Ny podcast: Så klarar elitfotbollen krisen

Fotbollen betyder mest för Mats Enquist, chef för Föreningen Svensk Elitfotboll, men så har det inte alltid varit. Lyssna till podcasten där han berättar om idrotten som förändrade hans liv, hur idrotten ska få mer respekt för sitt samhällsbyggande och hur elitfotbollen ska klara Corona-krisen.

Idrottens Affärer inleder ett redaktionellt samarbete med Idrottens Kraft: En podcast om idrottens samhällsnytta och människorna som arbetar med att göra Sverige mer hållbart med hjälp av idrott. 

Mats Enquist är en av dem, tillsammans med ledare, tränare och supporters i elitfotbollsklubbarna.

- Idrotten har tappat sin självklara position den hade förut. Backar man riktigt långt tillbaka i tiden var idrotten ett sätt att bygga samhället, att du fick en idrottslig fostran. Idrotten var central i skolan och i värdegrundsarbetet. Det är den inte i dag, säger Mats Enquist som efterlyser lite mer ”franska bönder” i svensk idrottsrörelse för att återupprätta den rättmätiga respekt som idrotten borde ha bland politiker och andra beslutsfattare.

Mats Enquist fick en ny klassföreståndare i sjunde klass på högstadiet, Birger Andersson. Han introducerade Enquist för volleyboll, och adepten gick från lägsta till högsta betyg i ämnet gymnastik på en årskurs. Volleybollen och idrotten har gett SEF-basen mycket mer än så.

- Jag har hämtat enormt mycket i mitt liv från idrotten. Jag vet inte hur jag skulle ha fungerat om det inte vore för idrotten. Jag är tacksam, både till idrotten och min klassföreståndare Birger Andersson.

Säkra intäkterna

Elitfotbollens utmaningar i den rådande Corona-krisen är enorma, liksom övriga idrottens. Starten för Allsvenskan och Superettan är i skrivande stund uppskjuten till början av juni.

- Det innebär i praktiken att vi sitter med alla kostnader i april, maj och en del av juni, men inga intäkter. Vi på SEF centralt arbetar med att säkerställa att alla intäkter finns kvar och har lyckats tack vare ett bra samarbete med våra partners. Därmed har vi också kunnat göra den första utbetalningen enligt plan till klubbarna.

Lyssna på hela podcasten med Mats Enquist här (17 min):

Fakta

Faktaruta Idrottens Kraft:

Vision: Samla alla som vill arbeta med idrottens nytta i samhället, såsom idrottsförbund, idrottsföreningar, intresseorganisationer inom idrotten, företag, kommuner & regioner. 

Mission: Att göra Sverige lite mer hållbart med hjälp av idrott. 

Metod: Mätning, kunskapsspridning, kommunikationsinsatser och opinionsbildning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.