Ny tjänst från Idrottens Affärer

Nu lanserar Idrottens Affärer en ny tjänst: Hyr en presschef! I det här fallet två personer som har dussintalet EM-, VM- och OS-medaljer runt halsen.
Thomas Björn och Mats Olsson har rutin och erfarenhet så det räcker och blir över. Foto: Erik Zidén, 2AM.

 

- Nu breddar vi utbudet ytterligare. Vi får påstötningar från klubbar, förbund och företag som tycker att vi borde utöka med mer tjänster av olika slag. Okay då, eftersom vi har två mycket kompetenta medarbetare så blev det ett självklart val att lansera Mats och Thomas, förklarar Thomas Ejderhov, chefredaktör hos Idrottens Affärer.

Mats Olsson och Thomas Björn är två av Sveriges mest meriterade presschefer och medietränare inom idrott. Guld, silver och brons i EM, VM och OS, Paralympics… Säg vad de inte har upplevt... 

Svårslagen meritlista

Var för sig har de varit med om det mesta inom sport och media. Tillsammans har de drygt 50 års erfarenhet som journalister, presschefer, informationschefer, föreläsare och konsulter för våra största förbund, föreningar och idrottsevenemang.

Listan på framgångar där de varit verksamma som presschefer är svårslagen:

VM-silver i handboll i Kumamoto 1997

EM-guld i handboll på hemmaplan 2002.

Avancemang från gruppspelet i fotboll-VM i Japan/Sydkorea 2002.

OS-guld i ishockey i Turin 2006.

VM-guld i ishockey i Riga 2006.

Totalseger med Ericsson i Volvo Ocean Race 2008-2009

Medaljregn vid Paralympics i London 2012.

EM-brons i fotboll för damer på hemmaplan 2013.

EM-brons i Lag-EM i golf i Halmstad 2015. 

… och mycket mer.

Presschef ett serviceyrke

- En bra mediahantering kan ofta vara skillnaden mellan att ”vinna” eller ”förlora” som arrangör av tävlingar och evenemang. Framgången bygger på att du underlättar för journalisterna att göra ett bra jobb, vilket börjar redan före själva evenemanget eller tävlingen. Att vara presschef är helt enkelt ett serviceyrke, säger Mats Olsson som har en bakgrund som journalist på TT-Sporten och informationschef på Nike innan han startade sitt eget företag med fokus på PR inom idrotten i slutet av 90-talet.

Thomas Björn har en bakgrund som journalist på våra större dagstidningar under 80- talet, informationschef på Svenska Golfförbundet runt sekelskiftet och driver – precis som kollegan Olsson – eget företag med fokus på PR inom idrotten sedan 2006. Dessutom är han medarbetare i Idrottens Affärer och ansvarar för de kommersiella samarbetena på sajten, bland annat Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan i Göteborg 15-17 mars och rekryteringstjänsten IA Jobb tillsammans med samarbetspartnern Happyr. 

Hjälpa till att berätta

- Det finns en stark vilja och ambition i många idrottsförbund vad gäller mediahantering, men det faller ofta på att den är för avsändarorienterad. Förbund, föreningar och andra arrangörer av evenemang och tävlingar tänker för mycket på vad de vill få ut för budskap, och för lite på vad media vill berätta för sina läsare, tittare och lyssnare. Vår ambition är båda att hålla en hög service gentemot media och hjälpa förbund och arrangörer att berätta sina historier – för historier som berör finns det gott om inom idrotten, säger Thomas Björn som var mediaansvarig för fotbollslandslaget damer under EM-året 2013 med daglig mediahantering under i stort sett hela året. 

Nu kan du ta del av de bådas kompetens och erfarenhet genom att hyra in dem via Idrottens Affärer – som ett team eller var för sig. 

Ett par förbund och arrangörer gör det redan, bland annat Svenska Golfförbundet (Lag-EM i golf och Annika Invitational Europe) KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet (ÅF Offshore Race) och Parasportförbundet (mediaträning av alla deltagare i Paralympics i Rio i sommar).

Uttrycka sig på alla plattformar

Förutom att använda Olsson och Björn som presschefer går det också att via IA anlita dem för mediaträningar – i större eller mindre grupp. De har genomfört över 200 medieträningar inom idrotten och ytterligare 100 i näringslivet. Ibland med fokus på krishantering, men lika ofta med inriktning på varumärkesbyggnad.

Duon går bland annat igenom hur media arbetar, vad en nyhet är, hur du kan bryta igenom i mediebruset och hur du uttrycker dig på alla plattformar såsom webb, TV och sociala medier.

Kort sagt: Hur du blir ”etta på bollen”. 

- Det är med medierelationer som med allting annat: Träning ger färdighet. Och omvänt: Det är inte kul att gå ut och ”spela match” inför en stor publik – det vill säga tidningsläsare, webbläsare, TV-tittare, radiolyssnare, Facebook-följare – otränad, säger Mats Olsson.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.