Unikt tjejprojekt i Vimmerby

Kosovare Asllani blir ambassadör för ett nytt projekt för unga invandrartjejer - och planerar för en egen fotbollscourt i hemorten Vimmerby.
Landslagsstjärnan Kosovare Asllani engagerar sig för unga tjejer i invandrartäta bostadsområdet Bullerbyn, Vimmerby, och vill skapa en egen plan - Asllani Court - tillsammans med forna lagkamraterna i Vimmerby IF, Emma Karlsson (t v) och Amanda Sundberg. Foto: Jessica Gow/TT

 

OS-silver med landslaget samt ligaguld och cupguld med sitt Manchester City. Fotbollslivet leker för landslagetstjärnan Kosovare Asllani.

Introduktion i föreningslivet

Hon "firar" med att bli ambassadör för Tjejtruppen, ett socialt projekt som vänder sig till tjejer 8-14 år i invandrartäta bostadsområdet Bullerbyn i Vimmerby – samma område som Kosovare bodde en del av sin uppväxt.

Tjejtruppen är det senaste i raden av Vimmerby IF:s sociala arbete för att inkludera nysvenskar i samhället under begreppet Vimmerbymodellen, vilket belönade dem med utmärkelsen Årets barn- och ungdomsförening i svensk fotboll 2015.

Projektet är en introduktion till föreningslivet och innehåller bland annat fotboll, föreningsbesök och läsecirklar – däribland de två barnböckerna Kosovare Asllani gett ut tillsammans med sportjournalisten Anja Gatu och illustratören Maria Källström: “Passa bollen, ropar Kosse!” och “Värsta målet, Kosse!”.

Vill vara en förebild

- Jag är den enda i damlandslaget med invandrarbakgrund och vill vara en förebild och inspirationskälla för unga tjejer med en liknande bakgrund. Jag vill visa att även de kan lyckas. Det gäller bara att ge dem självförtroendet, säger Kosovare Asllani.

Projektledare för Tjejtruppen är Emma Karlsson och Amanda Sundberg, tidigare lagkamrater till Kosovare Asllani i Vimmerby IF:s flicklag. De delar många minnen på fotbollsplanen, bland annat från Gothia Cup i Göteborg.

- Det är kul att få vara i samma projekt som Emma och Amanda. Det är ett viktigt projekt som jag gärna stöttar genom att vara ambassadör. De unga tjejerna behöver egen tid och plats för att trivas och kunna utvecklas. Fotbollen i Bullerbyn blir lätt en mansvärld och det är svårt för unga tjejer att ta plats, förklarar Kosovare Asllani.

Drömmer om egen court

Drömmen är att koppla projektet till en egen fotbollsplan under namnet Asllani Court. En befintlig konstgräsplan finns redan i bostadsområdet Bullerbyn, dessutom ovanligt välbevarad och fri från klotter. 

Planen är att rusta upp den genom att lägga nytt konstgräs, bättra på belysningen och skapa en inramning i form av bollplank och bilder på stjärnan som ska inspirera tjejerna i området att kämpa för att utvecklas, både som människor och fotbollsspelare.

Att planens ena sida vetter mot infartsvägen till turistattraktionen Astrid Lindgrens Värld gör inte saken sämre. En halv miljon människor passerar förbi varje år, varav många barnfamiljer. 

Först i världen

- Om detta blir verklighet blir jag den första damfotbollsspelaren i världen att lyckas skapa något liknande. Det vore fantastiskt att få göra det tillsammans med min moderklubb Vimmerby IF och mina tidigare lagkamrater Amanda och Emma. Behovet av den här typen av court som kopplar ihop det sociala arbetet för unga tjejer med invandrarbakgrund och möjligheten att spela fotboll i sitt eget bostadsområde gäller inte bara Sverige utan runt om i världen. 

- Nu gäller det bara att hitta finansiering. Vi har en del intressanta kontakter, men fler företag, organisationer och stiftelser är välkomna, förklarar Kosovare Asllani.

TjejTruppen och Vimmerby IF:s övriga, sociala projekt inom ramen för Vimmerbymodellen möjliggörs av bland annat Postkodlotteriets Idrottsstiftelse, branschorganisationen Sveriges Bryggerier och Åbro Bryggerier med produktion och huvudkontor i Vimmerby. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.