Fyra svenskar bland Europas makthavare

Här är de mest inflytelserika personerna under de senaste 20 åren inom sportindustrin i Europa. Totalt 200 personer och bland dem fyra svenskar. En av dem är en överraskning. Det tycker också han själv.
Under 2003-07 var det två svenskar som ledde UEFA, Lennart Johansson och Lars-Christer Olsson. I dag rankas de bland de främsta makthavarna inom sportindustrin i Europa under de senaste 20 åren. Foto: TT

 

Det är SportBusiness International som står bakom rankingen kallad Team 200 och som det uttrycks på deras sajt, det är en Hall of Fame över ledande personer inom den kommersiella delen av idrotten. 

Listan är inte bara baserad på dagens idrott och händelser utan rör också framträdande personer, oavsett land 20 år bakåt i tiden. 

Båda från UEFA

Lars-Christer Olsson och Lennart Johansson känner vi igen från den internationella fotbollen. 

Lars-Christer var vd vid UEFA 2003-2007 och Lennart Johansson blev 1990 ordförande för UEFA och stod bakom tillkomsten av Champions League. 2007 fick han lämna uppdraget efter en maktkamp med Michel Platini. Lennart Johansson kandiderade också till uppgiften som Fifa-president 1998, men då vann Sepp Blatter.

Den fjärde svensken är Niclas Eriksson som i dag är chef för FIFA:s TV-division. Där har han medverkat till att bygga upp FIFA:s kunskap och hållning i frågor runt rättigheter och hur sändningarna produceras.  

En f d sportjournalist

Det mest överraskande svenska namnet är Jonas Persson. Smålänningen som blev en entreprenör inom TV-branschen, som kom att handla med rättigheter och som blev mycket framgångsrik. Ursprungligen en sportjournalist på Barometern i Kalmar, sedan via studier och nyfikenhet med ett allt större intresse för rättigheter och TV-sändningar.

Det måste kännas hedrande att vara med på den här listan?

- Jovisst, och lite överraskande. Jag har inte varit ute lika mycket internationellt de senaste två åren.

Men åren innan dess reste han desto mer och hela tiden med framgång. Jonas Persson skapade IEC in Sports och blev ett bekant namn bland internationella TV-bolag och idrottsorganisationer.

Ett nytt sätt att skapa TV

- Att jag nu blir ihågkommen måste bero på en blandning av det jag har varit med om att bygga. Dels bolaget i tv-branschen, dels att vi medverkade till olika arrangemang enligt en ny form. Vi skapade egna evenemang och egna program. Samtidig tog vi ansvar för allt det praktiska och vi både producerade och distribuerade det mesta. 

Allt började 1994. Jonas Persson minns första jobbet som var en sändning från Swedish Open i badminton i Lund, där han också pluggade internationell ekonomi. 

- Under de första åren tittade vi mycket på strukturen för olika tävlingar oavsett idrott. Vi granskade antalet deltagare från andra länder och bedömde intresset i hemländerna.

Gjorde allt själva

IEC köpte sändningsrättigheten till tävlingar, sålde till TV-bolag och såg till att själva bli vinnare liksom arrangören.

- Vi blev ett av demest framgångsrika bolagen.

Bakgrunden till affärsidén kom från Jonas Perssons och kollegornas intresse för vad som skedde i TV-branschen i USA. Där ökade antalet tv-kanaler kraftigt i början av 90-talet. Det blev fler köpare av tjänster och det behövdes mera programinnehåll och intresset för sport var stort.

- Vi hade tur med timingen. Vi möttes av en stor efterfrågan, menar Jonas Persson. 

2010 fanns IEC representerat i samband med 300 evenemang runt om i världen.

Sedan två år har han lämnat bolaget och jobbar i dag som investerare.

Thomas Ejderhov

Fakta

Niclas Eriksson, chef för FIFA:s TV-division, och en av fyra svenskar på Sport Business ranking.

På SportBusiness lista finns 200 namn, 200 celebriteter inom sportindustrin. Här några av dem, som Bernie Ecclestone, vd formel 1, Boutros Boutros, sponsoransvarig i Förenade Arademiraten, Andrew Craig, president för Indy Car, Barney Francis, vd, Sky Sports, Andrew Wildblood, vice president, IMG, Brian France, ordförande Nascar, David Beckham, Christian Prudhomme, direktör Tour de France, Christian Seifert, vd Bundesliga, Dietrich Mateschitz, grudnare Red Bulls, Dmitry Chernyshenko, president för OS-Sotji, Don King, boxningspromotor, Francisco Roca Pérez, vd La Liga, Florentino Pérez, president Real Madrid, Esteve Calzada, marknadschef FC Barcelona, Gary Bettman, vd i NHL, Hassan Al-Thawadi, generalsekreterare VM 2022, Jean-Thierry Augustin, vd Eurosport, Jean-Claude Darmon, grundare Sportfive, Jacques Rogge, f d IOK-president, Joan Laporta, president FC Barcelona, Juan Antonio Samaranch, fd president IOK, João Havelange, fd president FIFA, Larry Ellison, ägare Oracle Team, Malcolm Glazer, president Manchester United, Michel Platini, president, UEFA, Nasser Al-Khelaifi, diretkör Al Jazeera Sport, Philip Anschutz, grundare AEG, Robert Louis-Dreyfusm, vd adidas, Roger Mosey, direktör BBC, Roman Abramovich, ägare Chelsea, Sergei Bubka, förre stavhopparen, Sepp Blatter, president FIFA, Lord Sebastian Coe, ordförande London-OS, Rupert Murdoch, vd News Corp och Thomas Bach, IOK:s president.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.