De möttes redan som 13-åringar...

De var 13 år båda två, de tränade och spelade tennis flitigt, men så möttes de. Blivande världssjuan Thomas Johansson besegrade blivande H&M-vd:n Karl-Johan Persson utan besvär. Trots utklassningen ska de nu bli arbetskamrater...
Thomas Johansson har också varit en del av team som nådde stora framgångar. Något liknande ska han nu skapa med hjälp av klädjätten H&M. Thomas var med vid Davis Cup-framgångarna 1998 med ett gäng bestående av Magnus Gustavsson, Niklas Kulti, Thomas själv, Magnus Norman, Jonas Bjärkman och förbundskapten Carl Axel Hageskog. Foto: TT Nyheter


Thomas Johansson vann den där matchen med 6-0, 6-0, det var liksom inget snack om saken och för Karl-Johan Persson var det början till slutet, eller början på den egentligen utstakade vägen.

En utstakad väg

Han hade ju annat att tänka på, han var den framtida ledaren för klädjätten.

Han skulle efterträda pappa Stefan som på samma sätt axlade ansvaret när farfar Erling Persson som startade en dambutik i Västerås 1947. 2009 reste sig Stefan Persson ur vd-stolen till förmån för sonen.

Det lär för övrigt ha varit pappa Stefan som en gång berättade historien om matchen och på så sätt gjorde den känd.

Nu är de 38 år

De där 13-åringarna har vuxit upp, blivit 38 år, och de har behållit kontakten. Och det gick ju inte någon nöd på någon av dem.

Thomas Johansson hade talangen och nådde framgångarna. Han blev välbärgad på kuppen.

För Karl-Johan Persson var pengar aldrig något problem, däremot återstod frågan om hur han skulle förvalta rollen som högsta chef inom H&M. Nu har han visat att håller måttet.

Drivit sportföretag

Karl-Johan har tidigare drivit en skiftande verksamhet inom sportbranschen med företag som ME Promotions och Sportpro. Dessutom  ett eventföretag, European Network.

Hans sportintresse är omvittnat och det kan ha haft en viss betydelse när det blev känt i fjol att H&M hade för avsikt att investera i tennis.

H&M har under flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i hästhoppning, men tog nu steget in som huvudsponsor i Collector Swedish Open i Båstad.

En satsning som innebar att arrangören kunde betala 3,1 miljoner kronor till en av världens mest sevärda spelare, Serena Williams, så att hon kom till Laholmsbukten.

Blev också huvudsponsorer

Men dessutom gav H&M klartecken till ett tre-årsavtal som gäller båda sommartävlingarna i Båstad samt Stockholm Open de kommande tre åren.

Inte nog med det, nu kommer nästa avslöjande.

Karl-Johan Persson och Thomas Johansson har enats. Den förre proffsspelaren slutar som turneringsdirektör för Stockholm Open för att skapa ett H&M Tennis.

- Det är ett drömjobb och en mycket stimulerande utmaning, säger Thomas Johansson till SvD.

Björkman tar över

Han kan lämna jobbet som turneringsdirektör med stolthet. ATP-proffsen har visat sin uppskattning genom att rösta fram SO till tourens bästa inomhusturnering.

Men efter fyra år är han lockad av en ny uppgift och vid nyår tar han plats på H&M:s kontor.

Exakt vad klädföretaget ämnar göra och vad Johanssons uppgift blir är ännu så länge dolt. Men av det som har framkommit tyder allt på en ungdomssatsning.

- De behöver resurser. Team har varit ett framgångsrik koncept i svensk tennis och det var den vägen jag fick fart på min karriär. Vi tittar nu över hur en potentiell juniorsatsning skulle kunna se ut i framtiden, säger Thomas Johansson.

Kompisen och än så länge marknadsdirektören Jonas Björkman lär bli ny turneringsdirektör.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.