Hon är VM:s bästa målvakt"

Målvakten Hedvig Lindahl gjorde sin 19:e VM-match mot Tyskland. Fler har ingen annan dam gjort. Matchen var Lindahls 164:e landskamp. Therese Sjögran höll det gamla rekordet med 18 matcher. På lördag i bronsmatchen mot England gör Caroline Seger sin 200:e landskamp. Nu avslöjar Hedvig att det pågick en kamp i flera år om kaptensbindeln mellan giganterna.

- Vi var lite som två partier i opposition. Har varit i alla fall. Nu har vi äntligen haft en koalitionsregering under de senaste fem åren. Innan dess var det lite så att vi stångades, vem ska leda det här egentligen, sa målvakten till Fotbollskanalen och annan media på torsdagsförmiddagens pressmöte.

Hedvig ville så gärna ha kapensbinden. Men det fick hon aldrig. Seger debuterade i landslaget 2005. 2009 blev hon kapten och har hela tiden behållit bindeln.

Lindahl debuterade i landslaget 2002. Tre år senare blev hon bofast i målet. Sedan dess har hon behållit sin plats utom 2013, då hon rehabtränade efter en skada. 2014 var hon tillbaka och sen dess har hon stått där.

Ingen konflikt längre

- Jag har alltid velat vara lagkapten för landslaget någon gång men jag har aldrig bett om det. Men då har jag väl i alla fall varit informell ledare, fortsätter Hedvig.

Lindahl säger att hon och Seger samarbetat bra under de senaste fem åren. Någon konflikt finns inte längre mellan dem.

- Jag är väldigt stolt och glad att vi har Seger. Hon gör ett väldigt bra jobb i sin roll. 

Det fanns oro inför VM för Lindahls form. Under våren var hon bänkad i Chelsea. Förbundskaptenen Peter Gerhardsson viftade undan frågorna och sa att han litade på Hedvig.

Han fick rätt. Lindahl har gjort succé under VM. Bilden på straffräddningen mot Kanada där hon låg som ett streck i luften i sin röda dräkt kablades världen runt. Och efter matchen mot Nederländerna får hon mer beröm. Räddningen på Vivianne Mieddema nick från nära håll var fantastisk. Hedvig sträckte ut sina 179 centimeter och tippade bollen i ribban. Världsklass!

- Jag är så glad över att se Hedvig Lindahl ha den här turneringen hon har.  Hon vill verkligen vara den bästa målvakten i världen och jag vill att hon får respekten hon förtjänar efter räddning på räddning, sa den amerikanska målvaktslegendaren Hope Solo i BBC:s sändning.” 

”Hedvig Lindahl är enligt mig VM:s bästa målvakt”, skriver AFP-reportern Pablo San Roman.

Visste vad hon ville som 13-åring

VM har blivit en storslagen revansch för Lindahl efter petningen i Chelsea. Nu spelar hon för ett nytt kontrakt. Bättre utmaning än den mot England på lördag kan hon inte få. Hon får chansen att visa att Chelseas lagledning gjorde fel som inte gav henne ett nytt kontrakt.

- Det var många där (England) som räknat bort mig och tänkt att min karriär är slut. Jag känner att jag spelat med ett lugn som jag aldrig haft på den här nivån innan. Jag hittade det lagom till åttondelsfinalen.

Nu möter Hedvig sin klubbkamrat Carly Telford som fick hoppa in mot USA eftersom ordinarie målvakten Karen Bardsley är skadad. Det var Telford som petade Lindahl i Chelsea.

- Om det nu var någon risk att jag inte skulle vara motiverad i en bronsmatch så var England den bästa motståndaren att ställas emot. Med tanke på mitt år i England. Det blir extra speciellt, säger hon.

Hedvig är 36 år men i fysisk praktform. I vilken klubb hon hamnar blir nog klart efter VM. Hon var fyra år när hon började spela fotboll med killarna hemma i Marmorbyn utanför Katrineholm. Hennes första klubb var ortens Gropptorps IF. Pappa Håkan ”Råing” Larsson, allsvensk i IFK Norrköping och allsvensk bandyspelare i Katrineholms SK, fick ge sig för fyraåringen när hon tjatade om att han ville ha riktiga fotbollsskor.

Hedvig var 13 när hon sa att hon skulle bli proffs. Hon var 14 när hon debuterade i Värmbols (Katrineholmslag) A-lag i division 4. Sen värvades hon till Tunafors, Eskilstuna, som vann division 2 med Hedvig i laget. Där byggde hon upp sin fysik med brottningsträning. 2001 startade resan mot stjärnorna med Malmö FF, Linköping, Kopparberg/Göteborg, Kristianstad. 2015 fick hon äntligen sitt proffskontrakt med Chelsea.

Ett snyggt CV

Lindahl har ett CV som få spelare i landet matchar. OS-silver 2016, VM-silver 2003, VM-brons 2011, EM-brons 2005, 2013. Årets målvakt 2004, 05, 09, 14, 15, 16 och 2017. Diamantbollen 2015 och 2016. Hon har spelat i alla landslag – sex matcher i U 17, sju i U 19, tolv i U 23.

Inför VM var hon en av fyra spelare som blev staty. Hedvigs staty finns i Hembygdsgården i Marmorbyn. Där samlas människorna, färre än 400, i byn får att se VM-matcherna. Hedvigs största supporter är farmor Kerstin Larsson, 96. Hon hejar högt på sitt barnbarn iklädd i en av Hedvigs matchtröjor. Meningen är att sponsorn Coca Cola, som betalde statyerna, ska ställa dem utanför huvudkontoret i Haninge men människorna i Marmorbyn vill behålla sin Hedvig.

Hedvig är gift med Sabine Willms som fött parets två söner, Timothy, fem och ett halvt år och Nathan, drygt två år. När hon utsågs till Årets bragdmamma av tidningen Mama 2016 menade Hedvig att utmärkelsen lika mycket var hennes hustru. 

- Nu ska jag ha det här jäkta bronset. Annars är det helt ovärt (sörmländskt uttryck)) att jag har varit ifrån mina barn i flera veckor, är Lindahls hälsning inför lördagens medaljmatch i Nice.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.