I samarbete med Träffpunkt Idrott i Göteborg 

Premiär på en unik film

TV-och radioserien Idrottens himmel och helvete har blivit film – och världspremiären sker på Träffpunkt Idrott den 16 mars.

Serien Idrottens himmel och helvete på Utbildningsradion (UR) 2014-2015 träffade rakt in i den svenska folksjälen. Den diskuterades flitigt på kafferasterna runt om i hela Sverige, inte bara inom idrotten. 

Bra och dåliga exempel

Exemplen på ungdomar som upplevt medaljens baksida var många – och upprörande. Men här fanns också goda exempel på elitidrottare som lyckats nå världstoppen genom att låta leken vara central i utvecklingen, bland andra slopestyleåkaren Henrik Harlaut.

- Företrädare för Sisu sade att serien haft den största påverkan av allt som gjorts i deras organisation under 30 år, berättar Niklas Hyland, vd och producent på produktionsbolaget Filmriding, och mannen bakom idén till serien som från början var tänkt som en dokumentär.

- När vi presenterade dokumentäridén för UR 2012 ville de utveckla den till en radio- och TV-serie. Det var då Sisu kom in och kompletterade med utbildningsmaterial. Nu är vi egentligen tillbaka där allt började, att presentera ämnet i form av en filmad dokumentär.

Bidra till ökad folkhälsa

Idrotten har en viktig roll i samhället, anser Niklas Hyland, som själv fungerat som ungdomstränare. 

- Visst är det roligt att se landslagen i våra idrotter lyckas, men det är ju en försvinnande liten del som når dit. Barn- och ungdomsidrott handlar om att använda våra skattepengar inom stat och kommun till att främja folkhälsan och få våra barn och ungdomar att växa upp till friska och glada vuxna. Därmed är idrotten en viktig del i samhällsbygget.

Niklas Hyland summerar sina intryck under två års insamling av material. 

- Alla vet att det pågår selektering och toppning inom barn- och ungdomsidrotten. 

- När vi drar ur proppen i form av serien Idrottens himmel och helvete är det klart att det upprör känslor. Förhoppningsvis kommer barn- och ungdomsidrotten att utgå mer ifrån barnens perspektiv – och att vi med vår serie och dokumentär kan bidra med en del för att det ska hända.