Omsätter 100 miljoner varje år

Daniel Almgren är före detta tiokampare och van vid att vara allround. Det kan krävas när han blir ytterst ansvarig hos Sveriges största arrangör av motionsevenemang med 250 00 löpare och en omsättning på drygt 100 miljoner kronor.
Stockholm Halvmarathon är ett av många arrangemang som Stockholm Marathongruppen står bakom. Foto: Ryno Quantz

 

Vasaloppet och Göteborgsvarvet framhålls ofta, men i storlek är Stockholm Marathongruppen allra främst.

Inte mindre än 250 000 personer deltar i något av gruppens 15 arrangemang, varav Vårruset lockar 130 000 tjejer.

Nyckelperson - Anders Olsson

Omsättningen ligger på dryga 100 miljoner med en betydande vinst årligen. Hur stor den är vill gruppen inte uppge, men det handlar om uppemot en 25-procentig avkastning.

Överskottet är så betydande att två av landets största friidrottsklubbar finanserar sin verksamhet via alla arrangemang.

År från år har nettot hållit en hög nivå och skälet är ett framsynt resonemang om vad som lockar motionärerna mest.  Nyckelpersonen är förre sportjournalisten Anders Olsson, lika framgångsrik i att se trender som att hålla sig dold bakom kulisserna. 

Hans bror Bengt är ordförande i Stockholm Marathongruppen som skapades 1979. Hässelby SK och Spårvägens FK gick då samman och skapade det första Stockholm Marathon. 

Nya arrangemang ideligen

Sedan dess har verksamheten utvecklats, och föreningarna står också bakom evenemang som Tjejmilen, Vårruset, Stockholm Halvmarathon, Bellmanstafetten och Tjurruset, samt den årliga internationella friidrottsgalan i Globen.

Nya lopp och olika varianter har tillkommit i stadig takt och har vuxit så pass att för första gången ska organisationen anställa en verksamhetschef och vd. Den rollen som Anders Olsson har haft inofficiellt.

Nu ska Daniel Almgren axla yttersta ansvaret. Han har ett förflutet som tiokampare på elitnivå och har deltagit både i EM och VM. Nu kommer han närmast från en anställning roll som affärsutvecklingschef på Sats Elixia, där han också har ingått i koncernledningen. 

Handplockad vd

Rekryteringen av Daniel Almgren är ett led i den utvecklingsprocess organisationen går igenom för att behålla positionen som den ledande evenemangsorganisationerna i Sverige.

- För oss har det varit viktigt att hitta en verksamhetschef som kan leda oss in framtiden, men som också har kunskap om hur vi fungerar och som naturligt kan ta del av den historiska kunskap som många av oss i organisationen har, säger Stockholm Marathongruppens ordförande Bengt Olsson och fortsätter:

- I Daniel har vi hittat en person med bred kompetens både från näringslivet och från den ideella sektor vi kommer från.  

Daniel Almgren är handplockad. 36 år, civilekonom, friidrottare, tillhör Hässelby SK, en av de två föreningarna bakom Stockholm Marathongruppen, mycket stämde in när jakten på en ny vd pågick.

Beprövelser

Han kommer att ställas på prov.

- Mitt uppdrag blir att tillsammans med övriga organisationen förvalta, utveckla och expandera verksamheten, säger han och känner säkert trycket från omgivningen. 

- Vi tillhör en marknad som är mycket större än löpning. För att lyckas ska vi fortsätta vässa upplevelsen för våra deltagare, samtidigt som vi behåller den professionella och höga nivå vi har på arrangemangen.

Han är också medveten om konkurrensen, inte minst från kommersiella aktörer.

- Det är viktigt att förstå att vi tillhör en marknad som är mycket större än löpning. För att lyckas ska vi fortsätta vässa upplevelsen för våra deltagare.

Thomas Ejderhov

Uefa har tröttnat på myglet vid övergångarna. Nu skärps Financial Fair Play-reglerna. Uefa kräver att klubbarna offentliggör sin ekonomiska information och agentarvoden, skriver SVT Sport.

Karlstad satsar 400 miljoner kronor på nya arenor. De politiska partierna är överens. Det formella beslutet tas vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde den 19 juni. De nya arenorna ska byggas på Sannafältet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elitfotboll Dam har skrivit tidernas största avtal med Svenska Spel. Dameliten får 145 miljoner kronor till och med 2023.

Det tidigare avtalet var på 90 miljoner kronor.

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

VM startar den 14 juni. SVT skickar Frida Östberg, Jane Björck och Diljen Otlu för att följa Sveriges matcher. Marie Lehman kommer på plats att följa övriga lag. I studion på hemmaplan finns André Pops, Johanna Frändén och Daniel Nannskog.

Helgläsning: Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF 2006-2016. Under 2013-2014 upplevde Svante sin mest dramatiska tid i KFF.  Klubbens målvakt Etrit Berisha plötsligt var registrerad för två klubbar i italienska Serie A.