Hockeypappa, tränare, innovatör, agent, krönikör

Hockeyagenten och tidigare krönikören vid Idrotten Affärer, Gunnar ”Svesse” Svensson, 64 dog i fredags kväll.

Kampen mot cancern som inleddes sommaren 2013 blev honom övermäktig.

Magnus Pääjärvi Svensson, med åtta NHL-säsonger, nu i KHL (Lokomotiv Jaroslavi) och VM-vinst 2018 med Sverige och Björn Svensson, med över 400 matcher i SHL, Malmö Redhawks och Timrå IK har förlorat sin pappa.

När yngste sonen Magnus Pääjärvi före jul gjorde ett straffmål i KHL av Foppaklass (finns på YouTube) var den fd hockeytränarens omdöme, ”världsklass”.

Det var det djärvaste uttalande pappa Gunnar Svensson någonsin yttrade om sina duktiga hockeysöner.

När Gunnar Svensson 1984 hade skrivit ett fem-årigt tränarkontrakt med Djurgårdens IF kontaktade han mig, bandytränaren. Hoppsan.

Att en hockeytränare pratar outtömligt och detaljrikt med en bandytränare är sällsynt. Bara det säger mycket om Gunnars prestigelöshet, oräddsla och ambition.

Vårt första möte startade på ett hotellrum i Stockholm klockan 21.00 och avslutades klockan 03.40. Vi var inte ur hotellrummet någon gång.

Umgängesmiljöerna har därefter varit skiftande under en över 35-årig mycket stimulerande vänskap. Allt från Gunnars föräldrahem vid Svedjeholmen utanför Örnsköldsvik, till. Tannåker, Bolmen utanför Ljungby, när hockeylaget IF Troja kallade,  eller på Öland i midsommartid alternativt New York med familjerna på NHL-granskning. 

Magnus Pääjärvi Svensson skulle göra sin egna NHL-resa med början femton år senare. I inledningen av den sejouren kontaktades Gunnar Svensson med ett påpekande från NHLs marknadsförare att så långt namn går inte att ha. Frågan gällde, vad skall han heta?

-Vet inte jag sa pappan, ta bort Svensson då, blev det slutliga svaret.

Sönerna Björn Svensson och Ulf Einarsson bettade och drömde som barn om NHL-spel och VM-spelI i potten låg en New Yorklägenhet och Armanikostym...

Han var mycket respekterad som agent, den karriären startade 1997. Från sitt mycket breda kontaktnät inom hockeyfamiljen hände det att ”papporna” kontaktade honom och bad om hjälp.

Det långa samarbetet med Henrik Zetterberg och Niklas Bäckström inleddes på det viset.

Under en följd av år anlitades Gunnar av Svenska Ishockeyförbundet som moderator vid såväl nationella som internationella seminarier och meetings med utvecklingsinriktning.

Gunnar kunde höra av sig till mig flera veckor i förväg eller tio minuter före start i syfte att hitta en vinkling, association eller en catcher.

Han Insåg också det skrivna ordets betydelse som påverkan. Tidigt blev han bloggare och senare också krönikör.

Enligt Svenska Hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt, en gång tränarkollega, var Gunnar en av de drivande krafterna bakom den så hyllade och mytomspunna Juniortemautredningen.

Med sin längd, norrländska trygghet och sin höga röst intog Gunnar lokalen. Humorn och skrattet var ett adelsmärke. Anekdoterna kunde hagla i luften. 

När han för andra gången mötte sin svåre sjukmotståndare kunde varken den starka viljan eller stegen och löpkilometrarna varje dag, ge honom respit.

Timeout och sudden death var förbrukad.

Curt Einarsson

Fakta

Av många krönikor visar den här från oktober 2013 vilken sakkunskap som Gunnar Svenson ägde. Här redovisar han ingående fakta om NHL.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.