Hon hade alla odds emot sig

Charlotte Gustavsson ger både sken och intryck av att ha gått obemärkt ur allt. Som betraktelsen att vara SHL:s första kvinnliga vd. Men framför allt, cancersjukdomen som slog till när jobbet krävde som allra mest i Modo.
Charlotte Gustavsson gick från att vara TV-direktör i Ghana till att bli hockeydirektör i Modo... Bara det.

 

Att vara supporter till Modo hockey är ett liv med beprövningar. Åtminstone under de senaste ett och halvt åren har det varit ständiga rubriker. 

Och mitt i alltihopa, en 35-årig värmländska hämtad i Ghana som ny vd. 

Inte ens i fantasin

Nu börjar det lugna ned sig, fansen, styrelsen, journalister, besvikelse och förväntningar, allt har återgått till en någorlunda normal nivå. 

Det finns många skäl, men i vilket fall, vinden har vänt och i Örnsköldsvik kan man andas lite lugnare.

Charlotte Gustafsson är född och uppväxt i värmländska Fagerås, med en egenföretagare till pappa och dessutom stort hockeyfan. De två åkte ofta och tittade på Färjestads matcher.

Att hon själv skulle bli verkställande direktör för en hockeyförening i framtiden, än mindre en konkurrentklubb i pappas ögon, fanns inte ens i hennes vildaste fantasi.

Och hur många kunde ens föreställa sig att när Modo skulle hitta en ny vd för drygt ett och halvt år sedan att den personen fanns i – Ghana.

Märklig rekrytering

Det måste ändå vara en av hockeyns märkligaste rekryteringar.

En kvinnlig TV-direktör från Afrika skulle ta över Modo och ansvaret för en verksamhet med 140 miljoner i omsättning.

En och annan reagerade när hon presenterades, om vi så säger.

Charlotte Gustavsson körde in med sin Audi i Örnsköldsvik och respektlöst och vågat tog hon sig an uppgiften.

Men, inga fördomar eller tvivel?

- Nej, inte direkt, men visst har det funnits lite snack så där... 

Nu har hon hittat sin roll, tagit beslut med skiftande konsekvenser, men folk märker att det ändå går framåt. Pengarna börjar strömma åt rätt håll. 

Märklig väg dit

Men hur gick det här till?

Efter universitetsutbildning hamnade hon i MTG:s nätverk i Stockholm.

- Jag formligen tjatade in mig. Just då fanns det ett ledigt jobb, som logistikchef för Norden och Baltikum. Jag skulle trycka ut så många digitalboxar som möjligt och det höll jag på med i ett och ett halv år.

Hon råkade träffa MTG:s Afrikachef och fick höra att koncernens TV-bolag i Ghana behövde en ny chef. Charlotte Gustavsson stannade där i tre år, men kände sedan att hon hade fullgjort uppdraget.

Hon sa upp sig, satt i London och övervägde olika möjligheter.

- Jag hade ett lyxproblem, det fanns flera alternativ.

Tina Thörner ringde

Då ringde en kompis, Tina Thörner, en annan värmländska och känd från motorsporten, och sa:

- ”Du, det här är din chans. Ett ställe till där det behövs brudar som du och jag”.

Tina Thörner hade besökt Örnsköldsvik och vid en golftävling hört att Modo sökte ny vd.

Plötsligt uppstod kontakt.

- Modo hade uppenbarligen tagit reda på mycket om mig och när jag första gången var här klickade det direkt.

Trots problemen.

Inget självklart längre

Plantskolan, stjärnorna, topplaget – nej, inget var självklart längre. Och som en följd försämrades ekonomin stadigt i klubben med SHL:s minsta upptagningsområdet. 

Kvalet mot Vita Hästen i våras var av ödeskaraktär.  

- Vi hade inte nog med eget kapital utan hade direkt fått lägga ner damlag, hockeygymnasiet och så vidare om vi åkt ur. Vi hade behövt tänka så fruktansvärt kortsiktigt för att rädda föreningen. Hade vi varit nere i allsvenskan mer än ett år hade det varit ”hej hej kommunen – här är nycklarna”.

Charlotte Gustavsson berättar öppet. 

- Min enda uppgift var och är att få in pengar.

