke: Snickare

Bakgrund: Fd professionell ishockeyspelare

Aktuell: I serien "Konsten att börja om" och inte minst SVT:s tittarsuccé ”Mästarnas mästare”.

Meriter: Stanley Cup-mästare med Montreal Canadiens, 1986, OS-guld i Lillehammer, 1994, VM-guld i Finland, 1991, SM-guld med Brynäs 1980, Malmö 1992, 1994, Guldpucken, 1980, Viking Award, 1985/86.

Gjorda poäng i karriären: NHL: 634 (251/383), Elitserien: 279 (124/155) 

Klubbar: Timrå IK, 1975-78, Brynäs IF, 1978-82, Montreal Canadiens, 1982-90, HC Lugano, 1990-91, Malmö IF, 1991-94, Boston Bruins, 1994-95

Mats Näslund med guldmedaljen efter OS-finalen i Lillehammer. Foto: Jan Collsiöö, Scanpix

 

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om och likaså trädde Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, fram och erkände hur svårt han hade haft, men att nu hade allt vänt.

Sedan var turen kommen till Lena Sulkanen, som vann VM 1983 och utsågs till Årets Idrottskvinna. Hon är än i dag bowling-Sveriges mest kända person. Tony Rickardsson reser nu som då mycket i öst. Han berättade om sitt nya liv inom Swedish Match. Senast berättade Victoria Sandell Svensson om sitt nya liv som mamma och verksam inom EM-organisationen inför sommarens evenemang.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Magnus Hedman

Lena Sulkanen

Tony Rikardsson

Victoria Sandell Svensson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.