Hur resonerar hon efter 31 miljoner i inkomster?

Målfållan efter loppen i världscupen för damer. Journalisterna flockas kring de nya kelgrisarna Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahqvist, Jonna Sundling och Stina Nilsson förstås. Charlotte Kalla? Hon har gått. 

 

Efter hennes femtioelfte placering utanför de tio bästa är hon inte intressant längre. Det är ledsamt att inse. Är hennes sagolika karriär över nu?

Det lilla vi ser av henne är svarta ögon, ett ansikte fyllt av besvikelse innan hon försvinner ur bild. Hon vill åka fort. Men kan inte. Vi vill också se henne vara med och slåss om topplaceringarna. Hon är bara 32 år och äldre damer än Kalla har vunnit stora segrar i äldre åldrar.

Favorit sen 2008

Hon har varit en älskad favorit sen hon slog igenom och vann Tour de Ski 2008. Minns ni klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis, 9 kilometer lång. Det är avslutningen som är så grym med 3,5 kilometers konstant lutning. 

Det är 12 procent snittlutning och 30 procent maxavslutning. Herre min skapare, var är målet, i himlen?

Det var då 2008, som 20-årige Charlotte Kalla från Tärendö i Norrbotten, en by med färre än 200 invånare där mörkret faller så snabbt att tuppen somnat före läggdags.

2008 var det. Kalla körde om ledande finskan Virpi Kuitunen i ett knixigt parti. Gunde Svan, som var förbundskapten då, blev så till sig i byxornas att han höll på att springa omkull henne.

Tre guld som junior

Charlotte kom inte från ingenstans. På junior-VM 2006 och 2007 hade hon tagit tre guldmedaljer men för den stora allmänheten var hon ganska okänd. Sedan segern i Tour de Ski har hon funnits i alla skidälskares hjärtan med sitt från början blyga leende.

I den nya tv-reklamen för Kronans Apotek, hennes senast sponsor, ser vi en självsäker och vältalig Kalla tala om nya jobbet och framtiden. ”Något projekt inom skidsatsningen. Och jo, jag vill fortsätta att utvecklas och åka fortare.”

Pengarna? ”Hon litar på sina rådgivare”. Hennes tillgångar via egna bolaget är 31 220 miljoner kronor. Hon har tunga sponsorer som LKAB, SCA, Craft, Volkswagen och allt som har med utrustning att göra plus nästan tio sponsorer till. Kontrakten ger pengar och framgångar ger bonus.

Kalla har fått många hejarop för att hon vägrat ställa upp för Skidförbundets reklam för ett spelbolag. 

Vem kan slå henne?

Kalla är Sveriges främsta olympier med 9 OS-medaljer, tre guld, sex silver; 13 VM-medaljer: tre VM-guld, sex silver och fyra brons. Få se vem som kan överträffa det? Och vilka fantastiska lopp hon har gjort och fått oss att jubla.

Tour de Ski avgörs 15-23 februari. Tänk om vi kan få se en pånyttfödd Charlotte Kalla då?

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.