Tappat 20 miljoner

Faktum är att Modo har tappat 20 miljoner kronor de senaste åren

- Klubben var sargad, men vi har lyckats stoppa blödningen. 

Förra säsongen slutade med att klubben gjorde en om än liten men desto mer betydelsefull vinst (det gjorde bara fyra av tolv klubbar i SHL) och kunde även bygga ett eget kapital som består av 4,2 miljoner.

- Det är vi stolta över.

Men så har det också skeett en hel del. 

Kontrakt med Lagardére

Senast har klubben som den första i SHL skrivit kontrakt med Sportfive, Lagardéres dotterbolag som också jobbar med AIK, Halmstad och Helsingborg i fotbollsallsvenskan.

- De tar över vår säljorganisation. Våra tre säljare blir anställda av Sportfive. 

Modo har runt 5 miljoner kronor i mindre intäkter från sponsring jämfört med andra SHL-lag. Det är där Sportfive ska intensifiera arbetet med sina kontakter både nationellt och internationellt.

- De har det internationella nätverket vi har slitit så mycket med att få tag på. Dessutom kommer säljarna in i en professionell organisation där de får utbildning och verktyg.

Modo ideligen först

Charlotte Gustavsson påpekar:

- Vi var faktiskt först med samarbetet med Baes också när det begav sig (den sk 1921-klubben). Och först med hemsida 1995. Först med CSR-satsning i form av att spela i rosa match dräkter till förmån för Cancerfonden. Först med säsongskort som chip i ärmen på en matchtröja.

- Och jag blev första kvinnliga vd:n i SHL. 

- Jisses, det är ju strålande vad vi presterar i Örnsköldsvik. 

Dessutom har AB Modo Hockey bildats.

- Det enda som kan bli en fördyring med ett aktiebolag är att pensionsavsättningar till spelare bokförs på ett annat sätt.  Men det finns så många andra fördelar.

16 kommunmiljoner

Klubben blev också överens med Örnsköldsviks kommun om ett årligt driftsbidrag till Fjällräven Center om 16 miljoner kronor.

Samtidigt nådde man ett avtal med Intersport med outsourcing av souvenirförsäljningen och det har inneburit både högre intäkter och minskade personalkostnader. 

På plussidan finns också en stadig intäkt från den egna arenarestaurangen med 400 gäster dagligen.

- Vi har arbetat hårt tillsammans i ledningsgruppen, verkligen, betonar Charlotte Gustavsson.

Svartvadet fick 5 miljoner extra

Den gruppen är helt ny. Ett generationsskifte har skett både bland spelare och ledare i klubben. Nya i styrelsen är bl a Modoikonerna Niklas Sundström och Anders Hedberg.

Som många andra SHL-lag finns det ett klart uttalat mål - budgeten ska uppfyllas via grundserien, slutspelet ska vara bonus eller säg vinsten för säsongen...

Till verksamheten hör nära 30 anställda, utöver sportadministration och spelare, med ca 12 tjänster i Modo Hockey och 15 i Evenemangsarenan AB, där det också skett vissa förändringar.

Sammantaget, pengar blev tillgängliga och sportchefen Per Svartvadet fick 5 miljoner extra, totalt 40 miljoner kronor i spelarbudget, och har kunnat värva nio spelare. 

Beskedet - du har cancer!

Och mitt uppe i den här rekonstruktionen fick Charlotte Gustavsson det besked som alla fasar för.

Hon hade drabbats av cancer.

I mars 2014 kände hon själv en knöl i bröstet.

- Jag fick panik, men när första chocken lagt sig var det bara att börja kriga, bestämma sig för att ”nu ska det här bort ur min kropp”.

- Men man är inte så kaxig. Jag valde ändå att berätta öppet och folk jag inte känner har kommit fram och kramat mig på stan.  

Strålning och cellgifter pressade henne extremt under sex månader. 

- Samtidigt deppade folk här i Övik när laget inte lyckades. Då var det tungt.

I oktober kom beskedet. Cancern var avlägsnad, proverna och röntgen visade att operationen blev lyckosam.

- Nu vill jag lägga allt det bakom mig. Jag är frisk och ger allt för Modo. Det känns så himla skönt att vi är på uppgång. Så mycket roligt har  nu hänt i och runt klubben.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.