Pia och Erik bäst, men hur?

Ingvar Kamprad, Fredrik Reinfeldt eller Hans Vestberg kanske borde vara först. Nej, då, Pia Sundhage och Erik Hamrén finns i topp när kontorsanställda önskar en ny chef. Men förlåt, hur gick det här till?
Håller hon sig för skratt inför omröstningens resultat, att hon själv och Erik Hamrén skulle vara de bästa cheferna. Pia Sundhage och Hamrén fick onekligen en del att fundera på. Foto: Maja Suslin, TT

 

Sveriges förbundskapten för damlandslaget fick 28 procent av rösterna. Herrarnas förbundskapten Erik Hamrén kom på delad andraplats med Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, den nu avgående statsministern Fredrik Reinfeldt och Spotifys grundare Daniel Ek. 

Hur tänkte de?

Man tar sig för pannan. Hur tänkte de 2 000 personerna?

Så många deltog i Vasakronans undersökning bland kontorsanställda i Sverige som skulle svara på frågan om vem de helst skulle vilja ha som chef. Eller om de svarande är chefer själva, vilken ledare som har den mest inspirerande ledarstilen. 

Preferenserna ser lite olika ut beroende på exempelvis ålder, kön, geografi och den bransch man jobbar i, men Pia Sundhage är populärast hos nästan alla. 

Pia själv glad men förvånad

Som man frågar får man svar, brukar de heta. Kan det vara en förklaring? Eller inte annat än att de båda fotbollsprofilernas uppfattas som duktigast.

Pia Sundhage var själv överraskad:

- Jättekul, även om de som röstat varken har jobbat eller spelat fotboll med mig. Men i den mån de gillar min ledarstil så hoppas och tror jag att det beror på min starka passion. Positiv energi sprider sig i ett lag och tillsammans gör vi varandra bra. Vi har alla ett ansvar att bidra. 

Sundhage anses också ha den bästa och mest inspirerande ledarstilen, fick 27 procent av rösterna, och hade Kamprad (16 procent) och Reinfeldt (15 procent) efter sig. Ericssons vd Hans Vestberg fick minst antal röster i båda frågorna.

Men egentligen finns det inget facit på vad som gör en god ledare, och ledarskapet beror på flera olika faktorer. En riktigt bra ledare kan vara en förebild som sätter goda exempel även för andra ledare. 

Fakta

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan. Här är resultatet:

Vem av följande personer skulle du helst vilja ha som chef?  

(Endast medarbetare har svarat)

Pia Sundhage, förbundskapten 28%

Erik Hamrén, förbundskapten 10%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 10%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 10%

Daniel Ek, grundare Spotify 10%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 7%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 7%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 7%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 6%

Annika Falkengren, vd SEB 4%

Hans Vestberg, vd Ericsson 3%

Vem av följande personer anser du har den bästa och mest inspirerande ledarstilen? 

(Endast chefer har svarat) 

Pia Sundhage, förbundskapten 27%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 16%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 15%

Erik Hamrén, förbundskapten 9%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 6%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 5%

Daniel Ek, grundare Spotify 5%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 5%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 5%

Annika Falkengren, vd SEB 5%

Hans Vestberg, vd Ericsson 4%

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.