Fart gäller för succétränaren

Stefan Billborn – en blivande guldtränare?

Hammarby och Malmö FF, det är lagen som nästan alla tippar vinner allsvenskan 2020. Jag frågade Stefan Billborn, 47, om det var en blivande guldtränare jag pratade med.

-  Nja, men spelar vi lika bra som i höstas blir vi farliga. Men Malmö är guldfavorit, säger succétränaren.

En röd exklusiv Ferrari. Zlatans bil, förstås, trodde många. Nej, det är tränaren Stefan Billborns fordon.

Ni minns tabelltoppen? Djurgården 66 poäng, MFF och ”Bajen” 65, Malmö tvåa med bättre målskillnad.

Hammarby har aldrig haft en bättre och bredare trupp. De stora stjärnorna är Maumer Tankovic, Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic, som i högsta grad är intressanta för uppköpare. Billborn har fått ihop ett slagkraftigt, offensivt lag som var målfarligast i allsvenskan, 75 gjorda mål att jämföra med Djurgårdens 53 och Malmös 56.

På söndag inleder Hammarby marschen mot ett efterlängtat guld. Det var ett tag sedan det första och enda, 2001. Motståndare på Tele 2 med tomma läktare är sargade Östersunds FK, sedan Elfsborg borta och i tredje omgången derby mot AIK.

Uppväxt söder om söder

Ungkarlen Stefan Billborn är född och uppväxt i förorten Rågsved, söder om söder. Numera bor han på Kungsholmen. Han kom till Hammarby 2015 efter 17 år i Brommapojkarna. Där startade han karriären som knattetränare, sedan juniortränare och avancerade 2010 som assisterande tränare för A-laget. 2014 blev han huvudtränare, sedan kom ropen från Hammarby.

-        Tiden i BP var intensiv. Jag jobbade på kansliet också. Det var arbete och fotboll, fotboll, fotboll.

Hur kopplar du av?

-        Jag läser mycket, jag är allätare. Allt från Dante till Leif GW. Någon hobby har jag inte.

Första jobbet var som chefstränare för Hammarbys ungdomsakademi, därefter assisterande tränare för A-laget. 2018 blev han huvudtränare.

Billborns filosofi

Billborn beskriver sin fotbollsfilosofi:

- Det finns en boll och det är vår boll. Om motståndaren tar den, ta tillbaka bollen och anfall direkt.

Det såg vi prov på framförallt i höstas. ”Bajen” charmade alla med sitt fartfyllda anfallsspel. Publiken på Tele 2 var alldeles till sig. Billborn satt för det mesta lugn på bänken.

Är du så där lugn privat också?

-        Ja. På matcherna måste jag vara lugn, det är sånt ståhej, ja, karneval hela tiden.

Visst var det. Hammarbys hemmasnitt var 24 232 personer, överlägset bäst i Norden och publiken var mer än högljudd.

Men det blev också många baklängesmål, 38 insläppta. Djurgården släppte in 19, MFF 16.

-  Det var många onödiga mål. Särskilt i början av serien. Sedan kom motståndarmålen när vi ledde stort, 4-0 och 6-0 till exempel. Killarna slappnade av för mycket.

Billborn har naturligtvis hört talas om ”gamla Bajen”, på Kenta och Billy Ohlssons, ”Putte” Rambergs med fleras tid. Torsk med 6-5. ”Vadå, vi gjorde ju fem”.

 En annan anda idag

-        Idag är det en annan anda, en ny kultur, nu vill alla vinna. Det är stor skillnad om vi bara tittar tre år tillbaka, säger Billborn.

Hemmapublikens stöd är en extraspelare för ”Bajen”. Evigt sjungande, hejande.

Är du orolig för att ni ska tappa kraft med tomma läktare?

-        Det finns en risk, det är en nackdel att spela utan publik. Det är jag helt övertygad om. Vi måste intala oss att inte haka upp oss på det.

I juli öppnar transferfönstret.

Oroar det dig?

-        Det är ingen mening med att tänka på vad som kan hända. Hittills har vi lyckats behålla de flesta. Om några försvinner så får de som inte varit ordinarie visa vad de går för.

Hammarbys succé förra säsongen gjorde avtryck. Malmö FF hörde av sig till Stefan Billborn och Joakim ”Jocke” Björklund (”glöm inte honom, han har stor del i framgången”, inflikar Billborn) enligt sajten FotbollDirekt. Var han intresserad av att bli chefstränare och ta med sig ”Jocke”? Fler allsvenska lag har också hört av sig.

 ”Barcelona är okej”

 - Jag fick ett nytt kontrakt över 2022 av Hammarby. Jag är tacksam för det, är Stefans kommentar.

 - Det var inte läge att lämna, jo, om Barcelona hörde av sig men det är nog andra namn som ligger före där.

Trots succén har Billborn och andra ledare och spelare tvingats gå ned i lön. Spelare, ledare och andra anställda som tjänar över 55 000 kronor i månaden tappar 20 procent av lönen. De som tjänar mellan 10 000 och 55 000 tappar 15 procent. De som tjänar under 10 000 tappar tio procent av lönen. Lönereduceringen började gälla 1 juni och sträcker sig över tre månader.

- Om vi inte mot förmodan kan ha full publik från september så förlängs lönereduktionen automatiskt fram till det datumet vi antingen har full publik på matcherna eller att säsongen är slut. I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på cirka 15 miljoner, i sämsta fall ett bortfall på mellan 65 och 70 miljoner för 2020, säger Henrik Kindlund, vd i Hammarby Fotboll AB.

Göran Söderlund

Fakta

Hammarbys hemmapublik är trogen. 16 430 säsongskort har sålts till herrallsvenskan och elitettan, där damerna spelar. 16 000 försäsongsbiljetter till Tele 2 är maxgränsen. 9 978 personer har i skrivande stund valt att stanna kvar enligt sajten visessnartigen.se 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.