13 minuter med en öppen Zlatan

Han lommade in, tittade lite förstrött på de som han emellanåt kan vara så sur på. Men den här gången var Zlatan Ibrahimovic på ett strålande humör, med något undantag, och pratade bl a om pengar som kanske aldrig förr.
I fokus som så många gånger förr. Det märks så väl att Zlatan Ibrahimovic ha stor vana vid presskonferenser. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

 

Först handlade presskonferensen om bara fotboll.

Makedonen, jo, laget, ofta med betoning på laget, hade gjort det riktigt bra, tyckte han.

1-0 var knappt, men Zlatan men laget hade skapat 20 chanser och hade tio skott på mål, och det är riktigt bra i en träningsmatch.

Han glider undan

På frågan om han föredrar Johan Elmander eller Ola Toivonen svarade han:

"Det funkar bra med båda två, även om de är olika, det handlar om vem som får spela och vilken taktik Erik (Hamrén) väljer."

Österrike på bortaplan i VM-kvalet på fredag kväll, då?

"Vore skönt med två vinster inför semestern, tyskarna är favoriter och kan vi kriga för en andraplats behöver vi tre poäng mot Österrike."

"Kan inte bara titta på Zlatan"

Han kommenterade det faktum att Sverige gör färre mål än i höstas med att ”det kommer och går”. Han berömde Alexander Kacaniklic ”vi har inte haft en sådan spelare på länge som är vänsterfotad, håller sig på kanten och kan göra mål.” Han hade en klar uppfattning om säkerheten på arenorna:

”Även om Zlatan är på plan så ska man inte kolla på honom. Varje vakt måste vara på sin vakt och göra sitt jobb  precis som jag gör på planen. Men det var inte så att jag kände mig hotad, det var ingen katastrof, men de ska inte kunna springa in."

Två sidor av Zlatan. När leendet är maximalt och när den där blicken borrar in i någon annan. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Och så var det då frågan om han blivit mer mogen.

"Jag har alltid snackat om laget, det är bara tidningar som byggt upp mig som ego, oslipad och bad boy. Nu är det annorlunda, vet inte varför. Jag har alltid spelat för laget. Du lär dig, du lär dig något nytt."

Så rutinerad vid sådana här stunder

Hans vana från sådana här stunder med en hord av journalister, fotografernas smatter med kamerorna och att vara i centrum har han upplevt åtskilliga gånger.

Rutinen framkommer här såväl som på planen.

Skillnaden må möjligen bestå av att han riktar blicken någon annanstans när han inte är på bästa humör medan han som nu tittar på personen, svarar, gärna lägger till en kommentar och sedan ser ett slut på ämnet genom att rikta ett avväpnande leende för att skapa väg för en ny fråga, helst om något annat.

Han kan inte heller låta bli att lägga ut lite gliringar här och där.

Det är också ett tecken på att han trivs.

Han vill ha lite skoj, sådana här tillställningar har han upplevt lite väl många gånger, 31 år som han är.

Öppen om pengarna

Därpå gled snacket in på pengar.

Och Zlatan svarade öppet och överraskande utförligt.

Som tvisten på hemmaplan, dvs hur tre Malmöklubbar, BK Flagg, FBK Balkan och FC Rosengård, kämpar om cirka en halv miljon kronor i den solidaritetsersättning som utföll när han bytte från Milan och PSG.

Var och när spelade Zlatan som 11-åring är frågan och vem är egentligen berättigad?

"Eller så ska jag ha dem"

Nu var han glasklar i sin uppfattning:

- Det är bara MFF som ska ha pengar för mig. Ingen annan.

Inte någon av de andra klubbarna?

- Nej, inte enligt mig. Det är ju ingen av dem som registrerade mig. Då kan de inte hoppa upp nu efter tio år.

Han sa sig inte vara inblandad i diskussionerna och Uefa menar att klubbarna själva får göra upp.

- Antingen ska jag ha dem eller MFF. Det är tillräckligt många som har tjänat pengar på mig...

Sommar och vila

Om han stannar i Paris eller ej?

- Det är där jag har ett kontrakt, det är där jag hör hemma, det är... Men man vet aldrig vad som händer i morgon.

Han fick också frågan om varför han inte gör mer reklam. Många andra toppspelare tjänar grova pengar på diverse uppdrag medan han lägger mindre tid på den typen av extrainkomster.

- Det är sant! Antingen är man den imagekillen eller inte. Jag spelade själv med Beckham nu och mediemässigt har jag aldrig sett något liknande. Alla är nyfikna och alla är ute efter honom.

- Men det är något man bygger upp... eller så är man det. Håller på och gör småreklam.

- Nej, jag känner tillräckligt bra ändå.

Och sommaren då, vad ska han göra?

- Ta det lugnt. Har inga riktiga planer. Bäst blir att koppla bort fotbollen lite grann.

Den 13 minuter långa presskonferensen var över.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.