Dennis paddlar mot framtiden

Det är miljoner och miljarder hit och dit i idrotten. Men det finns också en annan verklighet. Som för 17-årige kanotisten Dennis Kernen från Katrineholm och hans tonåriga kamrater i SOK:s Talang 2022. Alla fick samma glädjebesked nyligen.

Dennis Kernen har levt på sin styrka och blivit en jättetalang inom svensk kanotsport. I år ska han lägga mycket mer koncentration på tekniken Foto: Göran Söderlund

Kanotförbundet är ett förbund som kan spela De fattigagas piano fram och baklänges. Ofta får de aktiva betala resa och uppehälle själva till mästerskap.

De bekymren kan Dennis glömma nu med Sveriges Olympiska Kommitté i ryggen. Hans närmaste mål är junior-VM i Plovdiv, Bulgarien, 26-29 juli. Den 28 juli fyller Dennis 18 år. SOK:s mål är att ungdomarna i Talang 2022 ska vara flygfärdiga till OS i Paris 2024 eller OS i Los Angeles 2028.

De 5 000 kronorna som resan hade kostat till Plovdiv var ingen summa som Dennis hade behövt ta ur egen plånbok. Pengarna hade hans klubb Nyköpings KK betalat. 

Var redan känd

15 år gammal flyttade han från Katrineholm till Nyköping för att börja den fyraåriga utbildningen på Kanotgymnasiet. Han bor i en enrumslägenhet. Hyran betalar föräldrarna. 

Det dröjde inte länge förrän han gjort sig ett namn. Eller rättare sagt, det hade redan.

Dennis var 13 när han vann två guld vid ungdoms-SM i Luleå i klassen upp till 14 år. 

Det finns kanotgener i Katrineholm: Susanne Gunnarsson, född Wiberg, och Lars Erik ”Zeke” Moberg. Susanne tog 17 VM-och OS-medaljer – ett OS-guld, sex VM-guld.

 ”Zeke” tog tre OS-silver i Los Angeles 1984 plus att han har åtta VM-medaljer, två guld, på meritlistan. Och Stefan Lindeberg, senare mångårig SOK-chef, var en lovande kanotist när han växte upp i Katrineholm.

Men det var inget Dennis tänkte på när han följde med en kompis till Djulöbadet i Katrineholm för att sätta sig i en kanot för första gången.

Slutade simma

- Jag var väl nio eller tio år. Jag ramlade ur kanoten två gånger i början. Men det har aldrig hänt sen dess (en kanot väger tolv kilo). När jag var tolv hade jag bestämt mig. Jag hade simmat mycket tidigare men nu var det kanot som gällde (Dennis lillebror Emil är ett jättelöfte i simning).

Sen har det gått fort som ni redan läst. När Dennis var 15 var han obesegrad i åldersklassen 15-16 år. 

Framgångarna betydde så småningom att Dennis kunde tillbringa två veckor i Portugal i februari och en månad på Mallorca i mars i år. Garanterat isfritt.

Det är en kraftig kille vi träffar, 190 centimeter lång, 95 kilo tung. Jag lovar, det är bara muskler på hans kropp. När han tar några paddeltag mot bryggan där jag står beredd med mobilkameran säger det bara swish och så är han förbi. Jag hann inte ens få upp mobilen i skjutläge.

Måste förbättra tekniken

-Hittills har jag levt på kondition och styrka. Jag har sämre teknik än alla mina konkurrenter. Nu måste jag förbättre min teknik. Förut har jag bara paddlat på, nu tänker jag mer på tekniken, säger Dennis.

På gymnasiet i Nyköping har han en lärare som kan sin sak: Henrik Nilsson, guldmedaljör i Aten-OS 2000 med Markus Oscarsson på K 2 500 meter; silver på samma distans och med samma Markus i Sydney fyra år tidigare.

Dennis tränar mellan 15 och 25 timmar i veckan. Läxböckerna, naturvetenskapliga linjen, behöver också uppmärksamhet.

- Skolan är viktig men träningen är viktigare, säger han.

Henrik filmar Dennis i kanoten och sen diskuterar de armtagen/tekniken.

Vad gör du på fritiden (jag inser snabbt att frågan är dum). 

Dennis slår ut med armarna som om han hade någon fritid.

Men jag får reda på att fästmön heter Ebba Thor och också går på Kanotgymnasiet och också är uttagen till junior-VM. Så det var svar nog.

Får mycket – inte hyran

SOK-stödet betyder att Dennis får tillgång till en mängd resurser. Dock inga pengar. Och hyran får föräldrarna fortsätta att betala, knappt 2 000 kronor.

-Nej, säger Henrik Forsberg, SOK-chef för kanotiserna, de får inga stipendier men alla i Talang 2022 får hjälp med läkare, sjukgymnaster, får besök av våra fyskillar, får råd om kost… Vi skräddarsyr varje individ efter personens behov.

Upptakten för de 28 som är uttagna i Talang 2022sker på F ? under en vecka i november.

Under min långa tid som sportjournalist har jag inteterjuvat mååååånga idrottmän. Den kanske bästa replik fick jag av Dennis när vi snackade om pengar och berömmelse (kanotister brukar bli hett villebråd vart fjärde år vid OS):

-Jag kan inte bli rik på att paddla kanot. Jag tränar och tävlar för att få fram kanoten så fort som möjligt.

Lägg namnet Kernen (farfar invandrade från Schweiz som elvaåring) på minnet. Han blir nog inte rik men berömd. Om inte lovar jag att sätta mig i en… eeeh roddbåt och ro Djulösjön runt med en kanotpaddel.

Göran Söderlund

 

Här är alla  i Talang 2022

O Badminton: Gustav Björkler, Cecilia Wang, Edith Aurell.

Brottning: Denise Makota Ström, Albin Olofsson, Jonna Malmgren, Ardit Fazljija.

Cykel: Wilma Olausson (landsväg), Julia Borgström (landsväg), Einar Lindberg (bmx).

Modern femkamp: Jakob Rasmuson.

Friidrott: Tilde Johansson (sjukamp), Ragnar Carlsson (slägga), Wictor Pettersson (kula).

Fäktning: Elvira Mårtensson (värja), Miriam Schreiber (florett).

Gymnastik: Felix Holgersson (trampolin).

Kanot: Alva Johansen, Melina Andersson, Dennis Kernen.

Simning: Hannah Brunzell, Robin Hanson, Sara Junevik, Hanna Rosvall.

Skytte: Isabelle Johansson (luftgevär).

Tennis: Caijsa Henneman.

Triathlon: Andreas Carlsson, Frida Nöu.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.