Ännu fler hockeyprofiler protesterar

Ledande hockeyprofiler skärper trycket mot Svenska Ishockeyförbundet och behandlingen av sparkade Anders Feltenmark, 59 år, och under 24 år presschef för Tre Kronor. Under måndagen väntas ytterligare ett stort antal hockeyprofiler träda fram och ge sitt stöd för Feltenmark.

Förre  förbundskaptenen Curre Lundmark, en av intiativtagarna till det öppna brev som tidigare publicerats har nu samlat ytterligare stöd. Han är inte alls nöjd med de svar han hittills har fått av förbundet, senast i den skrivelse som lades ut på förbundets hemsida i fredags.

Många om budet. Hockeybråket blir allt mer infekterat. Fler profiler väntas i dag visa sitt missnöje över arbetet inom hockeyförbundet.. Efter den första protestlistan kommer en ny i dag, måndag.

-Nej, vi saknar besked varför Anders sparkades, jag vill säga att det nu är skarpt läge för de ansvariga, en gång för alla måste hockey-Sverige få veta vad som händer i förbundets korridorer, säger Curre Lundmark.

Förbundet har öppnat för en opartisk granskning av ärendet, men inte hur och när. Mats Larsson, tidigare ordförande i Djurgården, nu ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande i dess juridiska kommitté, säger till Idrottens Affärer, att en avstämning med Unionen kan komma att ske i närtid.

Hänvisar till Unionen

Unionen är Feltenmarks fackliga företrädare och Mats Larsson anser att frågan om begärd granskning först måste ställas till Unionen, för att häva den avtalssekretess som råder.

-Jag imponeras av det stöd som Lundmark kan föra fram, den är starkt känslostyrd men har svårt att träffa målet.  Jag har svårt att se vad man inte är nöjd med. Från förbundets sida är vi beredda att stödja en oberoende granskning, meddelar Mats Larsson.

Att förbundet väljer att kommunicera ärendet på sin egen hemsida är för Anders Feltenmark obegripligt.

-Jag frågar mig dessutom vem som ska utföra en granskning. Räknar Mats med att Riksidrottsförbundet ska erbjuda en tjänst? Nej, jag förstår ingenting. Det har varit tyst från förbundshåll sedan den 27 mars,  nu sker en kontakt via hemsidan, säger Anders Feltenmark.

Svaret från Mats Larsson är givet:

-En förhandling har ägt rum som har accepterats av två parter, Unionen, Feltenmarks fackliga företrädare och Arbetsgivaralliansen, förbundets part. Det är det juridiska läget och enligt min uppfattning finns inga tveksamheter, konstaterar Mats Larsson.

Oron på Svenska Hockeyförbundet har tvingat bort generalsekreteraren Tommy Boustedt från vd-stolen. Ordföranden Anders Larsson har ifrågasatts även han och det kanske är en fördel för Larsson att nästa förbundsmöte äger rum först i juni 2021.  Inte framtvingat av corona-smittan, ishockeyn har numera årsmöte i två års intervaller.

Garpenlöv ger sitt stöd

Flera styrelseledamöter betonar i samtal med Idrottens Affärer att förtroendet för Anders Larsson är orubbat, men betonar också att den uppkomna situationen är djupt olycklig. 

Tommy Boustedt fick under söndagen starkt stöd av nuvarande förbundskaptenen Johan Garpenlöv som på sitt tvitterkonto hyllade med de stora orden:

”Jag tror inte vi svensk hockey har förstått vad vi har förlorat. Enligt mig är T Boustedt den som betytt mest för svensk ishockey genom alla tider. De avtryck han har gjort sen han tillträdde är unika. Från att vara en medioker hockeynation till att vara en förebild som alla andra nationer tittar på och vill lära sig av. Det är vad T Boustedt lämnar efter sig.”.

I granskningen av Hockeyförbundet har Idrottens Affärer noga poängterat det hockeymässiga  ”arv” som Tommy lämnar efter sig. Som drivande i juniortemautredningen i början av 2000-talet lade han grund för invasionen av svenska spelare i NHL. Under den nu pausade säsongen har 103 spelare sin hemvist i svensk ungdomsishockey.

Under säsongen 2019-2020 gick allt överstyr på hans kansli. Det känns chockerande. Lika chockerande är Sportbladets avslöjande om en middag för över 30 000 kronor på restaurang Gondolen i samband med Beijer Hockey Games i februari 2019.  12 inbjudna gäster drack vin, sprit och öl, på menyn fanns hummer, entrecote och tårta.

Hösten 2019 gick Damkronorna ut i strejk sedan stödet för förlorad arbetsinkomst dragits in.  Där började fallet för Tommy Boustedt.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.