19 topptränare berättar öppet

I början av 2000-talet avslutade Carl-Axel Hageskog sina tränaruppdrag. Istället blev han en av de drivande bakom ett nytt utbildningsprogram i Coaching och Sport Management på dåvarande Växjö universitet (nu Linnéuniversitetet). 2004 utsågs han till professor i idrottens ledarskap.

Conny Evensson är en av 19 coacher som medverkar och delar ut råd i Calle Hageskogs bok

– Jag har sysslat med idrott i hela mitt liv och idrottsledarskap är vad jag verkligen brinner för, säger Carl-Axel Hageskog. Då det inte fanns någon ledar- eller tränarutbildning på universitetsnivå på den tiden såg jag en fantastisk möjlighet att få bidra till att forma morgondagens tränare.

Coach när Sverige vann DC sex gånger

I dag är Carl-Axel Hageskog professor i idrottens ledarskap vid Linnéuniversitetet. Han var tränare/förbundskapten i tennis under Sveriges storhetstid 1984–2002, när Sverige vann Davis Cup sex gånger. Han arbetar i dag som expert i idrottscoaching vid Olympiatoppen i Norge med uppgiften att driva utveckling av coaching inom toppidrott. Intresset för de stora mästerskapens specifika utmaningar är centralt för Carl-Axel.

Ett särskilt intresse har Carl-Axel Hageskog för de krav som ställs på coaching inför stora mästerskap, som EM, VM och OS. Ett ämne det inte funnits särskilt mycket skrivet om.

– Det var min kollega Per Gerrevall som tyckte att jag skulle samla erfarenheter från framgångsrika mästerskapscoacher i en bok. ”Du känner ju alla”, sa han. Och när jag började ringa runt var alla öppna och intresserade att hjälpa till.

Namnkunniga coacher i boken

- Totalt 19 namnkunniga coacher från en rad olika idrotter medverkar i boken, bland andra Conny Evensson (ishockey), Marika Domanski Lyfors (fotboll), Glenn Östh (bordtennis) och Jarle Aambø (Norges Olympiska kommitté), Marit Breivik (norsk handboll) och Tommy Svensson (fotboll).

- Alla coacher i boken har flera gemensamma nämnare, menar Carl-Axel Hageskog.

Tillsammans avslöjar de mästerskapets hemligheter och identifiera framgångsfaktorer under de fyra åren som utgör en mästerskapskampanj.Totalt ryms 760 års erfarenhet och 250 mästerskapsmedaljer inom pärmarna.

En är personligheten ”Driven Benevolence” som kan översättas som en högt utvecklad välvilja och som innebär hög moral, strävande efter balans och en vilja att alltid se till utövarnas bästa. Deras arbete präglas också av en kombination av långsiktigt utvecklingsarbete och kortsiktigt prestationsfokus.

Mycket att lära för nya coacher

I boken behandlas fyra dimensioner av framgångsrik mästerskapscoaching; en auktoritets- och stabilitetsdimension, en innovativ och kreativ dimension, en analytisk och systematisk utvecklingsdimension, och en relationell och kommunikativ dimension. Dessa är alla centrala, men skiftar i betydelse i olika faser.

Coachens förmåga att balansera dessa beroende på situation och läge avgör ofta hur framgångsrik man blir.

– I slutfasen och under själva mästerskapet får den kreativa och den relationella dimensionen stå tillbaka. Viktigt då blir att skapa trygghet och auktoritets- och stabilitetsdimensionen framträder tydligare. I detta läge ska det inte finnas tveksamheter i vad man skall göra utan coachens roll är här att köra på det som man tidigare har bestämt och det man tror på.

Boken berör en mängd både teoretiska och praktiska aspekter av mästerskapscoaching och vänder sig särskilt till verksamma ledare, tränare eller coacher på olika nivåer inom idrottsrörelsen samt till universitetsutbildningar inom coaching och Sport Management. Boken är även givande för de som är generellt intresserade av idrott och ledarskapets utmaningar och de stora mästerskapens mysterier.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Den förstörda statyn av Zlatan Ibrahimovic har förts till hemlig plats. Sydsvenskan skriver att vandaliseringen och reparationen kommer att kosta Malmö stad minst 228 700 kronor. Tillkommer gör kostnaden för konstnären Peter Lindes arbete för att få statyn i ursprungligt skick. Var statyn ska placeras är inte bestämt.

Inför Idrottsgalan på måndag  lanseras nu en insamlingsstiftelse under namnet Fair Play. Idrottens kraft och förmåga att förändra världen är välbekant Det finns ett stort antal initiativ över hela landet med fokus på idrottens positiva inverkan på både människor och samhället. 

- Nu vill Idrottsgalan vill stödja dessa krafter och startar Idrottsgalans Insamlingsstiftelse, säger vd:n Stephan Rimér.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.