- Klubbdirektör?, Nja, mer springpojke

1979 anställde IK Sävehof 20-åringen Stefan Albrechtson som konsulent på deltid. Han är kvar än. Tituleras klubbdirektör med övergripande ansvar för hela föreningen med 19 anställda och en omsättning på 66 miljoner. Hela Handbollssverige säger bara ”Abbe”, det räcker, då vet alla. Om det är någon i landet som är värd att kallas Herr Sävehof/Herr Handboll så är det den blivande 60-åringen (20 juli).  

- Jag gick på Handelshögskolan. Hade klarat av två tentor när jag hoppade av studierna för att börja i Sävehof. Farsan (Leif, svensk mästare i Heim och två landskamper) var inte glad. ”Hur ska du försörja dig på handboll”, sa han. 

- Jag var ensam på kansliet. Jag satt i en skrubb. Var det kallt ute var det kallt inne. Regnade det så regnade det in, minns ”Abbe” i ett långt samtal med Idrottens Affärer. 

Hans jobb blev att hitta ungdomar som ville spelar handboll. ”Abbe” (en lagkompis döpte honom till det i unga år, nu är det bara hans mamma som säger Stefan). Han besökte varenda mellanstadieklass i kommunen minst två gånger.  

- På bara ett år hade vi över 100 lag i skolhandbollen och 50 lag i Sävehof. Vi hade egentligen inte resurser att ta hand om alla men på något sätt gick det. Han var tränare för ungdomslagen och 1979 blev han tränare för herrlaget i fyra säsonger och laget avancerade till allsvenskan. 

 Världens största handbollsförening 

 Föga anade han då att Sävehof, bildat 1950, så småningom skulle bli världens största handbollsförening och framför allt dominera damhandbollen. Nu kan han se tillbaka på en guldkantad säsong. Damerna tog sitt 14:e SM-guld, herrarna sitt sjätte efter fem matcher och dramatik mot Alingsås. Sävehof förlorade de två första matcherna i finalen, sen blev det tre raka segrar. 

- Vi kom sjua i ligan. Vår förhoppning var att komma topp -4:a. Alla sa att Redbergslid vinner guldet. När vi till slut stod där som mästare måste man säga att det var en sensation, säger ”Abbe”. 

 - Klubbdirektör förresten, jag upplever mig som springpojke, säger han. 

 Springpojke eller inte, vilken resa han och klubben har gjort. !6 september 2016 invigdes multihallen Partille Arena med plats för 4 000 åskådare och bland annat restaurangen John Scott´s med plats för 380 gäster. Vilket lyft från den gamla Partillebohallen, som hade tjänat ut för länge sen.   

Och i den nya arenan är han långtifrån ensam på kansliet: 

IK Sävehof omsätter 25 miljoner och har tolv anställda 

Partille Cup, världens största handbollsturnering, omsätter 40 miljoner har, fyra anställda 

Hofaren Holding AB (Allums information) omsätter en miljon, en anställd. 

 Snacka om aktiviteter 

  • Klubben har bland annat 110 ungdomslag i åldrarna 9 till 19 år.
  • Fyra seniorlag. Nio handbollsskolor för sjuåringar. 1 350 barn och ungdomar med aktivitet 1-7 gånger i veckan.
  • 230 ideella ledare.
  • 11 000 aktiviteter varje år.
  • Läger och aktiviteter har tills dags dato har genomförts i 33 länder.  

Partille Cup, sedan 1970, har förstås varit en ekonomisk viktig inkomst för klubben. 1979 hade antalet lag sjunkit från 500 till 170. Nedläggning hotade. Men i stället för att bara rikta in sig på lag i norden inbjöds lag från hela världen. Det var ett lyckokast och blev cupens räddning. Senast var 1 400 lag med från 52 länder. Deltagarna i åldern 8 till 21 år bor på 35 skolor och 20 hotell. 

Det var legendariske Gunnar Quist, klubbens eldsjäl, som anställde ”Abbe”.   

- Hans betydelse går inte att överskatta. För mig var han den som skapade intresset för handboll, han gav mig förtroende, han hade bra värderingar och utan honom hade jag garanterat inte suttit här i dag, har ”Abbe” sagt i en intervju med frilansjournalisten Tore Lund. 

Brutet ben stoppade karriären 

Han själv kunde ha blivit något stort på handbollsplanen men en motorcykelolycka stoppade karriären. 

- Jag spelade i Heim när olyckan inträffade. Jag bröt benet, det var helt av. På sjukhuset fick jag ett brev. Det stod att jag var kallad till ett läger med juniorlandslaget. Jag försökte komma tillbaka, först i Heim, sedan i IFK Göteborg i en lägre division men efter två år gav jag upp spelarkarriären. 

- Vad är det som gjort Sävehof så framgångsrikt? 

- Många personer med passion och gemensamma värderingar. Bestämmer man sig för en sak så går det. 

 - Vad är det för speciellt med handboll? 

- Det fysiska spelet, intensiteten. 

Hans framgångar med Sävehof har gett eko i världen. Sedan oktober är han ordförande i internationella handbollsförbundets utvecklingskommitté. Jobbet innebär att han ska sprida och etablera handbollen världen runt. 

 Men nu handlar det om att ta hand om Sävehof. Lagets och landets skyttekung Oskar Sunnerfeldt, 175 seriemål, 21 år, och utsedd till Årets komet av Handbollsligan har skrivit ett proffskontrakt på två år med danska Sönderjyske. Tränarparet Anders Stockenberg och Anders Eliasson lämnar klubben. 

 Fyra profiler i damlaget försvinner: Johanna Alm slutar, Olivia Mellegård blir proffs i Köpenhamn, Elin Hallagård går till Heid, Isabella Mouratdio går till Lugi. 

- Vi jobbar med de sakerna nu, säger ”Abbe”, utan att låta speciellt skärrad. 

Sen dröjde det bara ett par dagar efter intervjun som hade ”Abbe” löst problemen. Jonas Larholm blir spelande tränare nästa säsong. Sedan tar Michael Apelgren över. Emil Berggren, som har tre SM-guld med Sävehof, blir ny assisterande tränare och sportsligt ansvarig i föreningen. Det blir ändringar i damlaget också. Andreas Wallin blir ny akademiansvarig i klubben och assisterande tränare i damlaget. Managern i damlaget, Hanna Fogelström, lämnar klubben efter en säsong.

Bästa minnet inte SM-gulden 

Många tror kanske att något av klubbens SM-guld är ”Abbes” bästa minne under sina 40 år i klubben. Fel. Det han vill framhålla är avancemanget till elitserien 1987. 

Hinner du med något annat än handboll? 

- Ja, jag är med i styrelsen för Åby Travsällskap och spelar en och annan golfrond. 

- Blir det något 60-årskalas? 

- Det har jag inte hunnit tänka på. 

Göran Söderlund 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.