De är världens bäst betalda

Världens bäst betalde fotbollsspelare kommer till Malmö på tisdagen. Real Madrid med Cristiano Ronaldo i spetsen flyger in för onsdagens match mot MFF i Champions League.
Lionel Messi och Cristiano Ronaldo på samma scén och inte på fotbollsplan där de annars gör succé. De tjänar mest av alla fotbollsspelare i världen. Foto: TT

 

Ronaldo kom upp i 80 miljoner dollar, enligt Forbes traditionsenliga lista som senast gällde perioden 1 juni 2014 till 1 juni 2015.

Tio Super Stars, oavsett idrott, tio förmögna och tio oberoende tjänade tillsammans 951 miljoner dollar inklusive löner, prispengar och sponsorintäkter. 

Inte en kvinna

Listan innehåller inga överraskande namn, men en person har tappat rejält i ersättning.

Tiger Woods drog in 115 miljoner dollar 2008, men har sedan dess rasat ordentligt på lönelistan. Han fick nöja sig med 50,6 miljoner dollar den senaste perioden. 

Annars är det boxarna Floyd Mayweather och Manny Pacquiao som lyser mest. De kammade hem 300 respektive 160 miljoner dollar.

Zlatan Ibrahimovic? Han återfinns på 14:e plats med 322 miljoner kronor på tolv månader.

Notera också att det inte finns en enda kvinna bland de tio främsta...

Här är listan över de bästa (beloppen i dollar):

Här är listan

1) Floyd Mayweather, 300 

Floyd Mayweather står i särklass, mycket tack vare titelmatcherna mot Manny Pacquiao.

2) Manny Pacquiao, 160 miljoner 

Förlust mot Mayweather, men trösten bestod av skapligt mycket pengar.

3) Cristiano Ronaldo, 80 

Cristiano Ronaldo är stor var han än kommer. Vad sägs om 102 miljoner följare på Facebook och 35 miljoner följare på Twitter?

4) Lionel Messi, 74 

Skaplig löneförhöjning på 9 miljoner dollar, och 74 totalt räcker rätt långt.

5) Roger Federer, 67

Roger Federer är den tennisspelare i världen som har tjänat mest.

6) LeBron James, 65.

Bytet från Miami till Cleveland gav skapligt... Ingen annan basketspelare tjänar mera i ligan.

7) Kevin Durant, 54,2 

Enbart hans tio-årskontrakt med Nike ger 300 miljoner dollar.

8) Phil Mickelson, 50,8 

Han lutar sig mot en rad framträdande sponsorer.

9) Tiger Woods, 50,6 

Han har lönerekord, det gäller från 2008 2008 och omfattade 115 miljoner dollar (125 miljoner justerat för inflation). I dag får hannöja sig med lägre belopp.  

10) Kobe Bryant, 49, 5 miljoner 

Ännu en basketspelare som också tjänar stora pengar via gigantiska sponsorkontrakt.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.