En 20-åring som ingen annan

Gabriel Landeskog är blott 20 år, men har redan en unik NHL-karriär. Ingen annan svensk har blivit vald till lagkapten i sitt lag redan som 19-åring och ingen annan har så tidigt säkrat en så hög lön. Gabriel har skrivit på ett kontrakt värt en kvarts miljard.
Gabriel Landeskog i aktion i sitt Colorado Avalanches i en match mot Minnesota. Gabriel är nu uppe 118 NHL-matcher. Många fler väntar... Foto: Jack Dempsey, AP Photo/Scanpix


Det har liksom aldrig varit meningen annat än att han skulle göra karriär som ishockeyspelare.  Sedan knatteåldern har han presterat och imponerat på omgivningen.

Slog igenom redan som 14-åring

Belöningen är att han får mer pengar än någon som nyss har lämnat tonåren.

Bestämd och enveten är han, men det har också många andra varit, skillnaden är att han har lyckats.

Redan när han var 14 år spåddes Gabriel Landeskog en lysande karriär.

Vann skytteligan i TV-pucken

Han var välkänd i Stockholmshockeyn. Han började i Hammarby där pappa Tony hade spelat, men gick över till Djurgården där det fortsatte att peka rakt uppåt.

Han presterade över all förväntan som 15-åring i U-16-landslaget och blev skyttekung i TV-pucken året därpå, då han också fick göra debut i Djurgårdens A-lag. Han blev den yngste spelaren A-lagsspelaren någonsin i Djurgården och den näst yngste genom tiderna i elitserien.

Han hade sedan modet att nobba ett A-lagskontrakt med Djurgården för att han så hett ville uppleva juniorhockey i Kanada. Där hamnade han i Kitchener Rangers och i augusti 2009 gjorde han debut.

Utstakad karriär

Gabriel Landeskog älskade hockeyn och växte allt mera som spelare och via ett utmärkt facit i grundserien blev han en av ligans främsta i slutspelet där han fortsatte att producera poäng. Inför säsongen 2010/2011 utnämndes han till lagkapten i Rangers, den första europeiska kaptenen i klubbens historia.

Han hade en utstakad karriär in i NHL. Colorado Avalanche lyckades lägga beslag på honom vid NHL-draften 2011. Och inte behövde han särskilt lång tid att acklimatisera sig. I oktober 2011 gjorde han sitt första NHL-mål – som den yngsta svensken någonsin, blott 18 år och 324 dagar gammal.

Han spelade samtliga 82 matcher i NHL den säsongen och vann poängligan för rookies med 52 poäng (22 mål, 30 assists). Av bara farten tog han också hem Colorados interna skytteliga och han hade därtill bäst plus/minus-statistik i laget. Konsekvensen blev att han utsågs till ligans bästa nykomling.

250 miljoner för sju år

Inte nog med det, hans kvalitéer både som spelare och person ledde till att klubbledningen utsåg Gabriel Landeskog till Colorados lagkapten inför den förra säsongen. Då, bara 19 år gammal. Han blev den yngste lagkaptenen någonsin i NHL:s historia.

Han är en särling i alla avseenden. Det är en självklarhet att han nu tjänar pengar som ingen annan som är 20 år.

Han skrev ned sin namnteckning på ett kontrakt värt en kvarts miljard. Han får 250 miljoner kronor för sju år i Colorado.

Svårt att greppa pengarna

- Det är så mycket pengar att det är svårt att greppa, säger Gabriel Landeskog till Sportbladet.

Det tog hans agent, Peter Wallén, och Colorados klubbledning en månad att komma överens. Sedan var siffror och villkor på plats. Pennan också och Gabriel Landeskog ville inte annat än att skriva på.

- Colorado är min klubb och det ska bli jättekul att representera dem i många år framöver.

Den 23 november fyller han 21 år.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.