Linda avslöjade ÖFK-härvan

Östersunds-Postens Linda Hedenljung, 41, har tilldelats 2019 års Per Wendel-pris efter sin granskning av Östersunds kommun och Östersunds FK med ordföranden Daniel Kindberg i spetsen.

Linda Hedenljung, journalisten som fick upp ett spår och har följt Daniel Kindberg i fem år och avslöjat vad som har skett bakom kulisserna. Här ses hon till vänster om Kindberg under en av rättegångsdagarna. Nu prisas hon för sitt arbete hos Östersunds-Posten.

 

Priset delas ut varje år sedan 2006 och går till den journalist som verkar i  Expressenreporten Per Wendel anda som orädd avslöjare.

Ett ultramaraton

Linda Hedenljungs granskning påbörjades 2014. Hon liknar sitt arbete vid ett ultramaraton  som har pågått i fem år.

-Det har varit uppförsbacke, motvind och burop längs vägen. Jag kan inte med ord uttrycka hur hedrad jag är över den här utmärkelsen, säger Linda Hedenljung.

Hon arbetar på Ö-P sedan 15 år tillbaka, granskningen påbörjades med en markaffär mellan PEAB och det  kommunägda bostadsbolaget Östersundshem där Daniel Kindberg var vd.

Hon får 100 000 kr

I april 2018 anhölls Daniel Kindberg och i november 2019 föll domen. Fängelse i tre år, tingsrätten ansåg honom skyldig till grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman. Även två medåtalade dömdes till fängelsestraff.

Prissumman är på 100 000 kronor.

Per Wendel avled 2005 och Expressen instiftade ett journalistpris till hans minne. Han var delaktig i avslöjandet av den så kallade Ebbe Carlsson affären 1988 som fick till följd att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon tvingades avgå.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.