Kalmar börjar om på Guldfågeln Arena

Jonas Persson var alltid där i ungdomen, sällan missade han en match med Kalmar FF hemma på Fredriksskans. Studier och jobb innebar flytt till Lund och Stockholm, där han gjorde karriär och skapade ett internationellt framgångsrikt företag som gjorde honom rik. Oavsett, Kalmar FF har alltid funnits nära Jonas hjärta. Som supporter, som sponsor – och i synnerhet nu som ordförande i klubben.

2012 sa han ja till att bli ledamot i styrelsen, 2016 blev han vice ordförande och nyligen tog han steget upp.

Guldfågeln Arena, var efterlängtad och stod klar 2011, men Kalmar FF tyngdes av kostnaderna och 2017 övertog kommunen ägandet. Nu är klubben i stark medvind igen och med nye ordförande, jonas Persson, i spetsen finns en stark förväntan.

-    Jag har varit trogen klubben i alla år och tvekade aldrig när frågan kom, säger Jonas.

Få är så kompetenta

Han har en kunskap och erfarenhet från internationell idrott som få andra. Kalmar FF får en ordförande som behärskar det mesta inom kommersiell sport.

1994 grundade Jonas Persson tillsammans med partners  TV-rättighetsföretaget IEC in Sports och han var vd fram till 2011. Fyra år tidigare hade det franska medieföretaget Lagardère köpt IEC in Sports, som då representerade över 200 idrottsevenemang runt om i världen. 

Jonas och hans medarbetare etablerade IEC in Sports som en ledande global aktör inom handeln med TV-rättigheter och TV-produktion. Efter 2007 svarade IEC in Sports även för driften av ett antal idrottsevenemang.  

Jonas har jobbat med många av de stora internationella idrottsförbunden, internationella fotbollsligor samt arrangörer av stora tävlingar i tennis och en rad andra sporter. 

Sålde bolaget två gånger

Han är en verklig entreprenör och innovatör inom idrott och i synnerhet sport-TV.

Han har lyckats sälja bolaget två gånger med mycket god förtjänst. Första gången skedde det 2001, då Sport Resource betalade en rekordsumma samtidigt som Jonas fick stanna som vd.  Två år senare kom erbjudandet att träda in som ägare igen. Så skedde och IEC expanderade kraftigt igen och blev intressant för internationella bolag. 2007 avslöjades att franska Lagardère köpt IEC in Sports.

Idag är Jonas verksam som rådgivare åt investmentbanken Stella EOC som sedan 2015 är partner i Jonas nya rådgivningsföretag Commercial Sports Media (CSM). 

Nu ska han också hinna med Kalmar FF och det innebär många resor mellan Kalmar och bostaden i Stockholm.

Många flygresor

- Tur att det går att flyga så smidigt, påpekar han.

Han ser fram emot arbetet i den allsvenska klubben.

- Vi har en positiv trend, beroende på flera faktorer.

Bygget av Guldfågeln Arena var nödvändigt, men kostsamt. 2011 stod en nya modern stadion klar, men utgifterna tyngde klubben.

-  Diskussionerna med kommunen innebar en lång process, men slutligen kom vi överens om att kommunen tar över. Nu har vi en hanterbar ekonomi. Försäljningen var helt nödvändig. Sportsligt känns det också bra. Rekryteringen av Magnus Persson var lyckosam. Han och Jesper Norberg Norberg gör ett utomordentligt jobb som tränare. De hade en önskelista på spelare och vi har lyckats med värvningarna. Nu har vi en mycket bra mix av spelare, både i ålder och erfarenhet

Juvelen

Jonas Persson framhåller också:

- Kubben har varit och är mycket lyckosam i arbetet med ungdomar. Vår Akademi fostrar nya spelare ideligen och här är vi en av de tre främsta klubbarna i allsvenskan!

Den gångna helgen vann Kalmar FF Ligacupen för U19 efter att ha besegrat både Hammarby och AIK i slutspelet.

 Den verkliga juvelen har KFF i Rasmus Elm som många bedömer som allsvenskans främste spelare.

- Han betyder mycket för oss och efter alla skadeproblem mår han nu bra. Tänk om han kunde få vara pigg och frisk en hel säsong. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.