En ovärderlig doldis

Sällan nämnd, men värdefull som få. Det är läkaren som lappar ihop landslagsspelarna. När Leif Swärd nu skulle belönas hade han knappt tid att medverka. Prisutdelningen skedde ju mitt upp i viktiga EM-kvalet.
Leif Swärd i arbetskläder, där trivs han allra bäst. Det är läkaren som är "arbetsnarkoman"...

 

Leif Swärd får 100 000 kr av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF. Där kan man tala om bevis på att personen har färdigheter som få andra.

Leif Swärd är en av landets främsta idrottsortopeder specialiserad inom området artroskopisk kirurgi och han har hjälpt flera framstående elitidrottare i Sverige och internationellt med sin idrottsforskning. 

Verksam sedan 1984

Hans forskning har visat att förslitningsskador blivit ett växande problem inom idrotten och mer vanliga även inom ungdomsidrotten. Han har sysslat med sin forskning om tillväxt i höftleder och rygg sedan 1984 och är sedan 2011 är han fotbollslandslagets läkare. 

Eller kanske framför allt, han är IFK Göteborgs läkare. Han är nämligen ett riktigt Blåvitt-fans.

Många är tacksamma över Leif Swärds stora kunnande.

Han har haft haft åtskilliga patienter, främst från fotbollen men även andra idrotter.

Startade IFK-kliniken

För nära 20 år sedan startade Leif Swärd IFK-kliniken där 10 000 patienter behandlas om året. Dåvarande IFK-ordföranden Gunnar Larsson och politiker i Göteborg låg bakom etableringen.

I november för tre år sedan valde den i dag 70-årige specialisten att lämna Sahlgrenska universitetssjukhuset. Där hade han varit sedan 1982.

Han har dryga arbetsveckor än i dag, så har det alltid varit. Han berättar i Göteborgs-Posten om hur han 1990 jobbade 100 timmar i veckan, på ett traumasjukhus i Nottingham.

England, ja, där har han gjort karriär. Lockad av Sven-Göran Eriksson och Leif Swärd blev kvar i nästan nio år. Svennis och Tord Grip slutade 2006, men Leif Swärd fick fortsatt förtroende.

”Steve McClaren blev ny förbundskapten. Så, när de drog ihop laget igen fick jag en kallelse. Sekreteraren på FA ringde. Så jag fortsatte. Men något kontrakt skrevs aldrig.

Det fanns inga papper. Det har jag aldrig brytt mig om. Är de inte nöjda med mig så får de säga det. Då vill ju jag inte heller vara där”. 

Den historien är återgiven i GP. 

Huvudperson för en gångs skull

Leif Swärd har alltid hålla sig i bakgrunden.

Men på måndagen var han huvudperson vid prisutdelningen på Bosön.

- Jag är väldigt hedrad och glatt överraskad och en orsak till att jag fick priset är det inte finns så mycket internationell forskning inom det här området, säger Leif Swärd.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF, bidrar varje år med medel till svensk forskning av hög kvalitet inom idrottsvetenskap. Det stora vetenskapliga priset på 100 000 kronor gick till Leif Swärd och det lilla priset på 50 000 kronor delas mellan Mikael Mattsson, medicine doktor i medicinsk vetenskap vid GIH, och Filip Larsen, medicine doktor vid KI och med koppling till GIH. 

- Den stora anledningen till att vi delar ut pris inom idrottsvetenskap är att fysisk aktivitet och rörelse är viktiga för människans välmående och hälsa i alla åldrar. Dessutom har fysisk aktivitet och idrott på alla nivåer mycket stor betydelse för samhället, säger Per Nilsson, ordförande i forskningskommittén, SCIF.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.