Ytterligare två hoppar av

Elva av 26 sportchefer och därtill klubbdirektörer har lämnat sina jobb hos hockeyns ledande klubbar, rapporterade Idrottens Affärer för ett år sedan. Nu har ytterligare två chefer sagt upp sig.
Hans-Gunnar Karlsson slutar efter åtta år som sportchef i Brynäs. Foto: TT

 

Jobbet är pressande och utsatt, ständigt och jämnt.

Senast att hoppa av är Rögles Magnus Blomsterberg som efter tre år som klubbdirektör väljer att lämna sin tjänst. 

”Jag vill nu prova något nytt”, säger han till Rögles hemsida. 

Hans-Göran Karlsson har slitit i åtta år, men nu får det vara nog i Brynäs. 

”Det har blivit dags att lämna stafettpinnen vidare till någon annan som kan ta över med nya krafter”, är hans kommentar på klubbens hemsida.

Lockas, men...

Sportchefer och klubbdirektörer lockas till jobben, men finner att uppdraget pågår dygnet runt året runt. Det blir sällan tid till återhämtning och personerna lever ett mycket tufft liv.

De ska alltid ha svar, alltid vara tillgängliga och utstå kritik och ifrågasättanden. Det ingår så att säga i arbetsbeskrivningen.

De flesta går på egen begäran. Vissa har fått sparken och då heter det numera ”slutade min anställning på egen begäran”.

"Vill ha Stålmannen"

Idrottens Affärers krönikör, Gunnar Svensson, har eget erfarenhet bl a sex år som sportchef i Vita Hästen, ett år i Troja-Ljungby och ett år i Malmö Redhawks.

- Egentligen är uppdraget gigantiskt. Det handlar om att bygga ett lag, anställa rätt tränare, förhandla fram kontrakt, bestämma lönesättning, vara social, ta känsliga beslut, kunna hantera media, tåla stress och framförallt - producera och vinna! 

- I många klubbar är sportchefen en ”budbärare” för styrelsen. Han har stort ansvar men mindre befogenheter. Eftersom styrelsen älskar att vara ”nära” representationslaget och vill ”lägga sig i” det mesta. 

- Klubbarna vill alltid ha ”Stålmannen”. En människa som inte finns. Åtminstone inte till den lön som erbjuds…

Gunnar Svensson ställde frågan och svarade själv när han undrade varför 11 av 26 sportchefer hade slutat sin anställning de senaste åtta månaderna samtidigt som fyra VD:ar inom SHL/Allsvenskan också hade lämnat sina jobb.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.