Legend från TV i ny karriär

Inom TV-branschen är hon en legend – Anna Bråkenhielm, som startat och sålt flera bolag och produkter än någon orkar räkna till. Plötsligt bytte hon bransch och valde idrotten. Anna Bråkenhielm blev en hästjej igen.
Anna Bråkenhielm gjorde en nästan osannolik karriär inom TV-branschen. Men i dag ger hon sitt kanske största intresse mera tid. Hon utbildar dressyrhästar för tävling.

 

Hon säger själv att hon är rastlös och vill skapa skillnad. Det var också det som vägledde henne inom TV-branschen där hon stod bakom en rad kända program. Som exempelvis Robinsson som blev en enorm succé och såldes till över 50 länder.

Uppvuxen med hästar

Under Anna Bråkenhielms år som vd för Strix ökade företagets omsättning från 40 till 560 miljoner kronor. Förlusterna vändes till en årsvinst exempelvis 2004 till 125 miljoner kronor.

Men 2008 sålde hon sitt tv-produktionsbolag Silverback till brittiska jätten ITV för 5,2 miljoner pund, motsvarande drygt 62 miljoner kronor.  Hon jobbade kvar där till 2010 och startade året därpå Scandinavian Studios med Bonnier, men sålde sin andel 2014.

Nu driver Anna Bråkenhielm verksamheten Skillinge Dressyr på distans med samma målmedvetenhet som i mediabranschen. Hon står bakom utvecklingen av hästar till dressyrtävlingar.

Att det blev just en hästsatsning när engagemanget för TV började sina, är ingen slump alls – Anna är uppvuxen på en gård och har ridit i hela sitt liv.

Renoverade förfallen gård

- Tankarna på en hästverksamhet började gro på allvar när jag kom till Segersta och träffade teamet där. Då hade jag redan ett par hästar tillsammans med Einar och Cilla Kristoffersen på Mosslunda. Efter hand köpte jag Dan Brown, som Jeanna tävlar framgångsrikt och snart föll pusselbitarna på plats att starta en egen dressyrverksamhet, säger Anna Bråkenhielm.

Sagt och gjort, en förfallen gård tre kilometer från Annas hem på Österlen inhandlades, renoverades och anpassades till verksamheten. Idag är nästan alla 18 boxar bebodda av etablerade och framtida dressyrstjärnor.

- Jag älskar dem alla, men ser dem samtidigt som investeringar som ska förädlas för att ge avkastning. Alla hästar har en egen tränings- och tävlingsplan, men också ett excelldokument där alla kostnader tas upp. För att få ekonomi på verksamheten behöver hästarna matchas optimalt, men också säljas efter hand. Att samla på hästar ger ingen ekonomi, säger Anna krasst.

Kontakter avgörande

Hon har valt att inte bo på gården och har personal som sköter den dagliga verksamheten enligt hennes direktiv. Ett annorlunda, men väl fungerande koncept.

-  Jag flyttar ju inte in på kontoret för att jag har fått ett nytt jobb. På samma sätt vill jag ha en sund relation till min verksamhet. Om det skiter sig är det inte mitt hem jag säljer, utan min verksamhet, det är stor skillnad, säger Anna Bråkenhielm.

Förutom försäljning och förädling av dressyrhästar erbjuder Skillinge dressyr kurser, bed and breakfast, sommarkafé och kitesurf-kurser. Än så länge är verksamheten ny, inte ens ett år gammal. Men det har varit ett innehållsrikt år med framgångar på tävlingsbanorna och flera bra affärer. En anledning till det är nätverket i branschen, som Anna var snabb att bygga upp.

-  Hästbranschen fungerar på samma sätt som TV-branschen – det är ett gäng gubbar som sitter och ljuger och dem behöver du känna till, säger Anna Bråkenhielm skämtsamt.

Fotnot: vid Hästföretagarforum på Svenska Mässan i Göteborg den 24 mars medverkar Anna Bråkenheim. 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.