Fotbollförbundet skakat av sexskandalen

Det är tätt mellan krismötena på Svenska Fotbollförbundet i dessa dagar. Gunilla Axéns uppgifter om att kända landslagsspelare skickat penisbilder till henne har rört om rejält i landets största idrottsförbund.

SvFF

Gunilla Axén, idag 50 år och vd på Friskis och Svettis i Eskilstuna, var efter sin framgångsrika aktiva karriär utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet 2003-2010. I veckan gick Axén ut med uppgifter om att hon vid flera tillfällen vid den perioden utsattes för olika former av sexuella trakasserier. Bland annat ska hon ha fått bilder skickade till sig, där kända tidigare landslagsspelare visade sina könsorgan.

Styrelsen informerades

– Det hände 2004 eller 2005, jag kommer inte ihåg. Men det var spelare som inte spelade 2004 utan tidigare som skickade bilderna, säger Gunilla Axén till Sportbladet.

Trakasserierna kulminerade 2010, då Axén valde att berätta om vad hon fått utstå.

– Ordföranden och styrelsen blev inkopplade men det blev nedtystat, enligt Gunilla Axén.

Ingen i ledande roll på Svenska Fotbollförbundet säger sig känna till förekomsten av dessa trakasserier. Axén säger dock att hon meddelade såväl dåvarande säkerhetschefen Anders Sigurdsson som generalsekreteraren Sune Hellströmer. Något som den senare förnekar.

– Hade uppgifterna nått mig så hade det givetvis omedelbart blivit åtgärder. Det är svårt att åtgärda något som man inte känner till, har Hellströmer sagt till SportExpressen.

Även SvFF:s dåvarande ordförande Lars-Åke Lagrell förnekar att han kände till de oegentligheter som Axén påstår.

– Jag tror inte på hennes uppgifter. Jag känner alla som var i landslaget och jag kan inte tänka mig att någon av dem kan ha gjort det, enligt Lagrell.

”Vi ska gå till botten med detta”

Den nuvarande SvFF-ledningen tar Gunilla Axéns uppgifter på djupaste allvar. Såväl ordförande Karl-Erik Nilsson som generalsekreterare Håkan Sjöstrand – ingen av dem var verksam inom förbundet vid den aktuella tidpunkten - tar kraftigt avstånd från spelarnas påstådda beteende.

– Om det är sant är det naturligtvis helt oacceptabelt, säger Karl–Erik Nilsson.

Till Aftonbladet säger Håkan Sjöstrand:

– Det här är helt ny info för mig och jag blir uppriktigt lite chockad. Vad ska jag säga… det låter absurt. Det har ju hänt för längesedan så det gäller också att vi får fram mer info. Men det ursäktar inte på något sätt beteenden som detta. Jag behöver veta mer och kommer omgående agera då alla former av kränkningar är hela oacceptabla.

Både Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand har i media hävdat att förbundet kommer att gå till botten med händelserna för att få klarhet.

Vad Gunilla Axéns sensationella uppgifter får för långsiktiga konsekvenser är svårt att spekulera i. Men Svenska Fotbollförbundets position när det gäller framtida förhandlingar med sponsorer och andra samarbetspartners kan knappast ha gynnats.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.