På väg att hämta hem miljontappet

Han har tagit av sig träningsoverallen och gjort det synnerligen ovanliga bytet från rollen som förbundskapten till att bli generalsekreterare. Det är minst lika kul tycker Stefan Olsson.
Byte på posten som generalsekreterare hos Svenska Friidrottsförbundet, Anders Albertsson, t v, lämnar och Stefan Olsson tillträder. Foto: TT

 

Stefan Olsson, 53 år, har haft en daglig gärning inom svensk friidrott under totalt 21 år, varav de sju senaste i förbundet. Nu blir det ytterligare ett antal.

Fast han är väl medveten om att det också blir tufft. Skillnaden mot guldåren 2002-2008 är stor.

Ansträngt, men nya stjärnor

- De senaste åren har varit ansträngda och förbundet har tvingats till hårda besparingar. 

I takt med mindre stjärnglansen försvann också sponsorerna. Förbundet tappade cirka 9 miljoner  kronor och omsättningen sjönk.

Men Jan Larsson har kommit från Svenska Fotbollsförbundet och förstärkt marknadssidan.

- Vi har vänt skutan, men det kan inte ske med raketfart. Vi har ett hyggligt eget kapital och antalet sponsorer ökar sakta men säkert, påpekar Stefan Olsson.

Nya stjärnor kommer fram i ett stort antal och med sådan fart att även han är överraskad.

- Ja, det kan jag erkänna. Men det är förstås jättekul och ger oss alla energi.

- Det är en ny generation friidrottare. Våra fyra bästa på VM i Bejing var under 24 år, i en idrott där det tar tid att bli bra. Och vid internationella ungdoms-och juniormästerskap imponerande många, både killar och tjejer. Alla har sina bästa år framför sig.

- Men det tar en stund att lära sig alla namnen...

Själv en fotbollstalang

Anders Albertsson har flyttat hem till Göteborg och efterträds alltså av Stefan Olsson med en gedigen erfarenhet inom friidrotten både som aktiv och ideell ledare. Han var förbundskapten 2008-2013 och idrottschef från 2013. 

Han är Karlstadpojken som lockades av friidrotten.

- Allt började för 40 (!) år sedan när jag kom trea på skolmästerskapen i Karlstad på 1 000 m. Veckan efter fick jag ett brev från IF Göta och Skolidrottsinstruktören i Karlstad Kommun som tyckte att jag hade gjort ett bra lopp. Jag blev inbjuden att börja träna friidrott och på den vägen är det. 

- Då började det bli drag runt friidrotten i Karlstad. Ulf Karlsson som sedan blev  förbundskapten och flera andra ledare hade ett enormt engagemang och glädje som verkligen smittade av sig. 

Men han erkänner också:

- Egentligen var jag nog mer lovande i fotboll men det var svårt att motstå det driv som fanns i Göta. Så utan det där brevet för 40-år sedan hade nog livets vägar fört mig nån annan stans. Det visar samtidigt hur viktigt det är med uppskatta människor och verkligen se och bry sig om aktiva, ledare och tränare!

En pendlare

Han bor i Molkom, med ett par tusen invånare tre mil utanför Karlstad, med sin familj och kan den vägen med förbundna ögon efter alla år som tågpendlare till Stockholm. 

- Jag älskar Värmland, men det är inget fel på storstadsluften heller. Jag får det bästa av två världar!

Friidrottsförbundet delar kansli med simförbundet och orienteringsförbundet i Hammarby Sjöstsad i Stockholm. Stefan Olsson har en liten lägenhet i närheten och där har han sitt hem under veckorna.

- Det fungerar jättebra. Jag har en kort promenad på ett par minuter till kansliet.

Kan du jobba hemma något?

- Jag kommer att prioritera närvaron på kansliet och ha det som utgångspunkt fyra dagar i veckan med eventuellt någon dag hemma. Samtidigt vill jag besöka många och olika delar av friidrottssverige. Det är ju där verksamheten sker och jag vill absolut inte bli en GS som ”bara” sitter bakom ett skrivbord…

"Vi måste vara attraktiva"

Skillnaden på det här jobbet jämfört med tidigare?

- Hittills har jag haft ansvaret för allt som har med den idrottsliga verksamheten att göra. Nu blir det mer av helhetsperspektiv med personalansvar men också större engagemang i våra andra projekt, evenemang, marknad osv. Och, förstås, ytterst ansvarig för ekonomin.

Och det kommer du att trivas med?

- Ja, det är inget inget jag ”bangar” för! Har tidigare varit kanslichef hos Göta i 14 år och klubbchef på Karlstad Golfklubb i tre år så jag har en viss vana även om det nu blir både fler anställda och några miljoner till att hantera. Administration behövs men gäller att den är effektiv! Marknadstänk och relationer med partners tycker jag är roligt. Friidrotten är ju en av de populäraste idrotterna men vi behöver verkligen fundera på hur vi ska vara attraktiva i framtiden.  

Klassisk tabellbitare

Stefan Olsson inser att steget från förbundskapten till generalsekreterare är ovanligt.

- Men åren i Göta, och golfklubben har gett mig en bred erfarenhet och vad det gäller ekonomi är jag utbildad civilekonom och har jobbat ett par år på en redovisningsbyrå i Karlstad.

Hur är det med idrottsintresset i övrigt?

- Jag är klassisk tabellbitare som går igenom alla idrotters resultat i tidningarna. Till och med 5-dagars i orientering… Genom Radio Värmland finns en idrottsvetartävling för par varje år där ämnena är extremt breda. Jag och en kompis har lyckats ta oss till final ett par år men aldrig vunnit. Så idrottsnörd med friidrottsprofil är nog en bra beskrivning…

På förbundet har Björn Eriksson gjort sin sista dag som förbundsordförande och lämnat över till Toralf Nilsson i förbundsstyrelsen som blir tillförordnad ordförande fram till årsmötet våren 2016.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.