Omsätter 100 miljoner varje år

Daniel Almgren är före detta tiokampare och van vid att vara allround. Det kan krävas när han blir ytterst ansvarig hos Sveriges största arrangör av motionsevenemang med 250 00 löpare och en omsättning på drygt 100 miljoner kronor.
Stockholm Halvmarathon är ett av många arrangemang som Stockholm Marathongruppen står bakom. Foto: Ryno Quantz

 

Vasaloppet och Göteborgsvarvet framhålls ofta, men i storlek är Stockholm Marathongruppen allra främst.

Inte mindre än 250 000 personer deltar i något av gruppens 15 arrangemang, varav Vårruset lockar 130 000 tjejer.

Nyckelperson - Anders Olsson

Omsättningen ligger på dryga 100 miljoner med en betydande vinst årligen. Hur stor den är vill gruppen inte uppge, men det handlar om uppemot en 25-procentig avkastning.

Överskottet är så betydande att två av landets största friidrottsklubbar finanserar sin verksamhet via alla arrangemang.

År från år har nettot hållit en hög nivå och skälet är ett framsynt resonemang om vad som lockar motionärerna mest.  Nyckelpersonen är förre sportjournalisten Anders Olsson, lika framgångsrik i att se trender som att hålla sig dold bakom kulisserna. 

Hans bror Bengt är ordförande i Stockholm Marathongruppen som skapades 1979. Hässelby SK och Spårvägens FK gick då samman och skapade det första Stockholm Marathon. 

Nya arrangemang ideligen

Sedan dess har verksamheten utvecklats, och föreningarna står också bakom evenemang som Tjejmilen, Vårruset, Stockholm Halvmarathon, Bellmanstafetten och Tjurruset, samt den årliga internationella friidrottsgalan i Globen.

Nya lopp och olika varianter har tillkommit i stadig takt och har vuxit så pass att för första gången ska organisationen anställa en verksamhetschef och vd. Den rollen som Anders Olsson har haft inofficiellt.

Nu ska Daniel Almgren axla yttersta ansvaret. Han har ett förflutet som tiokampare på elitnivå och har deltagit både i EM och VM. Nu kommer han närmast från en anställning roll som affärsutvecklingschef på Sats Elixia, där han också har ingått i koncernledningen. 

Handplockad vd

Rekryteringen av Daniel Almgren är ett led i den utvecklingsprocess organisationen går igenom för att behålla positionen som den ledande evenemangsorganisationerna i Sverige.

- För oss har det varit viktigt att hitta en verksamhetschef som kan leda oss in framtiden, men som också har kunskap om hur vi fungerar och som naturligt kan ta del av den historiska kunskap som många av oss i organisationen har, säger Stockholm Marathongruppens ordförande Bengt Olsson och fortsätter:

- I Daniel har vi hittat en person med bred kompetens både från näringslivet och från den ideella sektor vi kommer från.  

Daniel Almgren är handplockad. 36 år, civilekonom, friidrottare, tillhör Hässelby SK, en av de två föreningarna bakom Stockholm Marathongruppen, mycket stämde in när jakten på en ny vd pågick.

Beprövelser

Han kommer att ställas på prov.

- Mitt uppdrag blir att tillsammans med övriga organisationen förvalta, utveckla och expandera verksamheten, säger han och känner säkert trycket från omgivningen. 

- Vi tillhör en marknad som är mycket större än löpning. För att lyckas ska vi fortsätta vässa upplevelsen för våra deltagare, samtidigt som vi behåller den professionella och höga nivå vi har på arrangemangen.

Han är också medveten om konkurrensen, inte minst från kommersiella aktörer.

- Det är viktigt att förstå att vi tillhör en marknad som är mycket större än löpning. För att lyckas ska vi fortsätta vässa upplevelsen för våra deltagare.

Thomas Ejderhov

Commercial Sports Media (CSM), med Jonas Persson i spetsen och med kontor i Stockholm, har fått ett ståndsmässigt uppdrag. CSM blir exklusiv rådgivare åt norsk topphockey.

Det har gått drygt elva år sedan invigningen och verkligheten har både kommit ikapp och sprungit förbi Borås Arena. Men nu ska det bli ändring på den saken. 100 miljoner kronor satsas när arenan ska bli modern.

Tio klubbar i herrarnas elitserie har beviljats elitlicens för säsongen 2018/19. Övriga fyra klubbar kommer fortsatt att granskas under innevarande verksamhetsår.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Folkspel har gjort höstens värvning. Sportkrönikören Jennifer Wegerup har inlett ett samarbete med Folkspel och därmed blir hennes texter också publicerade här på idrottens Affärer. Hon ska från och med i dag skriva krönikor om de eldsjälar som finns därute i föreningslivet, om allas rätt till idrott och motion, om dem om gör så mycket gott i det tysta.

Franska PSG hade ”shoppat” för närmare 4 miljarder svenska kronor, när fotbollens internationella transferfönster stängdes den 31 augusti. En pengarullning som föranleder UEFA, det europeiska förbundet, att öppna en utredning med misstanke om brott mot UEFA:s Financial Fair Play.