De är världens bäst betalda

Världens bäst betalde fotbollsspelare kommer till Malmö på tisdagen. Real Madrid med Cristiano Ronaldo i spetsen flyger in för onsdagens match mot MFF i Champions League.
Lionel Messi och Cristiano Ronaldo på samma scén och inte på fotbollsplan där de annars gör succé. De tjänar mest av alla fotbollsspelare i världen. Foto: TT

 

Ronaldo kom upp i 80 miljoner dollar, enligt Forbes traditionsenliga lista som senast gällde perioden 1 juni 2014 till 1 juni 2015.

Tio Super Stars, oavsett idrott, tio förmögna och tio oberoende tjänade tillsammans 951 miljoner dollar inklusive löner, prispengar och sponsorintäkter. 

Inte en kvinna

Listan innehåller inga överraskande namn, men en person har tappat rejält i ersättning.

Tiger Woods drog in 115 miljoner dollar 2008, men har sedan dess rasat ordentligt på lönelistan. Han fick nöja sig med 50,6 miljoner dollar den senaste perioden. 

Annars är det boxarna Floyd Mayweather och Manny Pacquiao som lyser mest. De kammade hem 300 respektive 160 miljoner dollar.

Zlatan Ibrahimovic? Han återfinns på 14:e plats med 322 miljoner kronor på tolv månader.

Notera också att det inte finns en enda kvinna bland de tio främsta...

Här är listan över de bästa (beloppen i dollar):

Här är listan

1) Floyd Mayweather, 300 

Floyd Mayweather står i särklass, mycket tack vare titelmatcherna mot Manny Pacquiao.

2) Manny Pacquiao, 160 miljoner 

Förlust mot Mayweather, men trösten bestod av skapligt mycket pengar.

3) Cristiano Ronaldo, 80 

Cristiano Ronaldo är stor var han än kommer. Vad sägs om 102 miljoner följare på Facebook och 35 miljoner följare på Twitter?

4) Lionel Messi, 74 

Skaplig löneförhöjning på 9 miljoner dollar, och 74 totalt räcker rätt långt.

5) Roger Federer, 67

Roger Federer är den tennisspelare i världen som har tjänat mest.

6) LeBron James, 65.

Bytet från Miami till Cleveland gav skapligt... Ingen annan basketspelare tjänar mera i ligan.

7) Kevin Durant, 54,2 

Enbart hans tio-årskontrakt med Nike ger 300 miljoner dollar.

8) Phil Mickelson, 50,8 

Han lutar sig mot en rad framträdande sponsorer.

9) Tiger Woods, 50,6 

Han har lönerekord, det gäller från 2008 2008 och omfattade 115 miljoner dollar (125 miljoner justerat för inflation). I dag får hannöja sig med lägre belopp.  

10) Kobe Bryant, 49, 5 miljoner 

Ännu en basketspelare som också tjänar stora pengar via gigantiska sponsorkontrakt.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.