Spelet runt Marcus Eriksson

Marcus Ericsson är åskådare vid helgens formel 1-race i USA. Men innerst inne är han förväntansfull. Eje Elgh har med hjälp av sponsorer förhandlat framgångsrikt.
Managern Eje Elgh, fystränaren Axel Elgh och Marcus Ericsson vid ett uppehåll under F1-säsongen. Foto: Peter Nygaard, Grand Prix Photo/TT

 

- Ambitionen har hela tiden varit att hitta en annan styrning till nästa säsong, sa Eje Elgh för bara några dagar sedan.

På lördagskvällen kom bekräftelsen. Marcus Ericsson skriver kontrakt med ett privatstall från Schweiz. Ägare är Peter Sauber,  en välkänd profil i de här sammanhangen.

Elektrikern blev stallägare

En gång utbildad elektriker som blev bilförsäljare och som har varit stallchef i först sportvagnsracing och sedan F1 där han har haft starka samarbeten med Mercedes, BMW och Red Bull.

Men Saubers stall har inte haft någon större lycka i år och har inte tagit en enda poäng. Men Sauber har funnits med i F1 sedan 1993 och har stark kunskap. Nu är förhoppningen att Marcus Eriksson ska bli den som ger rubriker igen. 

Experter i branschen hävdar att en övergång till Sauber kan vara rätt beslut för Marcus Ericsson, men att han byter till ytterligare ett privat stall där resurserna är begränsade.

Ett spel bakom kulisserna

Caterham kan inte starta i USA:s GP och troligen inte heller i Brasiliens GP veckan efter. De ekonomiska besvären stoppar stallet och Marcus Ericsson måste motvilligt acceptera faktum.

Men bakom kulisserna har ett spel pågått. Säsongen är inne i ett slutskede och både stall och förare tittar på alternativ. 

Marcus Ericssons kontrakt med Caterham sträcker sig bara till och med sista tävlingen. Eje Elgh har sedan länge hållit koll på vad som kan tänkas ske bland de övriga förarna. Nu uppstod den här chansen och Marcus Eriksson själv är mycket glad, enligt ett pressmeddelande.

Elgh testade själv

Eje Elgh kan turerna mer än många andra. Han var själv förare i skiftet 70-80-tal och känner både stall, förare och finansiärer. Elgh testkörde själv för övrigt för McLaren 1979 och hade långt gångna diskussioner med F1-stall åren efter.

Nu är det alltså en 61-åring från Karlskoga som sköter affärerna åt en 24-åring från Kumla.

Minst lika avgörande är att bakom Marcus Ericsson finns det också en hemlig grupp av svenska affärsmän som gillar F1 och ser en osedvanligt stor talang i Närkeslättens bidrag till denna världscirkus.

Skillnad på lön

Här är det först och främst en fråga om tillgången till stora checkar. Pengar och kontakter avgör. Kenny Bräck har också haft del i matchningen av Marcus Eriksson. Likaså bidrog den småländske entreprenören Göran Henriksson som startade Olsbergs Racing, men som avled hösten 2012.

De främsta förarna tjänar över 200 miljoner per säsong. De som är på uppgång desto mindre. Marcus Ericsson ska ha fått nöja sig med 1,3 miljoner kronor den här säsongen, enligt Business Book GP som dokumenterar förarnas löner.

Skillnad det jämfört med Ferraris stjärna Fernando Alonso, stallkamraten Kimi Räikkönen samt Sebastian Vettel som tjänar vardera 22 miljoner euro (drygt 201 miljoner).

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.