Emma vill återfinna friidrottens själ

Efter höjdhopparens Emma Greens avslut på karriären är hon redo för nya utmaningar, även denna gång inom friidrotten. Emma är en av de som blivit nominerade till European Athletics Athletes Committee. Hon engagerar sig för att återfinna friidrottens själ.

Från att ha varit aktiv är nu Emma Green redo att bli ledare i friidrott. Foto: Jessica Gow / TT

EM i Berlin 6-12 augusti kommer inte bara fyllas av spännande tävlingar utan även flera andra aktiviteter som rör europeisk friidrott. En sådan är valet av sex nya medlemmar till European Athletics Athletes Committee, Europeiska Friidrottsförbundets Aktivas kommitté. 

Tre män och tre kvinnor kommer att väljas in och Emma Green är nominerad av Svenska Friidrottsförbundet, bland totalt 17 kandidater som representerar sina respektive länder. 

Vill inte lämna sporten

Emma Green – med bland annat VM-brons, EM-silver och EM-brons både utomhus och inomhus på meritlistan - avslutade sin karriär för ett år sedan men känner inte för att lämna friidrotten riktigt än. 

Nomineringen ger henne en chans att vara med och utveckla sporten som hon älskar, parallellt med hennes nya liv som nybliven mamma hemma i Västra Frölunda, Göteborg. 

- Jag kandiderar för att det en ära att få frågan och förtroendet, men också för kunna få ta del av friidrotten även nu när jag är befinner mig utanför tävlingsarenan. Jag hoppas kunna vara med och påverka friidrotten till det bättre, då jag upplever att mycket av friidrottens själ har försvunnit. 

-Jag anser att vi ska röra oss bort från tuffa kvalgränser och höjningsscheman, i arrangörernas iver att skapa snabba tävlingar med få deltagare. Istället bör friidrotten återgå till kampen, som enligt mig, säger Emma Green i ett pressmeddelande från Svenska Friidrottsförbundet.

En engagerad och hängiven publik är också en viktig del i att få tillbaka friidrottens själ, enligt Emma Green. 

Hon vill utveckla friidrotten

Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska Friidrottsförbundet, är glad att Emma kandiderar till Europeiska Friidrottsförbundets Aktivas kommitté. 

- Hon har alltid varit intresserad av att skapa bra förutsättningar för aktiva men också att utveckla friidrotten. Det är viktigt för svensk friidrott att vara representerade i olika internationella forum och inte minst i frågor som rör de aktiva. Vi tackar också Christian Olsson som suttit i kommittén i fyra år och därför inte kan väljas om.

Tidigare har även Kajsa Bergqvist och Stefan Holm ingått i kommittén. Alla nominerade kandidater presenteras vid ett seminarium i Berlin den 6 augusti och därefter röstar EM-deltagarna  fram de sex nya medlemmarna.

Alicia Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.