De möttes redan som 13-åringar...

De var 13 år båda två, de tränade och spelade tennis flitigt, men så möttes de. Blivande världssjuan Thomas Johansson besegrade blivande H&M-vd:n Karl-Johan Persson utan besvär. Trots utklassningen ska de nu bli arbetskamrater...
Thomas Johansson har också varit en del av team som nådde stora framgångar. Något liknande ska han nu skapa med hjälp av klädjätten H&M. Thomas var med vid Davis Cup-framgångarna 1998 med ett gäng bestående av Magnus Gustavsson, Niklas Kulti, Thomas själv, Magnus Norman, Jonas Bjärkman och förbundskapten Carl Axel Hageskog. Foto: TT Nyheter


Thomas Johansson vann den där matchen med 6-0, 6-0, det var liksom inget snack om saken och för Karl-Johan Persson var det början till slutet, eller början på den egentligen utstakade vägen.

En utstakad väg

Han hade ju annat att tänka på, han var den framtida ledaren för klädjätten.

Han skulle efterträda pappa Stefan som på samma sätt axlade ansvaret när farfar Erling Persson som startade en dambutik i Västerås 1947. 2009 reste sig Stefan Persson ur vd-stolen till förmån för sonen.

Det lär för övrigt ha varit pappa Stefan som en gång berättade historien om matchen och på så sätt gjorde den känd.

Nu är de 38 år

De där 13-åringarna har vuxit upp, blivit 38 år, och de har behållit kontakten. Och det gick ju inte någon nöd på någon av dem.

Thomas Johansson hade talangen och nådde framgångarna. Han blev välbärgad på kuppen.

För Karl-Johan Persson var pengar aldrig något problem, däremot återstod frågan om hur han skulle förvalta rollen som högsta chef inom H&M. Nu har han visat att håller måttet.

Drivit sportföretag

Karl-Johan har tidigare drivit en skiftande verksamhet inom sportbranschen med företag som ME Promotions och Sportpro. Dessutom  ett eventföretag, European Network.

Hans sportintresse är omvittnat och det kan ha haft en viss betydelse när det blev känt i fjol att H&M hade för avsikt att investera i tennis.

H&M har under flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i hästhoppning, men tog nu steget in som huvudsponsor i Collector Swedish Open i Båstad.

En satsning som innebar att arrangören kunde betala 3,1 miljoner kronor till en av världens mest sevärda spelare, Serena Williams, så att hon kom till Laholmsbukten.

Blev också huvudsponsorer

Men dessutom gav H&M klartecken till ett tre-årsavtal som gäller båda sommartävlingarna i Båstad samt Stockholm Open de kommande tre åren.

Inte nog med det, nu kommer nästa avslöjande.

Karl-Johan Persson och Thomas Johansson har enats. Den förre proffsspelaren slutar som turneringsdirektör för Stockholm Open för att skapa ett H&M Tennis.

- Det är ett drömjobb och en mycket stimulerande utmaning, säger Thomas Johansson till SvD.

Björkman tar över

Han kan lämna jobbet som turneringsdirektör med stolthet. ATP-proffsen har visat sin uppskattning genom att rösta fram SO till tourens bästa inomhusturnering.

Men efter fyra år är han lockad av en ny uppgift och vid nyår tar han plats på H&M:s kontor.

Exakt vad klädföretaget ämnar göra och vad Johanssons uppgift blir är ännu så länge dolt. Men av det som har framkommit tyder allt på en ungdomssatsning.

- De behöver resurser. Team har varit ett framgångsrik koncept i svensk tennis och det var den vägen jag fick fart på min karriär. Vi tittar nu över hur en potentiell juniorsatsning skulle kunna se ut i framtiden, säger Thomas Johansson.

Kompisen och än så länge marknadsdirektören Jonas Björkman lär bli ny turneringsdirektör.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.