Den omöjliga och unika övergången

Efter några dagar hemma i huset i Ängelholm var saken klar. Hockey-Sveriges mest jagade tränare, Björn Hellkvist, lämnar Modo, trots ett nyskrivet tre-årskontrat och fortsätter i Leksand.

Tre veckor fyllda med ett jättelikt frågetecken och mängder av spekulationer slutade med en unik övergång. Leksand köpte loss honom från jobbet hos Modo.

Den summan är hemlig, men uppgiften om 2 miljoner låter för låg.   Drygt 3 låter mera troligt.

I synnerhet  när Modo drabbas så hårt.

Tomhet och besvikelsen i Modo

För bara några veckor sedan var det ett givet segerlag, styrt och format av Björn Hellkvist under tre år.

Sedan kom Corona, lagom som Modo skulle ta sista avgörande steget (tillsammans med Björklöven) till SHL och abrupt avbröt matchandet.

Besvikelsen bland Modos fans var total, men inte nog med det. Under de följande dagarna kom ideliga rapporter om att lagets stjärnor försvann till andra klubbar. 

Elva stjärnor plus några talanger flydde och fler funderar på att göra det samma.

Och, när många trodde att nu var det nog, framkom uppgifterna om att Björn Hellkvist uppvaktades av Leksand och att han mycket väl kunde tänka sig att flytta till Siljan.

Det stod också klart att Leksand var villigt att betala ordentligt. 

Och på torsdagen kom tillkännagivandet, Leksand var överens med Modo, pengarna var skickade och Björn var tillfälligt i Örnsköldsvik för att packa.

Han tog sig också tid att göra några intervjuer, men inte någonstans blev det klarlagt om det var spelarflykten som fick honom att vilja flytta.  

Vill forma lag och individer

Det är troliga skälet för han älskar att form både lag och individer. Precis det Leksands ledning ser fram emot och därför har valt honom. Också det jobb som nu krävs igen i Örnsköldsvik. Där måste ett nytt, fungerande lag byggas.

Det är Björns sätt att jobba, 

Efter en kort spelarkarriär i Rögle BK och Jonstorps IF valde han inför säsongen 2004/2005 att sluta och bli tränare för flera av sina tidigare lagkompisar i Jonstorp. Han gjorde tre säsonger där innan han fick cykelavstånd till hallen i Ängelholm och sin gamla klubb, Rögle. Under fem säsonger fick han forma och förädla sin filosofii såväl förjuniorlagen som representationslaget. Ryktet om hans arbete spred sig och han rekryterades av Malmö Redhawks. Därpå tog han färjan över sundet och gjorde tre år i danska Rungsted innan Oskarshamn värvade honom. Sedan skull han lyckliggöra Modo och flyttade till Höga Kusten inför säsongen 2017/2018, med ett lyckat resultat, men abrupt slut.

Flyttlasset rullar igen

Och nu rullar flyttlasset igen

 -Det känns grymt motiverande och det är en stor utmaning för mig. 

Jag känner att jag, kommer kunna driva en stor förändring i hur laget spelar ishockey. Vi ska utvecklas både som individer och som lag Vi ska spela en framåtlutad hockey som kräver mycket puckinnehav, där man ska känna sig trygg. 

- Det ska bli kul att få sätta sig in i byn och lära känna Leksand, och framför allt få komma igång med det nya jobbet, 

Med de orden gör Björn Hellkvist entré. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.