Nu kan Björn pusta ut

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har varit med om många beslut. Få, om ens någon i landet har haft ett finger, nej hand, i så många frågor som rört idrotten som han. Fördelningen av regeringens 500 miljoner till Sveriges specialförbund och idrottsklubbar kan vara det svåraste han har varit med om.

Då har han ändå erfarenhet från roller som Rikspolischef 1988 – 1996, landshövding i Östergötland 1996 – 2009, ordförande i Skidskytteförbundet 2001-2010 och ordförande i Svenska friidrottsförbundet 2014- –2015.

Hur svår var den senaste uppgiften? Att fördela 500 miljoner?

- På en skala mellan 1 och 10 vill jag säga 9,5, säger Björn Eriksson, som fyller 75 år den 7 december. I maj 2021 går hans förordnande som RF-ordförande ut. 2011 blev han ledamot i RF, sedan 2015 har han varit ordförande.

- Jag har bett valberedningen att titta på andra namn. Jag vill inte bli en gubbe som de får bära ut, betonar han.

O Varför har du inte pensionerat dig?

- Det är så jäkla kul att jobba. Sen har jag fantastiskt bra sömn. Min fru (Helena) brukar säga att jag somnar innan jag hinner lägga huvudet på kudden. Fem timmars sömn räcker för mig. 

Håller igång

Han jobbar 60 till 70 timmar i veckan. Den senaste tiden har det blivit ännu mer.

Men att jogga en halvmil tre gånger i veckan gör han inte avkall på. Det kräver Björn av sig själv.

-  Min löparförmåga försämras stadigt men får jag inte motionera mår jag inte bra, säger han.

Får du aldrig nog?

- Jodå. Jag säger nej till fruktansvärt många saker. Sen har jag lärt mig att skilja på yrket och privatlivet. Det lärde jag mig tidigt när jag jobbade i regeringen. 

- Sen har jag ett gott humör. Det ska vara roligt att gå till jobbet, inte en nödvändighet. Och jag kan skratta åt mig själv, det är viktigt. Det gäller att kunna se det humoristiska i livet.

Sen då, om du blir pensionär på riktigt? Dags för memoarerna?

- Kanske det.

Stockholmaren (Bromma) har sommarställe i östgötska Ryd, där kan han också hämta nya krafter.

 Han själv gjorde valen

När Björn Eriksson valde ut de elva vise männen och kvinnorna som ingår i referensgruppen som utformade riktlinjer för fördelningen av halvmiljarden gick han efter följande mall:

O Förtroendevalda.

O Sommar – och vinteridrotter.

O Stora och små idrotter.

Gruppen kom att bestå av Karl-Erik Nilsson, Anders Larsson, Johan Storåkers, Karin Mattsson- Weijber,  Märit Bergendahl, Håkan Leeman, Stefhan Klang, Maria Krafft Helgesson,  Mona Lundkvist och Åsa Llinares Norlin. 

De personerna inklusive Björn som sammankallande, har nu enats om hur de 500 miljonerna gör störst nytta. I torsdags hade gruppen sitt sista sammanträde i Idrottens Hus i Stockholm.

Eriksson betonar att det inte går att åstadkomma någon millimeterrättvisa. Alla, kan vi utgå från, kommer att står med mössan i hand och hojta: ”Ge oss!”

Så många är drabbade

Eriksson räknar med att mellan 10 000 och 15 000 klubbar har drabbats av inkomstbortfall på grund av coronaviruset.

Pengarna delas upp i två potter. Dels en som reserveras för specialförbunden som kompenseras efter storlek; dels en som går direkt till idrottsföreningarna via RF:s administration.

- Det kommer att sitta 20-talet personer med bred kompetens som ska bedöma och fördela pengarna.

- Ishockeyförbundet och andra förbund får portionera ut pengarna de får efter eget huvud.

Hur långt räcker 500 miljoner? Till halvårsskiftet. Vad händer sedan om inte coronaviruset inte ger med sig? Hur mycket är regeringen beredd att fortsätta ge idrotten? Ingen vet i nuläget.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.